Skladová zásoba e-shopu a prodejen je odlišná.

Extra čokoládový dort s meringue

Extra čokoládový dort s meringue

Pro všechny milovníky čokolády jsem připravila ve spolupráci s Vychutnavej.cz tento hříšný dort s velkou dávkou čokolády Willie’s Cacao, která je mimo jiné vhodná k pečení čokoládových korpusů, protože je ze 100% kakaa a nenaruší vám tak další použité ingredience v těstě. Čokoláda se mi krásně při přípravě rozpustila a prolnula do těsta. Korpus tak získal pravou čokoládovou chuť, jemnost a zároveň se stal i vláčným.

Další vrstvou na dortu se stala čokoládová pěna, která mi připomíná lanýžový dort, kde se každým soustem čokoláda roztála v ústech. Když použijete 100% čokoládu, můžete jí použít v této vrstvě méně. Kvalitní hořká čokoláda má ještě další skvělou vlastnost a to, že zaručí dobré zpevnění a nemusíte přidávat tolik želatiny a ztužovačů.
Pro odlehčení čokoládových vrstev, jsem na vrchol dortu zvolila naši oblíbenou kombinaci čokoládového bezé se šlehačkou. Díky smetanovému krému sněhové meringue navlhne, a i když vám při krájení na povrchu meringue křupne, uprostřed je chutná bezé vrstva s další dávkou čokolády.

Co budu potřebovat

Na korpus:

  • 50 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g čokolády na vaření (např. 100% Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago)
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • špetku soli
  • ½ lžičky kypřícího prášku

Na čokoládovou pěnu:

  • 400 ml smetany ke šlehání 31 %
  • 70 g čokolády na vaření
  • 1 lžící moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 lžičku želatiny v prášku

Na smetanový krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání 40%
  • 1 lžící moučkového cukru
  • vanilkový lusk

čokoládové bezé:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku jablečného octa
  • 40 g čokolády na vaření

Extra čokoládový dort s meringue

Jak na to

Příprava korpusu

  1. Ingredience mají pokojovou teplotu.
  2. Předehřeji troubu na 180 °C.
  3. Máslo s cukrem vyšlehám do světlého krému.
  4. Čokoládu rozehřeji a nechám vychladnout. Následně ji vmíchám do krému.
  5. Žloutky také vmíchám do čokoládové směsi.
  6. Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a přidám do těsta.
  7. Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta, aby bylo nadlehčené.
  8. Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem, abych měla zvlášť spodní díl na dnu formy a pruh pečícího papíru podél okraje (okraj formy nejdříve potřu máslem, aby pečící papír držel).
  9. Těsto naleji do formy a povrch uhladím.
  10. Formu s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 15 minut. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně propečené.
  11. Korpus nechám ve formě vychladnout.

Příprava čokoládové pěny

  1. Želatinu nasypu do menšího kastrolku a přidám lžící studené vody. Želatinu nechám 10 minut nabobtnat.
  2. Smetanu 250 ml naleji do hrnce a přivedu k varu. Odstavím z plotny a přidám do ní čokoládu nakrájenou na kousky. Čokoládu ve smetaně míchám a nechám úplně rozpustit.
  3. Nabobtnalou želatinu mírně zahřeji, aby byla tekutá a zamíchám ji do čokoládové směsi.
  4. Zbytek smetany vyšlehám v polotuhou šlehačku a opatrně ji vmíchám k vychladlé čokoládě.
  5. Čokoládovou směs naliji do formy na vychladlý korpusem a hned dám chladit do lednice. Chladím několik hodin, ideálně přes noc.

Příprava smetanového krému

  1. Když je čokoládová pěna zcela zatuhlá, začnu s přípravou další vrstvy krému.
  2. Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku.
  3. Cukr a zrníčka z ¼ vanilkového lusku přimíchám do šlehačky.
  4. Šlehačku lžící navrstvím do formy na čokoládovou pěnu a povrch uhladím.
  5. Dort dám chladit do lednice.

Příprava bezé

  1. Předehřeji troubu na 140 °C.
  2. Bílky v míse robota šlehám do tuhého sněhu.
  3. Přisypu cukr a dál šlehám do lesklého pevného sněhu.
  4. Do sněhu zlehka zamíchám škrob a ocet.
  5. Čokoládu rozpustím a vychladlou ji přileji do sněhu. Zlehka zamíchám.
  6. Na pečící papír vyznačím kruh o průměru 20 cm a položím ho na plech. Sníh do tohoto průměru na pečící papír nedbale rozprostřu.
  7. Sníh dám do rozehřáté trouby a peču 1 hodinu, nebo dokud nepůjde bezé od pečícího papíru. Nechám vychladnout.
  8. Mezitím odstraním z dortu formu a pečící papír.
  9. Vychladlý bezé plát opatrně přenesu na smetanovou vrstvu dortu.
  10. Dort dám znovu do lednice a nechám min. 2 hodiny chladit.
  11. Čím delší doba chlazení bude, tím více bezé korpus navlhne smetanovým krémem a dort se bude lépe krájet. Při krájení bezé korpus částečně praská.

Doporučené párování

Dobrou chuť!

Moje další recepty, do kterých se skvěle hodí čokoláda Willie’s Cacao:
Čokoládové lanýže se slaným karamelem
Schwarzwaldský višňový dort
Čokoládová pěna
Máničky
Sachrův dort

Za vytvoření receptu Extra čokoládového dortu s meringue děkujeme Žanetě z blogu Sladká vanilka.

Extra čokoládový dort s meringue

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení