Káva & Čokoláda
Káva s čokoládou jsou jako bratr a sestra. Když si rozumí, je z nich nerozlučná dvojka, která toho druhého ve všem podporuje. Ta nejlepší čokoláda bude na patře ještě bohatší a káva nejvyšší kvality se s čokoládou v ústech promění ve sladké hedvábí. Když si však nerozumí, je oheň na střeše a v ústech budeme mít špínu, trouchnivé dřevo, nelibou hořkost nebo agresivní kyselinu. Abychom dosáhli optimálního párování, musíme pochopit chuť, kyselost a texturu kávy i čokolády včetně jejich vzájemného působení.

Kávy jsme rozdělili do čtyř kategorií dle jejich nejdominantnějších příchutí, jež s čokoládou nejlépe pracují. První tři popisují světle až středně pražené kávy, poslední je tmavě pražená káva italského stylu.
Oříškové kávy
Obvyklá místa původu: Brazílie, Kolumbie, Honduras, Indie, Mexiko, Peru
Káva s výrazně ořechovými tóny si skvěle rozumí s mléčnými až mírně tmavými čokoládami, přibližně do 70 % obsahu kakaa. Husté, krémově ořechové tóny v kávě dodávají příjemnou rovnováhu sladkosti čokolády. Dobře se s nimi párují i čokolády s ovocnými a kořeněnými tóny, které přidají oříškům v kávě pěkný kontrast a další rozměr.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao:
Bez příchutě: Rio Caribe Gold, Las Trincheras Gold, San Agustin Gold 70
Bez cukru: Raisin & Hazelnut
S příchutí: Hazelnut Raisin
Pralinky: Milk Praline Truffles
Další tipy: čokoládové dorty, čokoládové sušenky, moučník brownies, pralinky
Ovocné a květinové kávy
Obvyklá místa původu: Afrika, Kostarika, Guatemala, Panama, Salvador
Kávy s ovocným a květinovým profilem chutnají výjimečně dobře s lehkými a mléčnými čokoládami do 55 % kakaa. Jemné, jasně ovocité a květinové tóny kávy nedokáží na patře tmavé čokoládě dlouho konkurovat. Nejlépe tedy uděláme, když je spárujeme s lehčími a sladšími čokoládami, které doplňují přirozené chutě kávových bobů, aniž by je přemohly.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao:
S příchutí: Milk of the Gods, Passion Fruit, El Blanco, Raspberries & Cream
Pralinky: Raspberry Pralines
Další tipy: čokoládový pudink, pralinky s ovocnými likéry, ovoce máčené v čokoládě, listové těsto s čokoládou
Zemitá nebo kořeněná káva
Obvyklá místa původu: Indonésie, Papua Nová Guinea
Káva s dominantní složkou půdy nebo koření chutná výjimečně dobře s čokoládami, které obsahují 50 až 70 % kakaa. Tyto typy káv se obvykle projevují nízkou kyselostí a vyšším objemem na patře, což z nich dělá skvělé přátele mírně tmavých čokolád. Taktéž jsou schopny poskytnout příjemný kořeněný kontrast čokoládě se sušeným ovocem nebo solí.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao:
Bez příchutě: Sambirano Gold, Surabaya Gold, Milk of the Stars
Bez cukru: Orange & Almond
S příchutí: Almendra, Ginger Lime, Luscious Orange, Sea Flakes
Perly a pralinky: Sea Salt Caramel Pearls Milk Chocolate, Dark Praline Truffles
Tmavě pražená káva
Tmavé pražení má své vlastní chuťové profily, a přestože jsou u něj vždy přítomny určité inherentní atributy bobů (např. pocit v ústech a úroveň kyselosti), většina chuťových tónů dané odrůdy je přepražením utlumena. Faktem zůstává, že si tmavé kávy neskutečně rozumí s hořkými čokoládami o obsahu kakaa i nad 70 %.
Doporučené čokolády Willie’s Cacao:
Bez příchutě: Pure Gold Sur de Lago, San Agustin Gold 88, Chulucanas Gold
Bez cukru: Pistachio & Date
Perly a pralinky: Sea Salt Caramel Pearls Dark Chocolate, Champagne Praline Truffles
Další tipy: čokoládový dort bez mouky, moučník brownies, těžký čokoládový dort, křehké plátky čokolády