Skladová zásoba eshopu a prodejen je odlišná.

Během Velikonoc (29.3. - 1.4.) budou naše prodejny uzavřeny, děkujeme a přejeme Vám šťastné a veselé svátky!

Expedice e-shopu proběhne do 27.3., další expedice bude od 2.4.2024

Napíchané vepřové

Napíchané vepřové

Těžko rozumět konvenčnímu marinování, kterým můžeme chuťově ovlivnit pouze povrch masa. Co dělat, když chceme dostat chutě i hlouběji dovnitř? S vědeckým přístupem uchopíme stříkačku s velkým otvorem, naplníme ji kakaovou marinádou a vstřikujeme do hlubokých zářezů v mase. Výsledek vás ohromí, tahle kombinace prostě funguje.

Základní suroviny

  • 2,5 kg odkostěné vepřové plece s kůží
  • 500 ml bílého vína
  • 100 ml octa balsamico
  • stroužky česneku z půlky paličky, oloupané a nahrubo nasekané
  • 10 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru, oloupaný a nahrubo nasekaný
  • 1 červené chilli (včetně nebo bez semínek, dle chuti)
  • 2 lžíce medu
  • 25 g jemně nasekané 100% čokolády, například Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
  • 2 lžíce semínek fenyklu
  • 2 lžíce mořské soli

Příslušenství

  • hrnec
  • sítko
  • pekáč
  • hmoždíř
  • stříkačka na marinádu s velkým otvorem

Návod k přípravě

  1. Marinádu si připravíme nalitím octa a vína do hrnce, ve kterém je povaříme, dokud se nezredukují na polovinu. Přidáme nakrájený česnek, zázvor, chilli, med a necháme na mírném ohni 15 minut povařit.
  2. Sundáme hrnec z plotny, přelijeme přes sítko, díky čemuž se zbavíme veškerých nežádoucích kousíčků. Vmícháme čokoládu, dokud se nerozpustí.
  3. V hmoždíři roztlučeme fenykl a sůl.
  4. Zapneme ventilátor v troubě na 220 °C.
  5. Kůži vepřového prořízneme nožem na úroveň masa, cca 1 cm a vložíme do pekáčku kůží vzhůru.
  6. Směs fenyklu se solí vtlačíme do zářezů.
  7. Naplníme marinádu do stříkačky s velkým otvorem a rovnoměrně v intervalech vstřikujeme do zářezů masa.
  8. Dobu pečení vypočítáme dle hmotnosti — na každý kilogram pečeme 1 hodinu 10 minut
  9. Po 30 minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Každých 20 minut maso poleváme marinádou s výpekem. V průběhu pečení můžeme též dolít trochu vína a dosypat kakao.

Před servírováním necháme ještě 10 - 15 minut odstát. Vhodnou přílohou mohou být vařené brambory ve slupce.

Příprava zabere přibližně 1 hodinu 15 minut, doba pečení dle hmotnosti masa. 2,5 kg plece vystačí na osm porcí.

Doporučené párování

  • Vzhledem k použití bílého vína již v receptu se nabízí zvolit takové i k připíjení, ale není to podmínkou – vepřové dokáže být extrémně univerzální Čokoláda maso velmi zjemní, preferujeme tedy vína krémovější prezentace, případně ovocitá červená nižšího obsahu taninů: Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rynský; Frankovka, Malbec, Svatovavřinecké
  • V rámci šumivých vín vybírejte ta nejlepší ročníková vína s převahou modrých odrůd: Bílé vintageVintage rosé

Dobrou chuť!

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení