Rum & Čokoláda

V článku sepíši své zkušenosti a návody, čím se při sestavování párovaných kombinací řídím a na konci připíši pár typů na párování čokolády Willie's Cacao. Informace prosím berte jako inspiraci, není to žádné dogma. Stejně jako každý z nás má své vlastní způsoby degustování rumu či rituály ulamování čokolády, tak i každý z nás má jinak „nastavené" chuťové a čichové buňky. Proto zkuste hledat kombinace, které budou chutnat právě vám.

Rum & Čokoláda

English Harbour, Sambirano

Rum: English Harbour Port Cask

Čokoláda: Willie's Cacao Sambirano Gold

Čokoláda Sambirano má plnější průběh chutí s náznakem povidel, ostružin a malin, které mi sloužily jako základ ke hledání vhodného rumu ke snoubení. Tóny, které jsem cítil v čokoládě jsou charakteristické také pro portské víno. Tato indicie mne dovedla k rumu English Harbour Port Cask, který pro své dozrávání používá sudy po portském víně, odkud si částečně přisvojí svůj charakter.


Cuvée de L'océan, SeaFlakes

Rum: Trois Rivières Cuvée de l'Océan

Čokoláda: Willie's Cacao Sea Flakes

Rhum Trois Rivières Cuvée de l'Océan je vyroben ze šťávy cukrové třtiny, která roste na jižních březích Martiniku. Některé příběhy tvrdí, že pole s třtinou je částečně omýváno mořskou vodou a údajně proto má i rhum minerální, slané tóny. Hledal jsem tedy snoubení hlavní linie rumu i čokolády a tím byla sůl.


Imperial Blanc, Ginger Lime

Rum: Saint James Imperial Blanc

Čokoláda: Willie's Cacao Ginger Lime

Když přede mne někdo postaví bílý agricole rhum a zeptá se mne na koktejl, vybavím si chuť koktejlu t-punch nebo caipirnha – svěží, sladkokyselý drink plný rhumu. Zde jsem tedy využil inspiraci koktejlem a zvolil čokoládu s limetou a zázvorem. Osobně bych upřednostil čokoládu s dominantní chutů limety či citrónu. Na druhou stranu zázvor do chutě přidává další rozměr a svěží tóny trošku okoření o štiplavost.


Appleton Estate, Luscious Orange

Rum: Appleton Estate Rare Blend 12 Years Old

Čokoláda: Willie's Cacao Luscious Orange

V rumech Appleton Estate pro mne dominuje pomerančová kůra, a proto jsem se rozhodl hledat snoubení s chutí pomerančové čokolády.


Doorly's, Los Llanos

Rum: Doorly's XO

Čokoláda: Willie's Cacao Los Llanos Gold 88

Rum Doorly's XO dozrává ve dvou typech sudů – nejprve po americkém bourbonu a poté po španělském víně oloroso sherry. A právě sudy po španělském víně jsou pro mne cítit v dochuti rumu. Čokoláda Los Llanos Gold 88 má jemnější průběh s dlouhou plnější dochutí kakaových bobů a intenzivní chutí třešní a švestek, které mne vedly ke spojení s rumem Doorly's XO.


Plantation, Almendra

Rum: Plantation XO 20th Anniversary

Čokoláda: Willie's Cacao Almendra

Textura čokolády Willie's Cacao Almendra je mírně drsnější oproti ostatním a to proto, že obsahuje nasekané kousky pražených mandlí. Oproti tomu Plantation XO 20th Anniversary má jemný až krémový průběh vyvolaný umělým doslazením. Tyto protiklady spolu vytváří zajímavou kombinaci.


Hampden Estate, Passion Fruit

Rum: Hampden Estate 46 %

Čokoláda: Willie's Cacao Passion Fruit

Pro mne je Hampden Estate 46 % zosobněním směsi tropického aroma dosaženého nejčistší přírodní metodou. Krémová textura čokolády mírně zjemní vyšší obsah alkoholu v podání 46 % a mučenka doplní chuť banánů a ananasů rumu. Funguje skvěle.

Uvedené párování chutí rumů s čokoládou vychází ze článku „Rum s čokoládou a naopak", který pro nás sepsal Radek Navrátil z projektu RumMe – Rumové degustace.

Hampden Estate & Passion Fruit

Diskuse

(0 komentářů)

Anketa

Jaký je váš oblíbený drink na ginu?

PRÁVĚ NÁS BAVÍ

Dárkové poukazy

Dárkový poukaz libovolné útraty na e-shopu nebo showroomu Vychutnávej.cz. Více zde.

Dárkový poukaz 2 000 Kč
Dárkový poukaz 1 000 Kč
Dárkový poukaz 500 Kč

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.