
Rum & Čokoláda
Základní pravidlo zní – pokud rum neznáte, ještě jste ho nikdy předtím neochutnali, udělejte si nejprve ochutnávku respektive senzorickou analýzu samotného rumu a až pak jej párujte s čokoládou. Platí to i naopak s čokoládou.
Doorly's, Los Llanos
Rum: Doorly's XO
Čokoláda: Willie's Cacao San Agustin Gold 88
Rum Doorly's XO dozrává ve dvou typech sudů – nejprve po americkém bourbonu a poté po španělském víně oloroso sherry. A právě sudy po španělském víně jsou pro mne cítit v dochuti rumu. Čokoláda San Agustin Gold 88 má jemnější průběh s dlouhou plnější dochutí kakaových bobů a intenzivní chutí třešní a švestek, které mne vedly ke spojení s rumem Doorly's XO.
English Harbour, Sambirano
Rum: English Harbour Port Cask
Čokoláda: Willie's Cacao Sambirano Gold
Čokoláda Sambirano má plnější průběh chutí s náznakem povidel, ostružin a malin, které mi sloužily jako základ ke hledání vhodného rumu ke snoubení. Tóny, které jsem cítil v čokoládě jsou charakteristické také pro portské víno. Tato indicie mne dovedla k rumu English Harbour Port Cask, který pro své dozrávání používá sudy po portském víně, odkud si částečně přisvojí svůj charakter.
Plantation, Almendra
Rum: Plantation XO 20th Anniversary
Čokoláda: Willie's Cacao Almendra
Textura čokolády Willie's Cacao Almendra je mírně drsnější oproti ostatním a to proto, že obsahuje nasekané kousky pražených mandlí. Oproti tomu Plantation XO 20th Anniversary má jemný až krémový průběh vyvolaný umělým doslazením. Tyto protiklady spolu vytváří zajímavou kombinaci.
Imperial Blanc, Ginger Lime
Rum: Saint James Imperial Blanc
Čokoláda: Willie's Cacao Ginger Lime
Když přede mne někdo postaví bílý agricole rhum a zeptá se mne na koktejl, vybavím si chuť koktejlu t-punch nebo caipirnha – svěží, sladkokyselý drink plný rhumu. Zde jsem tedy využil inspiraci koktejlem a zvolil čokoládu s limetou a zázvorem. Osobně bych upřednostil čokoládu s dominantní chutů limety či citrónu. Na druhou stranu zázvor do chutě přidává další rozměr a svěží tóny trošku okoření o štiplavost.
Appleton Estate, Luscious Orange
Rum: Appleton Estate Rare Blend 12 Years Old
Čokoláda: Willie's Cacao Luscious Orange
V rumech Appleton Estate pro mne dominuje pomerančová kůra, a proto jsem se rozhodl hledat snoubení s chutí pomerančové čokolády.
Cuvée de L'océan, SeaFlakes
Rum: Trois Rivières Cuvée de l'Océan
Čokoláda: Willie's Cacao Sea Flakes
Rhum Trois Rivières Cuvée de l'Océan je vyroben ze šťávy cukrové třtiny, která roste na jižních březích Martiniku. Některé příběhy tvrdí, že pole s třtinou je částečně omýváno mořskou vodou a údajně proto má i rhum minerální, slané tóny. Hledal jsem tedy snoubení hlavní linie rumu i čokolády a tím byla sůl.
Hampden Estate, Passion Fruit
Rum: Hampden Estate 46 %
Čokoláda: Willie's Cacao Passion Fruit
Pro mne je Hampden Estate 46 % zosobněním směsi tropického aroma dosaženého nejčistší přírodní metodou. Krémová textura čokolády mírně zjemní vyšší obsah alkoholu v podání 46 % a mučenka doplní chuť banánů a ananasů rumu. Funguje skvěle.
Uvedené párování chutí rumů s čokoládou vychází ze článku „Rum s čokoládou a naopak", který pro nás sepsal Radek Navrátil z projektu RumMe – Rumové degustace.