Skladová zásoba eshopu a prodejen je odlišná.

Během Velikonoc (29.3. - 1.4.) budou naše prodejny uzavřeny, děkujeme a přejeme Vám šťastné a veselé svátky!

Expedice e-shopu proběhne do 27.3., další expedice bude od 2.4.2024

Rum s čokoládou a naopak

Rum s čokoládou a naopak

Přidal: Počet shlédnutí: 4492

Je to už nějaký týden, co mne Martin z Vychutnávej.cz oslovil s návrhem na sepsání článku o párování jejich čokolády Willie’s Cacao s rumy. Na svých degustacích čas od času čokoládu nebo čokoládové lanýže připojím k rumům, a tak jsem si řekl, že by článek o párování mohl inspirovat i další milovníky čokolád a rumů k experimentům.

V článku sepíši své zkušenosti a návody, čím se při sestavování párovaných kombinací řídím a na konci připíši pár typů na párování čokolády Willie’s Cacao. Informace prosím berte jako inspiraci, není to žádné dogma. Stejně jako každý z nás má své vlastní způsoby degustování rumu či rituály ulamování čokolády, tak i každý z nás má jinak „nastavené“ chuťové a čichové buňky. Proto zkuste hledat kombinace, které budou chutnat právě vám.

Párování rumu a čokolády

Obsah článku

  1. Postup degustování
  2. Inspirace k hledání kombinací
  3. Mé osobní typy párování čokolád Willie's Cacao

Postup degustování

Na úvod budu citovat čokoládového alchymistu Daniela Syrového, který pěkně popisuje svůj způsob, jak rum a čokoládu společně degustovat:
„Základní pravidlo zní; první kousek čokolády (méně) a pak teprve nápoj (více). Ukousněte kousek čokolády a nechte si jí rozplynutou na jazyku tak, aby se nabažily všechny chuťové pohárky. Jestli ji přitom dvakrát třikrát rozkousnete, nebo ji rozkošnicky dlouho necháte tát v ústech, je na vás. Když budete chtít sametovou roztátou čokoládku polknout, napijte se, či přesněji přelijte jazyk douškem dobrého alkoholu, polkněte, zavřete oči a vychutnávejte. Projeví se nepoznané chuťové tóny, jak u čokolády, tak i noblesního alkoholu. Cílem není smíchat v puse čokoládu a nápoj a udělat si v puse rumovou pralinku. Základní princip snoubení je totiž ten, že čokoláda nastartuje a upraví vnímání chuťových pohárků na jazyku. Takže čokoládku klidně polkněte a až potom se napijte nápoje."

Jen osobně dodám k základnímu pravidlu - pokud rum neznáte, ještě jste ho nikdy předtím neochutnali, udělejte si nejprve ochutnávku respektive senzorickou analýzu samotného rumu a až pak jej párujte s čokoládou. Platí to i naopak s čokoládou.

Párování rumu s čokoládou

Inspirace k hledání kombinací

Mám osobně 3 cesty, kterými se vydávám při tvorbě kombinací párování.

1. Snažím se chutě snoubit v hlavní či vedlejší chuťové linii

Ochutnám rum, podrobím ho důkladné senzorické analýze a najdu v něm chuť, která mi imponuje. K této chuti pak hledám čokoládu, ve které osobně cítím stejnou nebo podobnou chuť. Mám-li například rum, ve kterém pro mne dominuje pomeranč, hledám čokoládu s pomerančovou kůrou nebo sušeným pomerančem. Nesnažím se kombinovat všechny chutě, které v rumu cítím. Naopak vyberu jednu dominantní hlavní linii nebo upozaděnou vedlejší linii, a k ní pak páruji tu stejnou chuť.

2. Hledám vzájemně doplňující kombinaci

Tato cesta je o něco pracnější na hledání vhodné, možná spíše neotřelé kombinace. Tentokrát nesleduji stejné chutě, ale takové, které se vzájemně doplňují: například skořice v rumu s jablkem v čokoládě, mandle v rumu s pomerančem v čokoládě nebo vanilku v rumu s kávou v čokoládě.

3. Inspiruji se reálným životem, aneb tím, co funguje – jídlem, koktejly

Představím si nějaký recept koktejlu a k tomu se snažím v párování přiblížit. Třeba taková brazilská caipirinha má hlavní složku cachacu (svěží, ovocné, travnaté aroma) a vedlejší složky limetku a cukr. Pokud je v mé předloze cukr, ubírám se směrem k mléčným čokoládám s nižším procentem obsahu kakaových bobů. K dosažení chuťového profilu caipirinhy mi dobře funguje kombinace bílého agricole rhumu, respektive cachacy, s mléčnou nebo bílou čokoládou s příměsí citronu, limetky či citronové trávy.
Doorly´s XO

Mé osobní typy párování čokolád Willie’s Cacao

Willie’s Cacao San Agustin Gold 88 – Doorly’s XO

Rum Doorly’s XO dozrává ve dvou typech sudů – nejprve po americkém bourbonu a poté po španělském víně oloroso sherry. A právě sudy po španělském víně jsou pro mne cítit v dochuti rumu. Čokoláda San Agustin Gold 88 má jemnější průběh s dlouhou plnější dochutí kakaových bobů a intenzivní chutí třešní a švestek, které mne vedly ke spojení s rumem Doorly’s XO.

Willie’s Cacao Almendra - Plantation XO 20th Anniversary

Textura čokolády Willie’s Cacao Almendra je mírně drsnější oproti ostatním a to proto, že obsahuje nasekané kousky pražených mandlí. Oproti tomu Plantation XO 20th Anniversary má jemný až krémový průběh vyvolaný umělým doslazením. Tyto protiklady spolu vytváří zajímavou kombinaci.

Willie’s Cacao Sambirano Gold – English Harbour Port Cask

Čokoláda Sambirano Gold má plnější průběh chutí s náznakem povidel, ostružin a malin, které mi sloužily jako základ ke hledání vhodného rumu ke snoubení. Tóny, které jsem cítil v čokoládě jsou charakteristické také pro portské víno. Tato indicie mne dovedla k rumu English Harbour Port Cask, který pro své dozrávání používá sudy po portském víně, odkud si částečně přisvojí svůj charakter.

Sambirano Gold & English Harbour

Willie’s Cacao Ginger Lime – Saint James Imperial Blanc

Když přede mne někdo postaví bílý agricole rhum a zeptá se mne na koktejl, vybavím si chuť koktejlu t-punch nebo caipirnha – svěží, sladkokyselý drink plný rhumu Imperial Blanc. Zde jsem tedy využil inspiraci koktejlem a zvolil čokoládu s limetou a zázvorem. Osobně bych upřednostil čokoládu s dominantní chutů limety či citrónu. Na druhou stranu zázvor čokolády Ginger Lime do chutě přidává další rozměr a svěží tóny trošku okoření o štiplavost.Willie’s Cacao Ginger Lime

Willie’s Cacao SeaFlakes – Trois Rivières Cuvée de l’Océan

Rhum Trois Rivières Cuvée de l’Océan je vyroben ze šťávy cukrové třtiny, která roste na jižních březích Martiniku. Některé příběhy tvrdí, že pole s třtinou je částečně omýváno mořskou vodou a údajně proto má i rhum minerální, slané tóny. Hledal jsem tedy snoubení hlavní linie rumu i čokolády a tím byla sůl v čokoládě Sea Flakes.

Willie’s Cacao Passion Fruit – Hampden Estate 8 Years Old

Pro mne je Hampden Estate 46 % zosobněním směsi tropického aroma dosaženého nejčistší přírodní metodou. Krémová textura čokolády Willie’s Cacao Passion Fruit mírně zjemní vyšší obsah alkoholu v podání 46 % a mučenka doplní chuť banánů a ananasů rumu.

Willie’s Cacao Luscious Orange – Appleton Estate 12

V rumech Appleton Estate pro mne dominuje pomerančová kůra, a proto jsem se rozhodl hledat snoubení s chutí pomerančové čokolády Willie's Cacao Luscious Orange.

Přeji mnoho skvělých chuťových zážitků
Radek Navrátil, RumMe – Rumové degustace

Luscious Orange & Aplleton Estate 12

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení