Panel uživatele

Fernet Stock

0 položek

Fernet Stock je alkoholický bylinný likér typu bitter, vyráběný v Česku ze čtrnácti bylin z celého světa, z nichž tři z nich jsou české. Nápoj se vyrábí od roku 1927.

První Fernet Stock připravil v Plzni Lionello Stock (1866–1948). Jeho rod pocházel z Frankfurtu. Jeho otec se roku 1844 přestěhoval z Terstu do Splitu. Roku 1920 Lionello koupil likérku v Božkově. Receptura je však zřejmě mnohem staršího data, podle dochovaných svědectví ji měl Lionello Stock již dříve uloženu v sejfu. Fernet Stock se stal prvním výrobkem Stocku Plzeň bez obsahu vinného destilátu, byl tudíž cenově dostupnější. 

Složení likéru i jeho receptura jsou přísně střeženy a příslušný dokument o ingrediencích je uložen u londýnského notáře. Vyrábí se ze čtrnácti bylin, z nichž odtajněno bylo šest ingrediencí: hořcový kořen, zeměžlučová nať, heřmánek římský, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Byliny se při výrobě macerují minimálně dva měsíce v šedesátiprocentním lihu. Výroba macerátu probíhá v obci Prádlo a ročně se zužitkuje přibližně 80 tun bylin. Hotový macerát se pak převeze do božkovského Stocku, ředí se a upravuje. Celý výrobný proces je dokončen po devíti až dvanácti měsících.

Fernet Stock se využívá i při přípravě koktejlů, příkladem může být takzvaný „Bavorák", jenž fernet kombinuje s tonikem.

Zobrazit:

Náš Instagram

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.