Chutnej blog

Měsíční blog o tom, proč má smysl překračovat své hranice, jak si udělat radost z pomíjivých okamžiků, světa kolem nás a plodů lidské práce.

22
Září
2020

O kávě s pražírnou Fiftybeans

Přidal: Přidáno: 22. 9. 2020 09:59:46 Počet shlédnutí: 656

O kávě s pražírnou Fiftybeans K Romanu Nejedlému z pražírny Fiftybeans jsme se dostali velkou oklikou. Zprvu přes podcast Rumelier našeho kamaráda Jakuba Stejskala, který se v něm bavil s Adamem Neubauerem, baristou světové úrovně a majitelem kavárny Monogram. Navštívili jsme jej a z jeho několika doporučení vzešla vítězně právě pražírna Fiftybeans. O tom jak vznikla, o pěstování a obchodu s kávou, jejím pražení a přípravě se dočtete v tomto příjemně upřímném rozhovoru s odborníkem na slovo vzatým, Romanem Nejedlým.

Čtěte více... Komentáře: 0

19
Září
2020

Jak vznikl kořeněný rum?

Přidal: Přidáno: 19. 9. 2020 23:25:03 Počet shlédnutí: 39

Jak vznikl kořeněný rum? Historii kořeněných rumů je těžké datovat. Nejspíše jsou tu s námi od dob, kdy v Karibiku započala výroba samotného rumu, tedy zhruba od 17. století, možná o něco dříve v Brazílii. Tento odhad mi dává smysl z mnoha důvodů. Tehdejší obyvatelé a otroci přezdívali rumu podle příběhů „Kill – devil“, a to proto, že rum byl tak silný a odporný, že by dokázal zabít i ďábla.

Čtěte více... Komentáře: 0

04
Srpen
2020

Ginem Brnem

Přidal: Přidáno: 4. 8. 2020 10:09:14 Počet shlédnutí: 1672

Ginem Brnem Je teplý letní večer, já sedím doma, na střešní terase, v samém centru Brna a popíjím skvělý svěží Gin & Tonic, namíchaný z Michlers Gin Green a Fentimans Elderflower. A tak si říkám, že se půjdu podívat do města a zkusím najít bar, kde mi namíchají nějakou jinou verzi tohoto božího drinku, a kde se o ginu dozvím i něco více.

Čtěte více... Komentáře: 0

18
Červen
2020

Prostě prosecco

Přidal: Přidáno: 18. 6. 2020 12:04:17 Počet shlédnutí: 445

Prostě prosecco Prosecco je bezpochyby hitem posledních let. Lehké, šumivé, všemi pitelné, mírně alkoholické, letní, sexy, svěží, krásné pití pro každý den a příležitost. Přidejme příjemnou cenovku a můžeme se s proseccem vznášet na bublinkách klidně každý den. Vždyť s patřičným uzávěrem nám relativně v pohodě do druhého dne v lednici vydrží a my tak můžeme ke každodennímu pocitu vyššího životního stylu sledovat jeho chuťové proměny a vývoj v již otevřené láhvi. Zajímavý to bonus navíc.

Čtěte více... Komentáře: 0

27
Duben
2020

Rum s čokoládou a naopak

Přidal: Přidáno: 27. 4. 2020 10:47:18 Počet shlédnutí: 954

Rum s čokoládou a naopak Je to už nějaký týden, co mne Martin z Vychutnávej.cz oslovil s návrhem na sepsání článku o párování jejich čokolády Willie’s Cacao s rumy. Na svých degustacích čas od času čokoládu nebo čokoládové lanýže připojím k rumům, a tak jsem si řekl, že by článek o párování mohl inspirovat i další milovníky čokolád a rumů k experimentům.

Čtěte více... Komentáře: 0

09
Březen
2020

MADL – Sekty střední Evropy

Přidal: Přidáno: 9. 3. 2020 10:34:13 Počet shlédnutí: 717

MADL – Sekty střední Evropy Jak už to u těch nejlepších věcí bývá, na sekty Madl jsme narazili úplnou náhodou. Nebo spíš ony narazily na nás. Domluvili jsme komorní degustaci v klubu Excellence Cigar, po poctivých osmi vzorcích vše odborně zvážili a zařadili je do našeho sortimentu. Uběhlo pár měsíců a vydali jsme se za Christianem Madlem jeho vinařství navštívit. A z vlažného vztahu k sektům se stala láska jako hrom.

Čtěte více... Komentáře: 0

04
Únor
2020

Kouříme. A proč vlastně?

Přidal: Přidáno: 4. 2. 2020 17:02:41 Počet shlédnutí: 220

Kouříme. A proč vlastně? Ještě na vodáckém výletě po osmé třídě zapřísáhlý nekuřák odmítající staršími spoluvodníky vkládané cigarety do úst. Dva měsíce na to ležím na louce, hypnotizuji mraky, v ruce rozkouřené červené boro, tři šláfy ve mně a já přemýšlím, jak vlastně vstanu. Hlava si lítá, obličej vykazuje známky přehřátí a žaludek posílá signály, že potáhnu-li ještě jednou, vyhodí sám sebe. Sedmnáct let poté sedím s povedeným stařeným madurem, jeho hladký zemitý kouř s tóny kakaa si vyloženě užívám a přemýšlím proč. Proč vlastně kouříme?

Čtěte více... Komentáře: 0

06
Leden
2020

Čokoládou za poznáním

Přidal: Přidáno: 6. 1. 2020 16:36:58 Počet shlédnutí: 513

Čokoládou za poznáním Pro někoho, kdo v životě s rodiči mohl řadit mezi dostupné „sladkosti" pouze hašlerky, oplatky Bé-Bé, čokoládu na vaření Orion a tavený sýr Apettito (nyní Smetanito), je psaní o čokoládě vyjímečně subjektivním tématem. Možná i proto nejsem degradován na neřízenou spotřebu velkotovární čokolády za účelem naplnění břicha, ale s příchodem Willie's Cacao čistě na vychutnávání pomale rozpouštějících se exotických chutí mezi jazykem a patrem úst. A co teprve, když k tomu nasajeme doutníkový kouř, upijeme brandy nebo čokoládu rozvaříme v kuchyni?

Čtěte více... Komentáře: 0

03
Prosinec
2019

Propíjíme Vánoce

Přidal: Přidáno: 3. 12. 2019 10:50:21 Počet shlédnutí: 425

Propíjíme Vánoce Některé pochutiny jsou tak silně spjaté s určitým obdobím, že nabízet, prodávat, kupovat nebo dokonce konzumovat tyto speciality v jiné části roku je nevýhodné, nelogické či dokonce společensky nepřípustné. Dát si smaženého trojobalového kapra jindy než o Vánocích je téměř rouhání, skladovat svatomartinské víno do léta a přijít pak s úsměvem na tváři ke grilujícímu se steaku s lahví panenského muškátu minimálně odvážné. Blíží se vánoční svátky a nabízí se téma – co vlastně k těm dárkům upíjet? A vůbec, co pijí během adventu a mezi svátky jiné kultury na světě. Pojďme na to.

Čtěte více... Komentáře: 0

01
Listopad
2019

Originální koktejlová klasika

Přidal: Přidáno: 1. 11. 2019 11:00:00 Počet shlédnutí: 1088

Originální koktejlová klasika Proč vlastně miluji a míchám koktejly? Jelikož mé rodinné kořeny sahají do hospodské minulosti, bylo víc než jasné, že se budu věnovat něčemu gastronomickému. Sice jsem na to šla lehkou oklikou, ale nakonec jsem potkala ty správné lidi, kteří mě naučili ty správné věci. Není tomu dlouho co mě učil míchat koktejly Karel z Rotoru nebo Radek z Asociace českých barmanů a můžu říci, že lepších učitelů jsem se dočkat nemohla. Jejich zkušenosti a rady se mi hodí téměř denně. A nyní je můžu v tomto příspěvku předat i vám. :)

Čtěte více... Komentáře: 0

  • 1
  • 2

Anketa

Jakou kávu si doma nejčastěji připravujete?

PRÁVĚ NÁS BAVÍ

ZDARMA K NÁKUPU

Zdarma k nákupu nad 1 000 Kč

Zdarma k nákupu nad 1 500 Kč

Zdarma k nákupu nad 4 000 Kč

 

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.