Panel uživatele

Chutnej blog

Měsíční blog o tom, proč má smysl překračovat své hranice, jak si udělat radost z pomíjivých okamžiků, světa kolem nás a plodů lidské práce.

Víno & Vánoce

Přidal: Počet shlédnutí: 563

Víno & Vánoce Sváteční příležitosti, obzvláště časy vánoční, přímo vyžadují postavit na stůl láhev kvalitního vína. Zapíjet jím sýry nebo olivy již zvládáme bez problémů, a tak víno čím dál sebevědoměji párujeme s teplými chody. Ať už budete smažit řízek, kapra nebo grilovat lososa, nechte se výběrem onoho správného nápoje k vánočním hostinám inspirovat tímto průvodcem tichými a šumivými víny.

Čtěte více... Komentáře: 0

O kávě s pražírnou Fiftybeans

Přidal: Počet shlédnutí: 921

O kávě s pražírnou Fiftybeans K Romanu Nejedlému z pražírny Fiftybeans jsme se dostali velkou oklikou. Zprvu přes podcast Rumelier našeho kamaráda Jakuba Stejskala, který se v něm bavil s Adamem Neubauerem, baristou světové úrovně a majitelem kavárny Monogram. Navštívili jsme jej a z jeho několika doporučení vzešla vítězně právě pražírna Fiftybeans. O tom jak vznikla, o pěstování a obchodu s kávou, jejím pražení a přípravě se dočtete v tomto příjemně upřímném rozhovoru s odborníkem na slovo vzatým, Romanem Nejedlým.

Čtěte více... Komentáře: 0

Jak vznikl kořeněný rum?

Přidal: Počet shlédnutí: 85

Jak vznikl kořeněný rum? Historii kořeněných rumů je těžké datovat. Nejspíše jsou tu s námi od dob, kdy v Karibiku započala výroba samotného rumu, tedy zhruba od 17. století, možná o něco dříve v Brazílii. Tento odhad mi dává smysl z mnoha důvodů. Tehdejší obyvatelé a otroci přezdívali rumu podle příběhů „Kill – devil“, a to proto, že rum byl tak silný a odporný, že by dokázal zabít i ďábla.

Čtěte více... Komentáře: 0

Ginem Brnem

Přidal: Počet shlédnutí: 2024

Ginem Brnem Je teplý letní večer, já sedím doma, na střešní terase, v samém centru Brna a popíjím skvělý svěží Gin & Tonic, namíchaný z Michlers Gin Green a Fentimans Elderflower. A tak si říkám, že se půjdu podívat do města a zkusím najít bar, kde mi namíchají nějakou jinou verzi tohoto božího drinku, a kde se o ginu dozvím i něco více.

Čtěte více... Komentáře: 0

Prostě prosecco

Přidal: Počet shlédnutí: 578

Prostě prosecco Prosecco je bezpochyby hitem posledních let. Lehké, šumivé, všemi pitelné, mírně alkoholické, letní, sexy, svěží, krásné pití pro každý den a příležitost. Přidejme příjemnou cenovku a můžeme se s proseccem vznášet na bublinkách klidně každý den. Vždyť s patřičným uzávěrem nám relativně v pohodě do druhého dne v lednici vydrží a my tak můžeme ke každodennímu pocitu vyššího životního stylu sledovat jeho chuťové proměny a vývoj v již otevřené láhvi. Zajímavý to bonus navíc.

Čtěte více... Komentáře: 0

Rum s čokoládou a naopak

Přidal: Počet shlédnutí: 1496

Rum s čokoládou a naopak Je to už nějaký týden, co mne Martin z Vychutnávej.cz oslovil s návrhem na sepsání článku o párování jejich čokolády Willie’s Cacao s rumy. Na svých degustacích čas od času čokoládu nebo čokoládové lanýže připojím k rumům, a tak jsem si řekl, že by článek o párování mohl inspirovat i další milovníky čokolád a rumů k experimentům.

Čtěte více... Komentáře: 0

MADL – Sekty střední Evropy

Přidal: Počet shlédnutí: 861

MADL – Sekty střední Evropy Jak už to u těch nejlepších věcí bývá, na sekty Madl jsme narazili úplnou náhodou. Nebo spíš ony narazily na nás. Domluvili jsme komorní degustaci v klubu Excellence Cigar, po poctivých osmi vzorcích vše odborně zvážili a zařadili je do našeho sortimentu. Uběhlo pár měsíců a vydali jsme se za Christianem Madlem jeho vinařství navštívit. A z vlažného vztahu k sektům se stala láska jako hrom.

Čtěte více... Komentáře: 0

Kouříme. A proč vlastně?

Přidal: Počet shlédnutí: 298

Kouříme. A proč vlastně? Ještě na vodáckém výletě po osmé třídě zapřísáhlý nekuřák odmítající staršími spoluvodníky vkládané cigarety do úst. Dva měsíce na to ležím na louce, hypnotizuji mraky, v ruce rozkouřené červené boro, tři šláfy ve mně a já přemýšlím, jak vlastně vstanu. Hlava si lítá, obličej vykazuje známky přehřátí a žaludek posílá signály, že potáhnu-li ještě jednou, vyhodí sám sebe. Sedmnáct let poté sedím s povedeným stařeným madurem, jeho hladký zemitý kouř s tóny kakaa si vyloženě užívám a přemýšlím proč. Proč vlastně kouříme?

Čtěte více... Komentáře: 0

Čokoládou za poznáním

Přidal: Počet shlédnutí: 602

Čokoládou za poznáním Pro někoho, kdo v životě s rodiči mohl řadit mezi dostupné „sladkosti" pouze hašlerky, oplatky Bé-Bé, čokoládu na vaření Orion a tavený sýr Apettito (nyní Smetanito), je psaní o čokoládě vyjímečně subjektivním tématem. Možná i proto nejsem degradován na neřízenou spotřebu velkotovární čokolády za účelem naplnění břicha, ale s příchodem Willie's Cacao čistě na vychutnávání pomale rozpouštějících se exotických chutí mezi jazykem a patrem úst. A co teprve, když k tomu nasajeme doutníkový kouř, upijeme brandy nebo čokoládu rozvaříme v kuchyni?

Čtěte více... Komentáře: 0

Propíjíme Vánoce

Přidal: Počet shlédnutí: 516

Propíjíme Vánoce Některé pochutiny jsou tak silně spjaté s určitým obdobím, že nabízet, prodávat, kupovat nebo dokonce konzumovat tyto speciality v jiné části roku je nevýhodné, nelogické či dokonce společensky nepřípustné. Dát si smaženého trojobalového kapra jindy než o Vánocích je téměř rouhání, skladovat svatomartinské víno do léta a přijít pak s úsměvem na tváři ke grilujícímu se steaku s lahví panenského muškátu minimálně odvážné. Blíží se vánoční svátky a nabízí se téma – co vlastně k těm dárkům upíjet? A vůbec, co pijí během adventu a mezi svátky jiné kultury na světě. Pojďme na to.

Čtěte více... Komentáře: 0

  • 1
  • 2

Náš Instagram

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.