
Lagavulin whisky
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Palírna Lagavulin byla založena v r. 1816 Johnem Johnstonem (ilegální palírna byla na tomto místě však již v 1724). O rok později byla v těsném sousedství založena palírna Kildalton. Donald Johnston v r. 1837 sloučil obě palírny v jednu. V r. 1847 zemřel utonutím v kádi s vyráběnou whisky. V r. 1852 přešla palírna do rukou Johna Grahama a o několik let později do rukou Jamese Mackieho. V r. 1878 převzal vedení palírny Peter Mackie (zakladatel míchané whisky White Horse), který vedl válku proti sousední palírně Laphroaig.
V destilérii Lagavulin čas ubíhá pomalu: pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Někteří odborníci vůni Lagavulinu přirovnávají k světoznámému čaji Lapsang Souchong.
Takto chutná drsné Skotsko.
-
2590 Kč s DPH