Je libo brandy, cognac či armagnac?

Přidal: Přidáno: 1. 6. 2019 07:55:00 Počet shlédnutí: 185

01 Červen 2019

Prvně jsem ochutnal zástupce této kategorie v Brně, v restauraci Sun Set. Znalí místa ví, že Sun Set má pěknou zahrádku na střeše IBC s výhledem na zapadající slunce, což je odtud pohledem na Špilberk. Pro neznalé, je to prostě zahrádka u toho heliportu nahoře. Výhled na osvětlenou brněnskou dominantu, cognac Rémy Martin VSOP a v ruce doutník H&R Signature vytvořili skutečně nezapomenutelný zážitek.

Je libo brandy, cognac či armagnac?

Ano, je třeba si říct, že to bylo v době, kdy jsem za svůj doposud nejlepší ochutnaný rum považoval A.H. Riise XO. Hodně rumů, cognaců a sem tam i whiskey projelo od té doby mým systémem, abych pochopil, že věci se mají trošku jinak. Vývojem si ale musí projít každý. A to je na životě vlastně to nejzábavnější.

Vzpomeňme na filmy o dobách pirátů a královských námořních flotil. Piráti pijí rum, armádní oficíři brandy. Pokud se bili za Francii, pak nejspíš cognac. Ten na mne tím pádem vždy působil tak nějak nedostupně, draze, a tedy jako pití pro movité namyšlené úředníky. Kdežto tuzemák jsme do sebe s kamarádem naklopili během fotbalového utkání za prodejním stánkem v nějakých 11 letech. Dlouho se v nás nezdržel. Bylo odškrtnuto – na příštích 10 let jsem se toho ani nedotknul. Cognac na svou příležitost čekal ještě dlouhých 18 let.

Název brandy je odvozen od holandského brandewijn, tedy ohnivé nebo (s)pálené víno. Podstatou té skutečné brandy je tedy vinný hrozen. U některých lahví je chuť rozinky naprosto nepřehlédnutelná. Brandy se ale vyrábí i z jiného ovoce – jablka, různé borůvky, kokos, třešně a mnoho jiných ovocí (česky jednoduše označované jako pálenka, kořalka). Označení cognac a armagnac se pak používá výhradně pro brandy ze stejnomenných oblastí Francie. Technickými rozdíly mezi nimi pak je především destilace, odrůdy révy, podloží a roční produkce. Chuťové diference však mohou být značné.

Armagnac vs. Cognac

Válcovité kopce Armagnac leží jižně od oblasti Cognac se slunnějším a sušším klimatem, které odpovídajícím způsobem ovlivňuje vinné hrozny.
Odrůdy hroznů se také liší. Armaňak se vyrábí především z odrůd Bacco, Folle Blanche a Ugni Blanc, které se pěstují v písčité půdě a vyšších teplotách. Koňak se vyrábí téměř výhradně z Ugni Blanc, pěstovaných v křídové půdě za mírnějších teplot. Výsledkem je, že hrozny pro armaňak mají vyšší obsah ovoce a cukru, díky čemuž jsou pro destilaci ideálnější.
Armaňak se destiluje jednou na nižší obsah alkoholu 50 — 55 %, zatímco koňak se destiluje dvakrát na vyšší procento 68 — 74 %. Výhodou jediné destilace je, že v eau de vie zůstává více aroma, zatímco dvojitá destilace vytváří neutrálnější chuť.
Charakterem lze koňak porovnat se směsí, armaňak je více srovnatelný s jednosladovou whisky. Detailněji se o rozdílech cognacu a armagnacu můžete dočíst v docela povedeném článku Milana Pavlíčka na idnes.cz.

Cognac Rémy Martin 1738 Accord Royal

Tím nejzásadnějším u všeho, co děláme, je kultura. Bez ní nejsme o nic lepší než zvířata. Pokud to myslíme vážně, správná sklenička a správný postup degustace jsou klíčové. A za peníze, které dobrá brandy stojí, to obvykle vážně myslíme. Již v předchozích článcích jsem zmínil svoji náklonost k tulipánovým sklenicím neboli napoleonkám. Zde to ani jinak nejde.

Brandy pijeme vždy v pokojové teplotě. Sice nám dá nejpříjemnější aroma a chutě (podobně jako whiskey) při nějakých 16 °C, ale přeci kvůli tomu nebudeme mrznout. Pokud sklenici zahříváme v ruce, zvýšením teploty se alkohol vypařuje a překrývá aroma nápoje. Je třeba jej nechat dobře vydýchat. Já to nedělám, nesnáším upaplané sklenice. Nikdy nenaléváme více než panáka a půl, tedy nějakých 60–90 ml. Pokud nám na baru dají sklenici menšího formátu, postačí jeden velký panák. Malé degustační vzorky (20–30 ml) pak nalijeme raději do rumové sklenice. Ve velké „cognacovce" by tak malé množství nebylo schopno svou plochou na dně vytvořit potřebné aroma pro zaplnění objemu sklenice.

A jak pijeme? Po nalití do ideálně tenkostěnné sklenice nemícháme. Postupně přibližujeme střed sklenice k nosním dírkám. Přičichujeme jemně a dlouze. Všimněte si neuvěřitelného rozdílu aroma mezi středem sklenice a u jejích stěn. Čím více alkoholu v nápoji, tím je u stěn sklenice silnější. Jakmile budeme spokojeni, rozmícháme obsah po stěnách sklenice. Následně proces přičichnutí opakujeme. Pokračujeme vytouženým ochutnáním. Zprvu si připravíme ústa několika kapičkami. V druhém kole si na jazyk nalijeme nápoje více a rolujeme na patře.

A jak je tomu s nabídkou u nás? Pojďme si udělat flight z nabídky Vychutnávej.cz, jehož část si za několik málo korun projedete na showroomu na Cihlářské. Na rozjezd a dezinfekci úst něco jednoduššího. Cognacy Rémy Martin VSOP nebo 1738 jsou skvělým poměrem cena/výkon. Následně bych sáhnul po španělské brandy Torres Jaime I. Mísí se v ní až 30letá směs pálených bílých vín Parellada. Chuť je komplexní, ovocitá, kořeněná. Komu přijde kořenitá příliš, zjemní si kvalitní, na patře rozpuštěnou mléčnou čokoládou Milk of the Gods nebo Milk of the Stars. Jedinečný zážitek, u kterého nesmíme nikam spěchat. Poté si připravíme chutě na to nejlepší z nabídky e-shopu skvělým Bache Gabrielsen XO Thomas Prestige. Za necelé čtyři tisíce máme celý litr skvělého dvacetiletého cognacu. Jemné citrusové tóny s náznaky skořice nás budou bavit dlouho. Varování – prudce pitelné! Následuje mnou velmi oblíbený armagnac. Jedna destilace, písčité půdy s vyšším obsahem železa v nejvýše ceněnné oblasti Bas Armagnac dávají nápoji velikou měkkost, hebkost, komplexnost a plnost. Přidejme fakt, že je tento Maison Gélas Tradition 31 Ans d´Age stočený pouze ve 12 lahvích na světě a máme opravdovou parádu. A na závěr? Chceme přece odejít s dokonalým pocitem v ústech. Kdo na to má, koupí si poctivý 50letý cognac François Peyrot Heritage. Musíte mi odpustit, ale to už se nedá popsat. To se musí zažít.

Na závěr mi dovolte citovat pasáž z výše zmíněného článku:

... „Pro a na zdraví se doporučuje konzumovat dlouhodobě 3 – 5 cl denně. Při opomenutí denní dávku nezvyšujeme. Pro radost můžeme čas od času vypít i více. V žádném případě nedoporučujeme pít – co kdo snese, neb i ten nejlepší lék se při předávkování stává jedem."

Tak směle vychutnávej!

Cognac Francois Peyrot

Diskuse

(0 komentářů)

PRÁVĚ NÁS BAVÍ

vychutnavej.cz

  • 69 Příspěvků
  • 322 Sledující
  • 243 Sledovaní

E-shop světových chutí

Obchod s alkoholem, vínem, šampaňským, kávou, doutníky a čokoládou. Showroom: po-pá; 10:00-18:00 hodin

Dárkové poukazy

Dárkový poukaz libovolné útraty na e-shopu nebo showroomu Vychutnávej.cz. Více zde.

Dárkový poukaz 2 000 Kč
Dárkový poukaz 1 000 Kč
Dárkový poukaz 500 Kč

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.

Jak se pije v karanténě