Barva: Slámově nazelenalá se zakalením
Perlivost: Frizzante, tedy jemné a krátké perlení o větších a hrubších bublinkách
Aroma: Intenzivní aroma chlebové kůrky, citrusů a květin
Chuť: Svěží, suchá, lehce pitelná s dobrou intenzitou a náznaky kvasinek
Složení: 85 % glera, 10 % verdiso, 5 % perera
Zbytkový cukr: 0 g/l
Kyseliny: 5 g/l
Vinifikace: Druhé kvašení v lahvi bez přídaného cukru a siričitanů
Zatřídění: Prosecco Frizzante, Colfondo, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Doporučení
Tuto vynkající láhev si nejlépe vychutnáte společně se stařenými sýry, salámy a klobásy, ale skvěle se uplatní iběhem celého menu na bázi ryb a měkkýšů.
Pro tipy do kuchyně doporučujeme navštívit stránku Šumivé recepty. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 8 °C.
Příběh
Nino je šumivé naturální prosecco bez přidaného cukru nebo oxidu siřičitého, kvašené v láhvi na kalech několik měsíců. Pro společnost Duca di Dolle představuje „rodinné víno", nejautentičtější a nejpřirozenější výraz tradice prosecco.
Relais Duca di Dolle byla v 16. století sídlem kláštera středověkého původu, z něhož můžeme dodnes spatřit zbytky hlavního vchodu a oblouky na stropě. Vinařskou tradici těchto kopců započal řád kamaldulů, jejichž poustevna se stala styčným bodem oblasti.
Později přešel majetek do rodiny Brandolini, aby se v první polovině 20. století stal majetkem Nina Muru. Tato jedinečná postava, amatérský básník a vášnivý milovník přírody a kultury mezi 50. a 60. lety otevřel klášter intelektuálům a básníkům, jako byli například Giovanni Comisso a Andrea Zanzotto, s nimiž rád do noci vesele popíjel. V roce 1974 potkal Nino Muru Antonia Bisola, který později celý majetek koupil a zrestauroval do zasloužené podoby. O přilehlé vesnici Rolle básník Zanzotto prohlásil, že je jako „pohlednice poslaná bohy". Od roku 2011 vlastní Duca di Dolle nezávislá skupina Baccini.
Prosecco je fenomén, který si zaslouží naši pozornost. Vše podstatné od pěstování, přes výrobu až po servírování se dočtěte v Chutném blogu Prostě prosecco.