Barva: Čiré a světlé víno, slámově žlutých odlesků
Perlivost: Spumate, tedy jemné elegantní bublinky, intenzivní a dlouhotrvající perlení
Aroma: Intenzivní a příjemné díky lehkým citrusovým a květinovým vůním včetně charakteristických tónů zeleného jablka
Chuť: Dobře vyvážená svěžest s kulatostí a krásná mineralita s mírně hořkou dochutí
Složení: 100 % glera
Zbytkový cukr: 5 g/l
Kyseliny: 5,5 g/l
Vinifikace: Druhé kvašení dle metody Charmat
Zatřídění: Prosecco Spumante, Rive di Rolle, Conegliano - Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Doporučení
Perfektní aperitiv i jako doprovod k předkrmům z ryb a zeleniny, lehce kořeněnému syrovému salámu, dokonce i k jemným prvním a druhým chodům.
Pro tipy do kuchyně doporučujeme navštívit stránku Šumivé recepty. Chutná nejlépe ze sklenice na bílé víno nebo tulipánu při teplotě 7 °C.
Příběh
Rive di Rolle CUV je vyrobené z hroznů z jediné vinice Glera staré 50 let. Díky složení půdy a obzvláště příznivé expozici poskytuje tento svah nízké, avšak vysoce ceněnné výnosy. Jedná se o skutečnou firemní Cru, vyráběnou v omezené číslované produkci.
Relais Duca di Dolle byla v 16. století sídlem kláštera středověkého původu, z něhož můžeme dodnes spatřit zbytky hlavního vchodu a oblouky na stropě. Vinařskou tradici těchto kopců započal řád kamaldulů, jejichž poustevna se stala styčným bodem oblasti.
Později přešel majetek do rodiny Brandolini, aby se v první polovině 20. století stal majetkem Nina Muru. Tato jedinečná postava, amatérský básník a vášnivý milovník přírody a kultury mezi 50. a 60. lety otevřel klášter intelektuálům a básníkům, jako byli například Giovanni Comisso a Andrea Zanzotto, s nimiž rád do noci vesele popíjel. V roce 1974 potkal Nino Muru Antonia Bisola, který později celý majetek koupil a zrestauroval do zasloužené podoby. O přilehlé vesnici Rolle básník Zanzotto prohlásil, že je jako „pohlednice poslaná bohy". Od roku 2011 vlastní Duca di Dolle nezávislá skupina Baccini.
Prosecco je fenomén, který si zaslouží naši pozornost. Vše podstatné od pěstování, přes výrobu až po servírování se dočtěte v Chutném blogu Prostě prosecco.