Rhum Montebello

Destilerie Montebello byla postavena v roce 1930 a tak patří k nejmladším na ostrově Guadeloupe. Do roku 1975 byla také známa pod názvem „Carrére" dle malé vesnice, ve které je umístěna. V roce 1966 započala změna majitele, koupil ji Jean Marsolle a do dnes zůstává rodinným majetkem (4.generace v roce 2011).
Cukrovou třtinu k výrobě rhumu vykupuje od okolních farmářů. Preferuje nákup zelené odrůdy, variety s označením B76.56 (původem z Barbadosu). K drcení používá dva lisy, jejich kapacita zpracování je okolo 10-12 tun třtiny za hodinu. Bagassa – zbytky cukrové třtiny po vylisování jsou dopraveny přepravníkem k vysušení a následně do pece. Spalováním bagassy vzniká energie pro pohon lisů a část energie je převedena do elektrické sítě místního města.
Vylisovaná šťáva je upravena a putuje potrubím ke kvasným tankům. Těch je v palírně celkem 7 a každý má kapacitu 45.000 l. Kvašení probíhá v rozmezí 24-52 hodin. Část předešlého kvasu si nechávají a používají jej k inokulaci kvašení další várky čerstvě vylisované šťávy, takto zachovávají stejnou kvalitu kvasu.
K destilaci používají destilační kolony typu Savalle, které pálí sílu výsledného destilátu z kolony na hodnotu 86 % alc.
Roční produkce palírny se pohybuje okolo 250.000 litrů rhumu. Část je uložena do sudů a ponechána ke zrání. V Montebello mají unikátní systém uskladnění sudů do plechových nákladních kontejnerů. Vytváří tak unikátní prostředí, kde „andělská daň" dosahuje průměrného ročního odparu 10 %.
V nabídce mají mimo stářené rhumy také bílé rhumy, které jsou uloženy v nerezovém tanku alespoň 1 měsíc. Zajímavostí je, že bílý a mladší stářený rhum prodávají mimo lahve také v krabicích o objemu 3 l a 4,5 l, tak jako například sudové víno. Pro místní je tu dokonce rhumová pumpa, ze které si mohou načepovat rhum do vlastní nádoby. Zdroj: rumme.cz

Původ:

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.