
Gimlet
Jednoho letního dne v roce 1857 navštívil jistý major Sykes úředníka britské Východoindické společnosti Jamese Jacksona. Sluha jim přinesl občerstvení v podobě sklenic s ginem, čerstvou limetkovou šťávou s cukrovým sirupem a trochou vody údajně servírované ve vydlabané tykvi. Majoru Sykesovi nápoj ihned zachutnal a ocenil jeho osvěžující, lehce natrpklou chuť. J. Jackson mu poté vysvětlil, že právě proto této kombinaci říká „gimlet“, tedy ruční vrták neboli nebozez.
Základní suroviny
- 5 cl ginu Tanqueray No. Ten
- 2 cl Monin Lime Juice nebo 1 cl cukrového sirupu a 2 cl limetkové šťávy
- led
Příslušenství
- barová odměrka
- koktejlová sklenice
- lžíce k promíchání
Návod k přípravě koktejlu
- Koktejlovou sklenici naplníme ledem a necháme bokem chladit.
- Do další větší sklenice také nasypeme led a přidáme 5 cl ginu, a 2 cl Monin Lime NEBO 2 cl limetkové šťávy a 1 cl cukrového sirupu.
- Mícháme, dokud není sklenice ledová.
- Z koktejlové sklenice odstraníme led a přes sítko do ní vše scedíme.
Návod k přípravě cukrového sirupu
Cukrový sirup je nedílnou součástí mnoha dezertů a drinků. Jeho příprava netrvá dlouho a v lednici ho můžete uchovávat i několik týdnů.
Jako na to? Na mírném ohni rozpustíme v hrnci 600 g cukru v 0,5 l vody. Poté zvýšíme teplotu a vaříme ještě 5 – 8 minut. Vzniklou pěnu je potřebné odstranit. Poté nalijeme do nádobky a můžeme používat.
Veškeré suroviny pro přípravu koktejlu Gimlet lze na Vychutnávej.cz pořídit v rámci jednoho balíčku, který vystačí na 14 koktejlů. Nakoupíte zde.
Dobrou chuť!