Skladová zásoba e-shopu a prodejen je odlišná.

Propíjíme Vánoce

Propíjíme Vánoce

Přidal: Počet shlédnutí: 1536

Některé pochutiny jsou tak silně spjaté s určitým obdobím, že nabízet, prodávat, kupovat nebo dokonce konzumovat tyto speciality v jiné části roku je nevýhodné, nelogické či dokonce společensky nepřípustné. Dát si smaženého trojobalového kapra jindy než o Vánocích je téměř rouhání, skladovat svatomartinské víno do léta a přijít pak s úsměvem na tváři ke grilujícímu se steaku s lahví panenského muškátu minimálně odvážné. Blíží se vánoční svátky a nabízí se téma – co vlastně k rozbalování dárků upíjet? A vůbec, co pijí během adventu a mezi svátky jiné kultury na světě. Pojďme na to.

Obsah článku:

  1. Německý Feuerzangenbowle
  2. Norský Julmust
  3. Chilské Cola de mono

Německý Feuerzangenbowle

My jsme jasní. Střední Evropa společně se skandinávií – Glögg, Německem – Glühwein, Francií – Vin Chaud, Itálií – Vin Brulé a dokonce i Brazílií – Quentão, pije svařák. Není lepšího způsobu, jak zkonzumovat láhev vína s životností na hraně (někdy mírně za). Záleží na typu a množství dodaného koření a pochopitelně cukru. Recepty a postupy jsou různé domácnost od domácnosti, stánek od stánku. Na víně ale příliš nešetřeme, co bychom nevypili čisté, nelijeme ani do jídla, natož do svařáku.

V Německu ovšem povýšili svařené víno na vyšší level. Představme si Feuerzangenbowle. Na silnější plátky nakrájíme pomeranč a také citrón, do hrnce nalijeme červené víno, dále pomerančový džus a vsypeme plátky citrusových plodů. Z koření přidáme tradiční svitek skořice, trochu hřebíčku, hrst nakrájeného kořene zázvoru, nastrouháme muškátový oříšek a zamícháme. Nyní to začne být zajímavé. Na ocelové síto speciálního tvaru položíme homoli cukru, přelijeme dobrým overproof rumem a zapálíme. Jak se cukr pod žárem hořícího alkoholu taví, prokapává skrz síto do svařáku a oslazuje jej. Kam si na něj v Brně zajít se mi zjistit nepodařilo, nicméně se standardním ocelovým sítkem a tou správnou homolí cukru si jej uděláte i doma. Videonávod na Feuerzangenbowle přikládám níže. Případně si na něj zajeďte do německého Tübingenu, pustí vám k tomu film Die Feuerzangenbowle a připraví obří mísu tohoto speciálního svařáku. Jak německé.

Kdo rozumí chuťovým buňkám ostrovního národa Britů, nahradí víno ciderem, pomerančový džus brusinkovým, přidá cukr, muškátový oříšek, hřebíček a pochopitelně svitky vanilky. Variant bude víc, pro dokonale anglický dojem přihodíme i rozmíchaná syrová vejce. Protože proč ne, jsou přece Vánoce.


Norský Julmust

Mimo Glögg se ve skandinávii pije i Julmust nebo také Julebrus, Juleøl, Julefnugg, Julebukk, Julefred, Juleøl Sterk, God Jul, Julebokk a nebo třeba Bak Jul. A prý, že čeština je bohatá na nadávky. Všechno to jsou vesměs komerčně vyráběné lahvované limonády nebo ochucená piva po způsobu Ale. Výrobci si očividně pojmenovávají a vyrábí tento silně populární norsko-švédský mok po svém. Tradičně vánoční presing Coca-Coly tak v těchto severských královstvích dostává pěkně zabrat – jen v 10milionovém Švédsku se vypije během prosince téměř 50 milionů litrů Julmustu a prodeje Coca-Coly tím nezadržitelně padají na polovinu.

Julmust & Julebrus

Chilská Cola de mono

Kdo se chce o Vánocích před rodinou vytáhnout, musí namíchat Cola de mono. V trošce vody svaříme rozlámané svitky skořice, hřebíčky napíchanou slupku pomeranče a nastrouhaný muškátový oříšek. Zatímco směs bublá, uvaříme si pořádnou kávu. Po dvaceti minutách stáhneme oheň a do silně aromatizované vody přilijeme mléko. Po dalších dvaceti minutách mírného bublání přilijeme kávu, zamícháme, přecedíme, přisypeme cukr, přidáme lžíci vanilkového extraktu a necháme hodinu odstát. Na závěr přilijeme pořádnou dávku aguardiente, tedy bílého rumu s tóny citrusů a léčivých bylin (můžete použít i normální bílý rum). Jelikož jsem autenticky napsaný recept pro přípravu Cola de Mono v českém jazyce nenašel, naleznete jej přeložený zde.
V Chile pijí tuto pecku stylově z koktejlové sklenice a já nevidím důvod, proč by tomu tak nemohlo být i u nás. Minimálně já do toho jdu. Rum koupím za pár stovek a jelikož se Cola de Mono pije za studena, připravím si vše v klidu s předstihem. Celá rodina tak letos mimo ovocné boule a rybí polévky ochutná z mé rozrůstající se vánoční kuchyně něco vskutku delikátního. Alespoň já v to věřím. A o dobrých štědrých úmyslech vánoční svátky přece jsou.

Tak šťastné a veselé Vánoce. Za mne i ostatní vychutnávače.

Cola de Mono

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení