Řádně rumová degustace
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 3291
Jak se na rumovou degustaci připravit, čím začít a navázat, do čeho nalít, jak ochutnávat a proč vůbec pít? Každý z nás má jistě svůj léty ověřený postup. Kdo jej zatím hledá nebo se chce něco nového dozvědět, je vítán na vzájemné cestě k rumovému poznání, uspokojení dychtivých chutí a nekonečného blaha.
Obsah článku
- Příprava před degustací
- Volba sklenice
- Teplota servírování
- Teorie je základ
- Seřazení vzorků
- Samotná degustace
- Závěrem
Příprava
Do poznávání všeho nového je dobré nastoupit vždy s čistou hlavou, u degustací i s čistým patrem. Optimálně se před ochutnávkou jakéhokoliv alkoholu pokusme vyhnout kávě, čokoládě nebo čemukokoliv pikantnímu. Pokud už se stalo, zkuste si vyčistit chuťové pohárky chlebem, polentou či nesolenými sušenkami. Dobře zafunguje i sorbet, pokud jej tedy najdete v mrazáku. S jídlem to nepřehánějte, najezte se několik hodin předem. Ihned po jídle je tělo chuťově uspokojené a vysílá jasný signál do mozku: „Nic nejíst, nepít, odpočívat.“
Sklenice
Poslední dobou jsem si k degustování velmi oblíbil klasickou whisky sklenici Glencairn. Dobře se drží, skvěle zachytí aroma nápoje a pak se i pohodlně umývá. Prostě univerzál. Široce nejpoužívanější jsou klasické degustační skleničky na víno. Běžně se rozdávají na vinných festivalech, při otevřených sklepích je dostanete ke vstupence apod. Určitě jich doma budete mít několik.
Pokojová teplota
Veškeré destiláty pijeme při pokojové teplotě. Jen tak se mohou ve sklenici plně otevřít, aby dali znát svůj plný potenciál. Pokud vám někdo nabídne destilát vychlazený, je to buď nevzdělaností hostitele nebo jeho snahou zakrýt nepříznivé vlastnosti nápoje. Jediné, co odpouštím, je ledově vychlazený Jägermeister. Výrobce moc dobře ví, proč jej tak prezentuje. :)
Fakta
Vědět, co piju je naprosto zásadní. Jen tak se mi nově nabyté poznatky aroma, chutí a celkového dojmu mohou propojit s uceleným poznáním. Ledasco k obsahu láhve lze nalézt na její etiketě, většinou se ale více dozvíte online, ať už na e-shopu vašeho prodejce nebo stránkách destilerie.
Pátrejte po zemi původu a historii destilerie, způsobu zpracování a původu cukrové třtiny, použitém destilačním přístroji, délce a formě zrání a zda-li byl rum naředěn nebo lahvován při sudové síle, tzv. cask strength. Na Vychutnávej.cz lze u některých rumů vyhledat i míru cukernatosti, tj. kolik gramů cukru bylo do rumu přidáno. Pomůže průvodce výběrem.
Určitě si můžete vyhledat i komentáře uživatelů nebo recenze odborníků. Slušnou sbírku uživatelských recenzí nabízí rumratings.com – bude se hodit hlavně před nerozhodným nákupem.
Seřazení
Jak po sobě rumy správně poskládat obvykle vyžaduje jistou dávku zkušeností. Zjednodušeně řečeno lze postupovat následovně:
Od nejmladšího po nejstarší – Obecně platí, že starší rumy jsou následkem delšího ležení v sudu chuťově komplexnější. Pokud ochutnáváte čistě nedoslazované rumy, začněte od nejmladšího, abyste snáze detekovali rozdíly mezi jednotlivými vzorky.
Od suchého po sladší – Tato rada platí vždy a všude, ať už se jedná o čokolády, víno nebo destilát. Důvod je prostý, cukr zalepí vaše chuťové pohárky a ty pak nejsou schopny následující sušší vzorek dostatečně ocenit.
Od jemného po výrazný – Když máte historicky nachutnáno, sestavte vzorky od těch jemných po těžší a složitější. Po výrazném agricolu nebude mít jemná Dominika prostě šanci.
Vzhled
Kriticky hodnotit barvu ztrácí vzhledem k dobarvování karamelem u spousty rumů na významu. Zaměřme se tedy spíše na viskozitu a tělo nápoje. Citlivě se sklenicí zatočte nebo ji jen nakloňte a sledujte, jak rum stéká po vnitřní straně – líný sestup značí vyšší věk a obvykle i komplexitu, kdežto rychlé stékání indikuje mládí a menší tělo. U doslazovaných rumů to neplatí, cukr z principu zvyšuje hustotu čehokoliv.
Aroma
Lidé dokáží rozpoznat okolo 10 000 pachů. V běžném životě zkoušejte a přemýšlejte o všem co dáte pod nos. Trpělivým tréninkem si tak vytvoříte schopnost citlivěji rozeznat různé vrstvy těkavých aromatických látek vázaných v alkoholu a vodě. Nekonečně pestrý svět rumu se vám začne postupně otevírat pod nosem.
Chuť
Čím ostřejší pití, tím déle si jej v ústech obvykle válím, koušu do něj, mlaskám s jazykem o patro a celkově mozek připravuji na to, co přijde. Jakmile jsem připraven, polykám, nemluvím, postupně vydechuji a sleduji, co se ve mně děje. Pak celý proces zopakuji, protože teprve při druhém napití vnímám nápoj v celé jeho kráse.
Okamžikem polknutí zapálí zprvu alkohol, čím vyšší, tím intenzivnější, s jeho odezníváním se postupně objevuje nálož obsažených chutí. Nechte vše v klidu pracovat, nic nepijte, nejezte, zdržte se mluvy. Soustřeďte se jen na sebe a vychutnávejte. Mnoho zajímavých chutí často objevíte až několik minut po polknutí. Čím větší tělo nápoje, vyšší alkohol a celková kvalita, tím delší a mocnější dochuť nabízí.
Závěr
Každý nápoj má svou příležitost, tedy místo, čas, společnost, náladu a fyzické rozpoložení. Pokud vám něco nesedne na první dobrou, dejte tomu někdy v životě ještě šanci. Stejně tak platí, že co včera nemělo chybu, může být dnes passé. Mozek člověka je doposud neprobádaný, nejspíš právě proto, že se mu snažíme porozumět zase jen mozkem člověka. Dejte svému vývoji přirozený průběh. Tělo si samo řekne, co potřebuje. V každém případě nezůstávejte na jednom místě příliš dlouho. Svět rumu je velký, svět alkoholu nekonečný.
Tak směle vychutnávej!