Popis
Aroma/Chuť: Opojné květinové tóny jasmínu, rambutanu a orchideje v koření pak růžový pepř a muškátový oříšek v závěru zalitý medem
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorku rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Nikté je blendem čtyř rumů starých 12 až 15 let. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.
Příběh
Jeden z posvátných festivalů Mayské civilizace byl obzvláště poetický: noc Kay Nikté, mayský festival květin. Během obřadu pocty bohyni Měsíce se Mayové shromáždili v průvodu a nabídli svatý okvětní lístek „Sac Nikté" – druh, který kvete pouze jednu noc v roce a voní opojnou vůní medu a jasmínu.
Master Blender Gabriela Ayala jde ještě dále. V tomto rumu dokázala zachytit čichový zážitek, který nabízí tato posvátná květina. Design láhve se přirozeně týká mayské ikonografie a globálně bude vydáno pouze 17 914 vzácných lahví tohoto rumu.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.