Cihuatán Nikté

Až 15letý rum květinových tónů inspirovaný vzácnou Sac Nikté

Výrobce / značka: Ron Cihuatán

Skladové číslo: CINIK

Vyberte typ zboží: Rum
Zařazení: Španělský typ rumu
Způsob výroby: Kolonová destilace z melasy
Obsah alkoholu: 47,5 %
Míra alkoholu: 41 – 50 %
Chuťový profil: Svěží
Objem: 0,7 l
Původ: El Salvador
Dárkově zabaleno: V krabici

Dostupnost: Skladem

1599 Kč s DPH

Hodnocení produktu: 4.67/5 (3x)

Vaše hodnocení:

Popis

Aroma/Chuť: Opojné květinové tóny jasmínu, rambutanu a orchideje v koření pak růžový pepř a muškátový oříšek v závěru zalitý medem


Destilace

Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorku rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.


Zrání

Nikté je blendem čtyř rumů starých 12 až 15 let. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.


Příběh

Jeden z posvátných festivalů Mayské civilizace byl obzvláště poetický: noc Kay Nikté, mayský festival květin. Během obřadu pocty bohyni Měsíce se Mayové shromáždili v průvodu a nabídli svatý okvětní lístek „Sac Nikté" – druh, který kvete pouze jednu noc v roce a voní opojnou vůní medu a jasmínu.

Master Blender Gabriela Ayala jde ještě dále. V tomto rumu dokázala zachytit čichový zážitek, který nabízí tato posvátná květina. Design láhve se přirozeně týká mayské ikonografie a globálně bude vydáno pouze 17 914 vzácných lahví tohoto rumu.

Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.


Doporučení

Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.

Rum s čokoládou
a naopak

Degustační tipy
od Radka z RumMe

ČLÁNEK

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.