Barva: Lehký rum světlé barvy
Aroma: Jemné a kořeněné, lehce pepřené, s jemným nástupem kakaa
Chuť: Jemná vanilka, nádech skořice a exotického koření v zadní části úst, následuje dobře vyvážená sladká rovnováha chutí s lehkou špičkou flambovaného banánu
Zrání
Pomalé kvašení molasy je podpořeno přidáním kvasnic sladové jávské červené rýže. Rum je směsí destilátů: 52% ve starých indonézských hrncích při 65 stupních a 48% při 92 stupních v destilační koloně. Na závěr rum dozrává v sudech jati (indonéské jméno pro teak) a poté v sudech po bourbonu. NAGA RUM je rum, jehož sladkost a jemnost jsou elegantně vyváženy kořeněnými a ovocnými tóny.
Příběh
Indonésie je jednou z největších zemí jihovýchodní Asie a celkem čítá 13 466 ostrovů. Je to čtvrtá nejlidnatější země světa a také země původu cukrové třtiny, která se pak rozšířila po celé Asii, avšak do Latinské Ameriky a Karibiku dorazila až v 15. století. Díky svému klimatu se jedná o ideální prostředí k pěstování cukrové třtiny.
Výroba Naga Rum probíhá v severní části ostrova Jáva za použití starověkého asijského procesu destilace. Rum v Indonésii nese název Batavia Arrack: Batavia je jméno dané holandským v roce 1619 v Jakartě, slovo Arrak je arabské jméno, které znamená ducha. Je to jeden z nejstarších alkoholů na světě, až 1634 spisů svědčí o obchodu s indonéským rumem anglickými a holandskými obchodníky. V roce 1700 byl Batavia Arrak v Evropě velmi populární a považován za nápoj mnohem vyšší kvality než rum karibský. V roce 1796 napsal Joseph Francois Charpentier de Cossigny, botanický inženýr a francouzský průzkumník: "Indonéský rum je mnohem kvalitnější než rum jamajský, jedná se skutečnost, kterou musí uznat i Angličané".