Popis
Aroma/Chuť: Měkké karamely, sladké tóny panely, tedy ztuhlé sladké třtinové šťávy s kokosem, dále bobule kávy odrůdy Bourbon, sněhové pusinky Meringue, opečené dubové dřevo a kešu oříšky
Destilace
Fermentace i kolonová destilace sirupu z cukrové šťávy a melasy probíhá kompletně přímo v destilerii. Vzorky rumu Cihuatán jsou v rámci kontroly kvality vedle senzorické analýzy ve všech fázích procesu neustále analyzovány pro obsah tříslovin, kyselin a esterifikace.
Zrání
Blend obsahuje tři rumy ve stáří od 11 do 14 let ze soukromé sbírky. Destilerie momentálně využívá dvou skladů k procesu zrání systémem solera. Většina sudů je po předchozím plnění bourbonem, soukromé rezervy jsou dozrávány i v sudech z amerického bílého dubu. Perfektní teplotní podmínky El Salvadoru při denních 36 °C a 25 °C v noci přispívají k dokonalému staření těchto jedinečných rumů.
Příběh
Původní obyvatelé, kteří žili v údolí a městě Cihuatán v dobách starověku, věřili v existenci spirituálního strážce každého z nás, který na sebe bral podobu několika posvátných zvířat, jež splynula v jednu bytost, kterou nazývali Nahual. Spirituální strážce Nahual inspiroval blend rumů Cihuatán, který byl stvořený k uctění odkazu Mayů. Nový život prastarému mýtu o bytostech Nahual vdechl svými kresbami proslulý salvadorský umělec Gabriel Granadino.
Master Blender Gabriela Ayala se nechala při tvorbě tohoto rumu inspirovat svými vzpomínkami na dětství, kdy vždy po velkých oslavách mohla s přáteli vychutnávat umělecké sladkosti. Design láhve se přirozeně týká mayské ikonografie a globálně bude vydáno pouze 4869 vzácných lahví tohoto rumu.
Cihuatán je řemeslný lihovar založen roku 2004 se sídlem v El Salvadoru s téměř stoletou historií zpracování cukrové třtiny. Dodnes je stále jediným salvadorským lihovarem, jenž je celý poháněn obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Veškerý proces od péče o semínko cukrové třtiny, přes destilaci, zrání, míchání až po lahvování rumu probíhá na totožné adrese. Nad procesem zrání vášnivě dohlíží Master Blender Gabriela Ayala.
Doporučení
Dobré pití si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na rum.