HSE Habitation Saint-Etienne

Saint Etienne byl postaven na místě „La Maugée", rafinérie cukru pokrývající více než 400 hektarů od Gros Morne po Saint Joseph na počátku 19. století. Architektonická struktura, včetně domu pána, s výhledem na lihovar a chaty starých dělníků odráží vzhled typické farmy na Martiniku.

V roce 1882 koupil Saint Etienne Amédée Aubéry, který se díky svým schopnostem stal brzy jednou z nejznámějších osobností tamějšího hospodářství. Transformoval cukrovar na farmu a  lihovar a začal modernizovat infrastrukturu. Rozšířil továrnu a postavil nádhernou fasádu s 28 zakřivenými okny, které zajišťovaly optimální větrání budovy. U lihovaru byly zřízeny železnice, kde tažná zvířata táhla vozíky nesoucí cukrovou třtinu. Hydraulickou energii zajišťovala řeka Lézarde přes kamenitý kanál, který protékal kreolskou zahradou.

V roce 1909 se tento majetek dostal do vlastnictví rodiny Simonnetových, kteří rozvíjeli činnost lihovaru až do jeho úpadku na konci 80. let. Panství převzali v roce 1994 Yves a José Hayot, kteří obnovili značku Saint-Etienne a začali obnovovat a vylepšovat architektonické dědictví cukrovarnické usedlosti. Lihovar, který je od v současné době registrován v Dodatkové inventuře francouzských historických památek, je jedním z posledních zbývajících a nejcennějších odkazů na řemeslné zpracování a estetickou přitažlivost průmyslové architektury konce 19. století na Martiniku. Jeho renovace se úspešně chýlí ke konci.

Původ:

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.