Extra čokoládový dort s meringue
Pro všechny milovníky čokolády jsem připravila ve spolupráci s Vychutnavej.cz tento hříšný dort s velkou dávkou čokolády Willie’s Cacao, která je mimo jiné vhodná k pečení čokoládových korpusů, protože je ze 100% kakaa a nenaruší vám tak další použité ingredience v těstě. Čokoláda se mi krásně při přípravě rozpustila a prolnula do těsta. Korpus tak získal pravou čokoládovou chuť, jemnost a zároveň se stal i vláčným.
Další vrstvou na dortu se stala čokoládová pěna, která mi připomíná lanýžový dort, kde se každým soustem čokoláda roztála v ústech. Když použijete 100% čokoládu, můžete jí použít v této vrstvě méně. Kvalitní hořká čokoláda má ještě další skvělou vlastnost a to, že zaručí dobré zpevnění a nemusíte přidávat tolik želatiny a ztužovačů.
Pro odlehčení čokoládových vrstev, jsem na vrchol dortu zvolila naši oblíbenou kombinaci čokoládového bezé se šlehačkou. Díky smetanovému krému sněhové meringue navlhne, a i když vám při krájení na povrchu meringue křupne, uprostřed je chutná bezé vrstva s další dávkou čokolády.
Co budu potřebovat
Na korpus:
- 50 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g čokolády na vaření (např. 100% Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago)
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- špetku soli
- ½ lžičky kypřícího prášku
Na čokoládovou pěnu:
- 400 ml smetany ke šlehání 31 %
- 70 g čokolády na vaření
- 1 lžící moučkového cukru (dle chuti)
- 1 lžičku želatiny v prášku
Na smetanový krém:
- 400 ml smetany ke šlehání 40%
- 1 lžící moučkového cukru
- vanilkový lusk
čokoládové bezé:
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžičku jablečného octa
- 40 g čokolády na vaření
Jak na to
Příprava korpusu
- Ingredience mají pokojovou teplotu.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Máslo s cukrem vyšlehám do světlého krému.
- Čokoládu rozehřeji a nechám vychladnout. Následně ji vmíchám do krému.
- Žloutky také vmíchám do čokoládové směsi.
- Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a přidám do těsta.
- Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta, aby bylo nadlehčené.
- Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem, abych měla zvlášť spodní díl na dnu formy a pruh pečícího papíru podél okraje (okraj formy nejdříve potřu máslem, aby pečící papír držel).
- Těsto naleji do formy a povrch uhladím.
- Formu s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 15 minut. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně propečené.
- Korpus nechám ve formě vychladnout.
Příprava čokoládové pěny
- Želatinu nasypu do menšího kastrolku a přidám lžící studené vody. Želatinu nechám 10 minut nabobtnat.
- Smetanu 250 ml naleji do hrnce a přivedu k varu. Odstavím z plotny a přidám do ní čokoládu nakrájenou na kousky. Čokoládu ve smetaně míchám a nechám úplně rozpustit.
- Nabobtnalou želatinu mírně zahřeji, aby byla tekutá a zamíchám ji do čokoládové směsi.
- Zbytek smetany vyšlehám v polotuhou šlehačku a opatrně ji vmíchám k vychladlé čokoládě.
- Čokoládovou směs naliji do formy na vychladlý korpusem a hned dám chladit do lednice. Chladím několik hodin, ideálně přes noc.
Příprava smetanového krému
- Když je čokoládová pěna zcela zatuhlá, začnu s přípravou další vrstvy krému.
- Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku.
- Cukr a zrníčka z ¼ vanilkového lusku přimíchám do šlehačky.
- Šlehačku lžící navrstvím do formy na čokoládovou pěnu a povrch uhladím.
- Dort dám chladit do lednice.
Příprava bezé
- Předehřeji troubu na 140 °C.
- Bílky v míse robota šlehám do tuhého sněhu.
- Přisypu cukr a dál šlehám do lesklého pevného sněhu.
- Do sněhu zlehka zamíchám škrob a ocet.
- Čokoládu rozpustím a vychladlou ji přileji do sněhu. Zlehka zamíchám.
- Na pečící papír vyznačím kruh o průměru 20 cm a položím ho na plech. Sníh do tohoto průměru na pečící papír nedbale rozprostřu.
- Sníh dám do rozehřáté trouby a peču 1 hodinu, nebo dokud nepůjde bezé od pečícího papíru. Nechám vychladnout.
- Mezitím odstraním z dortu formu a pečící papír.
- Vychladlý bezé plát opatrně přenesu na smetanovou vrstvu dortu.
- Dort dám znovu do lednice a nechám min. 2 hodiny chladit.
- Čím delší doba chlazení bude, tím více bezé korpus navlhne smetanovým krémem a dort se bude lépe krájet. Při krájení bezé korpus částečně praská.
Doporučené párování
- Díky smetanovému krému hořká čokoláda v ústech velmi zjemní. Zvolme tedy víno lehké až střední: Pinot Noir, Merlot, Tramín červený
- Při párování s dezertními víny připíjejte ta mladší, více sladká: Sladké fortifikované víno
- Šumivá vína vybíráme ta nejsladší: Demi-Sec
Dobrou chuť!
Moje další recepty, do kterých se skvěle hodí čokoláda Willie’s Cacao:
Čokoládové lanýže se slaným karamelem
Schwarzwaldský višňový dort
Čokoládová pěna
Máničky
Sachrův dort
Za vytvoření receptu Extra čokoládového dortu s meringue děkujeme Žanetě z blogu Sladká vanilka.