Recepty chutí
Abychom dokázali, že nás vychutnávání opravdu baví a myslíme to vážně, rozjeli jsme prozatím databázi se vším dobrým. Postupně zde budou přibývat nejen alkoholické koktejly, ale i různé recepty, kterými se budete moci doma bavit. Taktéž vám zde zcela nezištně nabídneme to nejcennější co máme, tedy naše know-how párování různých chutí a prožitků.
Díky této stránce ochutnáte víc, než vám regály obchodů a seznamy e-shopů budou moci kdy nabídnout. Vychutnejte si život.
Butter chicken se sektem Madl Schretenperg-Sekt Rosé Trocken
Víno a jídlo k sobě patří již od nepaměti. Víno totiž dokáže podtrhnout chuť a vůni pokrmu. Funguje to však i naopak. Jak ale sladit víno s daným pokrmem? Samotné snoubení vína a jídla zní jako strašná věda, ale není tomu úplně tak. Důležité je, řídit se základními pravidly. Párovat by se mělo víno a jídlo podobného charakteru. K lehkým jídlům se hodí jemné víno a naopak k výraznějšímu, kořeněnému nebo pikantnímu jídlu, je dobré zvolit víno výraznější a plnější chuti. K bílému masu a rybám se doporučuje podávat víno bílé, k červenému masu červené. Pokud váháte, sáhněte po láhvi růžového vína.
Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken
Sýr a víno? Oblíbená kombinace, kterou nikdy nic nepokazíte. Tajemství správného párování vína a sýru je poměrně jednoduché. Stejně jako víno, tak i sýr mění svůj charakter, vyvíjí se a zraje. Při snoubení těchto dvou komponentů je důležité brát zřetel na jejich intenzitu.
Avokádovo-čokoládové brownies
Brownies miluji, protože se dá upéct v podstatě z čehokoliv. Důkazem může být např. i brownies z květáku, které mělo na blogu velký úspěch. Dnes jsem se rozhodla pro své pečení použít avokádo. Avokádo je nejen zdravé, ale zároveň patří mezi potraviny, které pomáhají bojovat s depresí a zlepšují náladu. Když k němu navíc přidáte výbornou čokoládu, budete mít zásobu dobré nálady na měsíc dopředu :-) Já jsem si pro svůj recept vybrala čistou plantážní 100% čokoládu Willie´s Cacao Venezuelan Black Rio Caribe z e-shopu Vychutnavej.cz, která se skvěle hodí právě na přípravu čokoládových dezertů.
Cheesecake s lesním ovocem a sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken
Většina lidí si kupuje sekt pouze k přípitku na Silvestra nebo jako aperitiv. Já vám dnes předvedu, že i šumivé víno se dá párovat s jídlem a může tak skvěle doplnit vaše menu od předkrmu po dezert. A když už jsme u toho dezertu, připravila jsem svůj nejoblíbenější cheesecake s lesním ovocem. K dezertu jsem zvolila Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken z e-shopu Vychutnavej.cz. Tento sekt zraje v láhvi 1,5 roku a je vyroben tradiční metodou zrání v láhvi Méthode Traditionnelle. Báječně se svou ovocnou chutí hodí k sýrům a právě také k dezertům.
Losos s rizotem z pečených paprik a sektem Madl von den Weissen Brut
V receptu Cheesecake s lesním ovocem a sektem jsem vám ukázala, jak se dá spárovat šumivé víno s dezertem. Dnes jsem připravila hlavní chod, ke kterému se také báječně hodí šumivé víno. Opět je to sekt z e-shopu Vychutnavej.cz. Konkrétně se jedná o jemný, kořenitý Madl-Sekt von den Weissen Brut, který je ze 100 % tvořený Ryzlinkem Vlašským. Sekt je výborný jako aperitiv, velmi vhodný k vepřovému masu nebo k lososu. A právě na přípravu lososa se můžete inspirovat mým receptem.
Brownie muffiny
Pár kvalitních surovin a recept stvořený pro čokoholiky je na světě. Spojila jsem vlastně dva dezerty v jeden - brownie a muffiny. Výsledkem je vynikající, univerzální zákusek ke kávě nebo jen tak k odpolední svačině. Tenká křupavá vrstvička ukrývá hutné a přitom vláčné, extra čokoládové těsto. Věřím, že i vy si tento dezert zamilujete. Základem tohoto receptu je použít opravdu dobrou, kvalitní, vysokoprocentní čokoládu.
Losos v sezamu s voňavým koriandrem a sektem Madl Brut Nature
Párování vína a jídla je věc už celkem známá. Častěji však vidíte párování tichých vín. Proto mě zaujala nabídka z eshopu Vychutnavej.cz na vyzkoušení dvou sektů značky MADL a jejich spárování s jídlem. Madl-Sekt Brut Nature se, podle popisu, hodí jako aperitiv ke kuřecímu masu a asijské kuchyni. A protože jsem doma měla lososa, koriandr a chuť na něco exotického, pustila jsem se do vaření.
Slané dezertní pečivo se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken
V poslední době nám přišlo moc dotazů na to, co to pijeme za vína, co to máme na fotkách za dobroty, a kdy už budou recepty. Postupně vám, podle fotek, na které jste reagovali ve stories, přidám recepty a tipy na nápoje, které se k danému jídlu hodí. Je toho opravdu hodně, tak se máte na co těšit. Teď, v tom rouškovém a balíčkovém maratonu, prostě nebyl čas. Tak děkujeme za trpělivost, krásné zprávy a podporu.
Studená hostina se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken
Miluju ty chvíle, kdy Žofie usne a my se s dětmi sejdeme všichni dole, většinou v obýváku a často u televize. Pustíme si oblíbený film nebo něco jiného (aktuálně je top Masterchef). Otevřeme si víno nebo nějaké bublinky. A připravíme si “prkýnko”. Na prkýnku je něco mega dobrého. Nebo si místo prkýnka připravíme dobrou večeři. A pak sedíme a zobeme, povídáme si a sledujeme. Jsme spolu. A je nám fajn …
Čokoládová vodka s trnkami
Neskutečná dobrota, kterou lze servírovat po jídle jako likér k dezertům, dortům, sušenkám nebo cukroví. Likér lze servírovat za studena nebo mírně ohřátý, před naléváním stačí láhev na 5 minut postavit do mísy s horkou vodou.