Tropical fit knobble
Krásný chytrý bezlepkový recept na vhodnou mňamku, která potěší, ale i zasytí. Zdravě, chutně a zábavně. Pro děti i dospělé, prostě dobrota úplně pro všechny.
Na těsto
- 1 hrnek 300 ml ovesných vloček bez lepku (umixovat na mouku)
- ½ hrnku pomerančové šťávy do těsta
- 10 kávových lžiček pomerančové šťávy na zakápnutí hotových hrudek, celkem do receptu 250 ml pomerančové šťávy
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 lžička kypřícího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr (lze nahradit polovinou zralého banánu)
- ½ lžičky ceylonské mleté skořice
- 50 g nastrouhané 100% čokolády Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
Na polevu
- 100 g 100% čokolády Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
- 1 lžíce smetany nebo 1 lžíce mandlového mléka
- 1 lžíce kokosového mléka
- Lyofilizované nebo čerstvé maliny na ozdobení
Postup na těsto
- Ovesné vločky si umixujeme na mouku a přidáme šťávu z pomeranče, vejce, kypřící prášek do perníku a vanilkový cukr, kakao a řádně promícháme.
- Těsto necháme 5 minut odstát a poté plníme košíčky do 2/3 výšky. Každý košíček zakápneme ½ lžičkou pomerančové šťávy. Košíčky vložíme do předem předehřáté trouby na 170 °C na 7 - 10 minut, dle trouby. Po vyjmutí z trouby opět košíčky zakápneme ½ lžičkou pomerančové šťávy a na každý dáme malou špetku skořice.
- Košíčky dáme vychladnout a mezitím si připravíme polevu.
Postup na polevu
- Smetanu prošleháme s kokosovým mlékem a vlijeme do připraveného kastrůlku nad horkou vodní lázní.
- Nastrouháme 100 gramů Willie’s Cacao a přimícháme do kastrůlku.
- Za stálého míchání propojíme kakao se smetanou a kokosovým mlékem a mícháme, než nám vznikne hladká lesklá poleva, trvá to cca 7 minut.
- Zchladlé košíčky zdobíme polevou a lyofilizovaným nebo čerstvým ovocem.
Můj tip — vloček si vždy kupuji více a rovnou si je umixuji na mouku a hotovou mouku uchovávám v průhledných, uzavíratelných nádobách. Vyjde to mnohem levněji než kupovat ovesnou mouku a je po ruce ráno třeba na mug cake.
Doporučené párování
- Krémem zjemněná čokoláda posypaná malinami vyžaduje víno lehké až střední v těle, s charakterem vyzrálého ovoce: Pinot Noir, Merlot, Tramín červený
- Při párování bude velmi záležet na finální podobě. Pakliže recept dotáhnete o polevu a lesní ovoce, připíjejte mladší dezertní vína: Polosladké fortifikované víno, Sladké fortifikované víno
- Šumivá vína volte sladší rosé z modrých odrůd: Dry, Demi-Sec
Dobrou chuť!
Za vytvoření receptu Tropical fit knobble děkujeme Margaret z blogu Bezlepková margotka.