
Feuerzangenbowle
Koho už na vánočních trzích nebaví svařák a jeho rádoby různé verze pouze kombinující červené víno s jiným přidaným destilátem, nechť třikrát svolá hurá, hurá, hurá! Představujeme Feuerzangenbowle. Než si recept přečtete, koukněte na přiložené video. Hořící homole cukru odpadávající do hrnce s vínem je natolik vzrušujícím zážitkem, že neodoláte a pustíte se do toho. Jamile si Feuerzangenbowle zamilujete, vydejte se na vánoční trhy do německého Tübingenu, pustí vám k tomu film Die Feuerzangenbowle a připraví obří mísu tohoto speciálního svařáku. Jak německé.
Základní suroviny
- 2 l suchého červeného vína (nebo 3 lahve)
- 0,35 l silného tmavého rumu, např. Plantation OFTD Overproof (při nižším obsahu alkoholu než 54,5 % by homole cukru nehořela)
- 1 pomeranč nakrájený na silné plátky
- 1 citron nakrájený na silné plátky
- 0,3 l pomerančové šťávy
- 1 homole cukru (250 g)
- 1 svitek skořice
- 5 hřebíčků
- 1/2 lžíce nakrájeného zázvoru
- na špičku nože muškátového oříšku na jemno nastrouhaného
Příslušenství
- hrnec
- mísy
- menší ocelová naběračka
- ocelové sítko přes hrnec
Návod k přípravě
- Do většího hrnce nalijeme veškeré víno a postupně zahříváme.
- Přilijeme pomerančovou šťávu, přisypeme plátky pomeranče i citronu, vsypeme všechno koření i zázvor a zamícháme.
- Přes hrnec položíme ocelové sítko, do něj vložíme homoli cukru a pomalu poléváme rumem. Necháme vsáhnout a polijeme ještě jednou naběračkou rumu.
- Homoli zapálíme a rum postupně doléváme tak, aby oheň nezhasl.
- Jakmile veškerý cukr prokape skrz sítko do hrnce, zamícháme a můžeme servírovat do hrníčků.
Příprava přibližně tří litrů Feuerzangenbowle zabere orientačně 30 minut.
Dobrou chuť!