Jak snadné je pít šampaňské

Přidal: Přidáno: 1. 7. 2019 10:37:00 Počet shlédnutí: 979

01 Červenec 2019

Co běžného Čecha asi napadne, když někdo zvolá: „Dáme si šampaňské?“ Tipuji, že si většina hned představí, jak budou upíjet některou z lahví Bohemia Sektu. Ti odvážnější a zkušenější i zareagují slovy: „Myslíš pravé?“, a nemůžeme jim to mít za zlé. Vždyť komu se pod ruku dostala láhev pravého šampaňského, s cenou klidně kolem tisícikoruny, aby jej rozeznal od sektu. A vůbec – kdo pak dokázal takovou láhev patřične ocenit? A ono je to přitom tak snadné.

Jak snadné je pít šampaňské

Nechápejte mne špatně, sekty jsou skvělým poměrem cena výkon, alespoň některé z nich. Výše zmíněná „Bohemka" nabízí za nějakých 150 Kč například suchý Brut – z její řady asi nejpitelnější. Pro běžné pití je naprosto dostačující, nikoho nezklame, a když do sklenice hodíme jahodu, investora ani neurazíme. Nezapomínejme na další české výrobce. Taková řada de Lux od znojemského Znovínu vyniká tradičním kvašením a dvouletým zráním na lahvi. Za cenu něco přes dvě stě korun super.

Přiznám se, ani já si svou první láhev nekoupil. Byl to jeden z modelů tradičního výrobce Barons de Rothschild a přivezl ji táta ze své každoroční lyžovačky ve Francii. Právě a pouze tam, v apelační oblasti Champagne-Ardenne, se mohou výrobci pyšnit tímto jedinečným označením. Zmíněná oblast se táhne přes Marne, v Aisne kolem Château-Thierry a na jihu po Aube. Je obecně známo, že nejlepší hlavy produkující nejproslulejší ročníky se nachází okolo Épernay a hlavního města Châlons-en-Champagne. V žebříčku cru classé, tedy kvalit hrozna v jasně ohraničených území, pak dělíme vína (od nejkvalitnějšího) na Grand Cru, Premier cru, Deuxième cru, Troisième cru, Quatrième cru a Cinquième cru.

Dle legislativy se šampaňské může vyrábět pouze ze tří odrůd: Chardonnay, které se vyznačuje jemným aroma a výraznou kyselinkou, Pinot Noir, jež přináší aroma vyzrálého ovoce a dává šampaňskému potřebnou sílu a tělnatost a Meunier, s poněkud menším potenciálem ke zrání. Vína se lisují, procházejí první fermentací, následně procházejí scelováním, a po přidání kvasinek a třtinového cukru zrají v hlubokých a dlouhých křídových sklepech, kde se rozvíjí a druhotným kvašením se v nich vytvářejí bublinky.

Šampaňské Gallois

Teorii zakončíme tím nejzákladnějším – dělením na neročníková a ročníková vína. Zatímco ta první se před druhotným kvašením scelují (mísí) z rezervních vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic (vyjma Blanc de Blancs – 100 % z Chardonnay, Blanc de Noirs – pouze z Pinotu Noir a Pinotu Meunier a Cépage Meunier – ze 100% Pinotu Meunier), ročníková vína musí pocházet ze stejného kalendářního roku. Pokud je tato podmínka splněna, mohou být též směsí různých odrůd a vinic. Ročníková vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu daných vín se používají ročníky výjimečných kvalit – v průměru jen tři roky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské. Za nás budiž příkladem Premier Cru Brut Millésimo z rodinného vinařství Gallois.

Jak řekl můj již zesnulý učitel na základní pětiletce: „Člověk by měl vyzkoušet všechno, ale u ničeho nezůstávat." Ano, na většinu živoních radostí se tato rada aplikuje náramně, a když si vzpomenu, i já se jí pokouším řídit. U šampaňského movitější z nás souhlasit nemusí. Problémem pak ale může být, že již nejsme schopni pozřít to „horší" z šumivých vín. Avšak pozor, nebuďme posh. Jeden z předních českých degustátorů se nechal slyšet, že ochutnal tak dobré sekty, že bychom slepou degustací rozdíl od šampaňského neměli šanci poznat. Nakonec, je to jen oblast. :)

Při nákupu šampaňského se vyvarujme marketingových taháků. Příkladem za všechny budiž Moët & Chandon. Ano, snoubenky a družičky na rozlučce mi budou muset odpustit, ale za ty peníze to prostě není. Na druhé straně cenového rozhraní zmiňme značku Dom Pérignon. Já nevím, až příliš tradiční, několik set let stará výrobní metoda produkující páchnoucí nápoj za čtyři tisíce ... asi si musí každý vyzkoušet. Rozhodně bych ale touto značkou pouť po francouzských vinících Champagne-Ardenne nezačínal. V počátcích obraťme zrak spíše na jemná, hladká vína, třebaže i méně známých výrobců. Doporučuji Brut Rosé v klasifikaci Premier Cru. Dostanete skvělé šampaňské, které bude zaručeně všem u stolu chutnat, za cenu, která nebude bolet.

Ano, sedmička vína, s bublinkami nebo bez, za plus mínus tisíc korun je dost. Zvlášť, když se dá i ve dvou lidech poměrně rychle vypít, u dvoudecových sklenic a pokulhávající kultury, dokonce na dvoje nalití. Pít dobré šampaňské je opravdu snadné. Když se vrátím k původní myšlence – tací z nás, kteří šumivá vína označují jednotně za „šáňo", mohou takové popíjení považovat za zhýralost – a nebudou daleko od pravdy.

Ale proč ne? V dobré společnosti, slavící příležitosti a skvělou lahví uděláme na ostatní dojem, který v našich srdcích zůstane dlouho. A nejde v životě právě o to?

Tak směle vychutnávej!

Šampaňské jako dárek oslavenci

Diskuse

(0 komentářů)

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.