Napíchané vepřové
Těžko rozumět konvenčnímu marinování, kterým můžeme chuťově ovlivnit pouze povrch masa. Co dělat, když chceme dostat chutě i hlouběji dovnitř? S vědeckým přístupem uchopíme stříkačku s velkým otvorem, naplníme ji kakaovou marinádou a vstřikujeme do hlubokých zářezů v mase. Výsledek vás ohromí, tahle kombinace prostě funguje.
Základní suroviny
- 2,5 kg odkostěné vepřové plece s kůží
 - 500 ml bílého vína
 - 100 ml octa balsamico
 - stroužky česneku z půlky paličky, oloupané a nahrubo nasekané
 - 10 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru, oloupaný a nahrubo nasekaný
 - 1 červené chilli (včetně nebo bez semínek, dle chuti)
 - 2 lžíce medu
 - 25 g jemně nasekané 100% čokolády, například Willie’s Cacao Pure Gold Sur de Lago
 - 2 lžíce semínek fenyklu
 - 2 lžíce mořské soli
 
Příslušenství
- hrnec
 - sítko
 - pekáč
 - hmoždíř
 - stříkačka na marinádu s velkým otvorem
 
Návod k přípravě
- Marinádu si připravíme nalitím octa a vína do hrnce, ve kterém je povaříme, dokud se nezredukují na polovinu. Přidáme nakrájený česnek, zázvor, chilli, med a necháme na mírném ohni 15 minut povařit.
 - Sundáme hrnec z plotny, přelijeme přes sítko, díky čemuž se zbavíme veškerých nežádoucích kousíčků. Vmícháme čokoládu, dokud se nerozpustí.
 - V hmoždíři roztlučeme fenykl a sůl.
 - Zapneme ventilátor v troubě na 220 °C.
 - Kůži vepřového prořízneme nožem na úroveň masa, cca 1 cm a vložíme do pekáčku kůží vzhůru.
 - Směs fenyklu se solí vtlačíme do zářezů.
 - Naplníme marinádu do stříkačky s velkým otvorem a rovnoměrně v intervalech vstřikujeme do zářezů masa.
 - Dobu pečení vypočítáme dle hmotnosti — na každý kilogram pečeme 1 hodinu 10 minut
 - Po 30 minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Každých 20 minut maso poleváme marinádou s výpekem. V průběhu pečení můžeme též dolít trochu vína a dosypat kakao.
 
Před servírováním necháme ještě 10 - 15 minut odstát. Vhodnou přílohou mohou být vařené brambory ve slupce.
Příprava zabere přibližně 1 hodinu 15 minut, doba pečení dle hmotnosti masa. 2,5 kg plece vystačí na osm porcí.
Doporučené párování
- Vzhledem k použití bílého vína již v receptu se nabízí zvolit takové i k připíjení, ale není to podmínkou – vepřové dokáže být extrémně univerzální Čokoláda maso velmi zjemní, preferujeme tedy vína krémovější prezentace, případně ovocitá červená nižšího obsahu taninů: Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rynský; Frankovka, Malbec, Svatovavřinecké
 - V rámci šumivých vín vybírejte ta nejlepší ročníková vína s převahou modrých odrůd: Bílé vintage, Vintage rosé
 
Dobrou chuť!
