Napíchané vepřové

Těžko rozumět konvenčnímu marinování, kterým můžeme chuťově ovlivnit pouze povrch masa. Co dělat, když chceme dostat chutě i hlouběji dovnitř? S vědeckým přístupem uchopíme stříkačku s velkým otvorem, naplníme ji kakaovou marinádou a vstřikujeme do hlubokých zářezů v mase. Výsledek vás ohromí, tahle kombinace prostě funguje.

Napíchané vepřové

Základní suroviny

  • 2,5 kg odkostěné vepřové plece s kůží
  • 500 ml bílého vína
  • 100 ml octa balsamico
  • stroužky česneku z půlky paličky, oloupané a nahrubo nasekané
  • 10 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru, oloupaný a nahrubo nasekaný
  • 1 červené chilli, (včetně nebo bez semínek, dle chuti)
  • 2 lžíce medu
  • 25 g jemně nasekané 100% čokolády, například Indonesian Black Javan Dark Breaking
  • 2 lžíce semínek fenyklu
  • 2 lžíce mořské soli

Příslušenství

  • hrnec
  • sítko
  • pekáč
  • hmoždíř
  • stříkačka na marinádu s velkým otvorem

Návod k přípravě

  1. Marinádu si připravíme nalitím octa a vína do hrnce, ve kterém je povaříme, dokud se nezredukují na polovinu. Přidáme nakrájený česnek, zázvor, chilli, med a necháme na mírném ohni 15 minut povařit.
  2. Sundáme hrnec z plotny, přelijeme přes sítko, díky čemuž se zbavíme veškerých nežádoucích kousíčků. Vmícháme čokoládu, dokud se nerozpustí.
  3. V hmoždíři roztlučeme fenykl a sůl.
  4. Zapneme ventilátor v troubě ma 220 °C.
  5. Kůži vepřového prořízneme nožem na úroveň masa, cca 1 cm a vložíme do pekáčku kůží vzhůru.
  6. Směs fenyklu se solí vtlačíme do zářezů.
  7. Naplníme marinádu do stříkačky s velkým otvorem a rovnoměrně v intervalech vstřikujeme do zářezů masa.
  8. Dobu pečení vypočítáme dle hmotnosti — na každý kilogram pečeme 1 hodinu 10 minut
  9. Po 30 minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Každých 20 minut maso poleváme marinádou s výpekem. V průběhu pečení můžeme též dolít trochu vína a dosypat kakao.

Před servírováním necháme ještě 10 - 15 minut odstát. Vhodnou přílohou mohou být vařené brambory ve slupce.

Příprava zabere přibližně 1 hodinu 15 minut, doba pečení dle hmotnosti masa. 2,5 kg plece vystačí na osm porcí.

Dobrou chuť!

Diskuse

(0 komentářů)

Anketa

Jak se vám pracuje s „Průvodce výběrem" v kategorii Šumivých vín?

PRÁVĚ NÁS BAVÍ

Dárkové poukazy

Dárkový poukaz libovolné útraty na e-shopu nebo showroomu Vychutnávej.cz. Více zde.

Dárkový poukaz 2 000 Kč
Dárkový poukaz 1 000 Kč
Dárkový poukaz 500 Kč

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.

15% sleva na prosecca