Skladová zásoba e-shopu a prodejen je odlišná.

Pečené kuře na citronech

Pečené kuře na citronech

Fotografie tohoto pokrmu by pravděpodobně nesla název „Kuře se dvěma citrony“. Nic jiného tu totiž není. Jen kuře, dva citrony a trouba. A koření pochopitelně. Při správném provedení se vám recept zaryje do paměti, jako nejlepší pečené kuře vašeho života. Rádi se k němu ještě několikrát vrátíte. Kořeněné bílé maso uvítá vína podobného ražení, které budete mít vždy alespoň dvě, tři ve vinotéce.

Suroviny na 4 – 6 porcí

  • Celé kuře o váze 1,3 – 1,8 kg
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 menší citrony, u malého kuřete spíše jeden větší citron

Postup přípravy

  1. Kuře důkladně omyjeme ve studené vodě, uvnitř i zvenčí. Odstraníme všechny volně visící kusy tuku. Položíme kuře asi na 10 minut do nakloněné mísy, aby z něj vytekla všechna voda. Důkladně jej osušíme útěrkou nebo pevnými papírovými ubrousky.
  2. V misce si vytvoříme dostatek směsi mleté soli a pepře. Prsty ji nabíráme a vetřeme do kůže i břišní dutiny.
  3. Omyjeme citrony ve studené vodě a otřeme je útěrkou. Změkčíme je válením dlaní proti kuchyňské lince. Pak každý citron propíchneme nejméně na 20 místech tvrdým kulatým párátkem, větší jehlou, ostrou vidličkou či jiným nástrojem.
  4. Oba citrony vložíme do břišní dutiny. Pakliže máme malé kuře, vleze se spíše jeden. Otvor zašijeme jehlou a nití. Uzavřeme břišní dutinu dobře, ale nikoliv zcela vzduchotěsně., protože by se kuře mohlo při pečení roztrhnout. Nohy svážeme režnou nití. Neohýbáme je však a necháme v jejich přirozené poloze. Není-li někde protržená kůže, kuře se při pečení nafoukne a niť jen zajišťuje, aby se stehýnka neroztáhla a neroztrhla kůži.
  5. Kuře vložíme prsíčky dolů do pekáče. Nedáváme do něho žádný tuk či vodu. Kuře pustí vlastní tuk a nemusíme se bát, že by se připeklo ke dnu. Pekáč vložíme do horní třetiny předehřáté trouby na 195 °C. Po 30 minutách kuře otočíme prsíčky vzhůru. Při otáčení dáváme pozor, abychom neprotrhli kůži. Není-li kůže nikde porušená, kuře se nafoukne jako míč, což udělá při podávání dojem. I kdyby se však nenafouklo, jeho chuťo to nijak neovlivní.
  6. Pečeme dalších 30 až 35 minut, pak zvyšíme teplotu na 220 °C a při této teplotě pečeme ještě 20 minut. Počitejme v součtu s 22 až 27 minutami pečení na každých 500 g jeho váhy. Kuře již není třeba znovu otáčet.
  7. Ať se kuře nafoukne či nikoliv, přeneseme jej na stůl celé s citrony uvnitř, dokud ho neotevřeme a nerozporcujeme. Šťáva, kterou pustí pči pečení je lahodná. Nezapomeneme jí porce kuřete lžící polít. Citrony nemačkáme, ale vyhodíme je.

Doporučené párování

Dobrou chuť!

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení