Pralinky v kakaovém prášku
Při hledání nových typů kakaa cestoval pan Willie od haciendy do haciendy a ve svém litinovém hrnci vyráběl z objevených odrůd vždy kakao a pralinky. Takto typy kakaa srovnával, zapisoval si poznámky a ty nejlepší pak dovezl do své továrny v Devonu. Pralinky jsou totiž fantastickým způsobem porovnávání chuťových nuancí různých odrůd kakaa.
Základní suroviny
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání, alespoň 40%
- 180 g jemně nasekané jakékoliv 100% čokolády
- kakaový prášek na obalení
Příslušenství
- nepřilnavý kastrůlek
- vařečka
- mísa
- plech
- papír na pečení
- čajová lžička
- alternativně zdobící sáček s 2 cm širokou špičkou
Návod k přípravě
- Za stálého míchání zahřejeme v malém hrnci smetanu a cukr, necháme při teplotě těsně pod bodem varu. Směs nesmí vřít.
- Vmícháme nasekané kakao. Jakmile se rozpustí, sejmeme z vařiče, nalijeme do mísy, přikryjeme a necháme v lednici vychladnout a ztuhnout.
- Na plech položíme nepřilnavý papír na pečení.
- Pralinky vytváříme následovně. Čajovou lžičkou nabereme z mísy směs, rychle mezi dlaněmi vyválíme kuličku a položíme na plech, který umístíme do lednice k opětovnému vytuhnutí.
- Alternativně přelijeme pralinkovou směs do zdobícího sáčku a vytlačíme na plech dlouhé proužky. Zchladíme do ztuhnutí, nařežeme na 3 cm válečky a znovu zchladíme.
- Následně, ať už kuličky nebo válečky, vyválíme v kakaovém prášku.
- Skladujeme v lednici v hermeticky uzavřeném boxu. Takto vydrží čerstvé po dobu jednoho týdne.
Pro vskutku profesionální finiš přelijeme vytvarované pralinky rozpuštěnou čokoládou, necháme zchladnout, ztuhnout a vyválíme v kakaovém prášku.
Příprava přibližně 40 ks pralinek zabere orientačně 30 minut.
Doporučené párování
- U tichých vín vybírejte ta dobře se snoubící s hořkou čokoládou: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot, Zinfandel
- Díky výrazné chuti 100% čokolády budou pralinky skvěle fungovat s červenými fortifikovanými víny starších vintage polosuché až polosladké cukernatosti: Polosuché fortifikované víno, Polosladké fortifikované víno
- Šumivá vína doporučíme z modrých ordůd o vyšší cukernatosti: Dry, Demi-Sec
Dobrou chuť!