Originální koktejlová klasika
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 3295
Proč vlastně miluji a míchám koktejly? Jelikož mé rodinné kořeny sahají do hospodské minulosti, bylo víc než jasné, že se budu věnovat něčemu gastronomickému. Sice jsem na to šla lehkou oklikou, ale nakonec jsem potkala ty správné lidi, kteří mě naučili ty správné věci. Není tomu dlouho co mě učil míchat koktejly Karel z Rotoru nebo Radek z Asociace českých barmanů a můžu říci, že lepších učitelů jsem se dočkat nemohla. Jejich zkušenosti a rady se mi hodí téměř denně. A nyní je můžu v tomto příspěvku předat i vám. :)
Kdo by nemiloval koktejly? I když mnoho mužů to nikdy nepřizná, tak by si nejraději ve svém oblíbeném baru dali velký růžový koktejl se zakrouceným brčkem. A proč? No protože jsou jednoduše boží. Nicméně já se dneska nebudu věnovat těmto růžovým drinkům, nýbrž čisté klasice. A právě tyto léty osvědčené koktejly si pánové mohou bez výčitek a vtipných poznámek svého doprovodu objednat. Co se vlastně myslí klasickými drinky? Jsou to obecně drinky, které se pijí už desetiletí, mnohdy staletí a číší z nich taková elegance a gentlemanství. Patří mezi ně například Old Fashioned, Manhattan nebo klasické Martini.
Obsah článku
Old Fashioned
Podívejme se tedy nejdříve na drink jménem Old Fashioned. Jak již název napovídá, jedná se o velmi staromódní drink, který vznikl už v roce 1880 v jednom gentlemanském klubu, když nebyl jeden z hostů spokojen s chutí bourbonu, a tak mu barman čistý bourbon vylepšil o kostku cukru a kapku hořké angostury. A tak vznikl tento geniální koktejl. Ve své podstatě se neudálo nic zvláštního, vždyť je to jen cukr a hořké, ale jak vidno v jednoduchosti je krása. U Old Fashionedu je nejdůležitější fází výběr kvalitního destilátu – můžeme použít klasický bourbon, nicméně v dnešní době se hodně experimetuje a drink můžeme umíchat i na dobrém rumu. Ano už to není tak staromódní, ale my se invencím rozhodně nebráníme. Co se týče bourbonu, tak určitě doporučuji Bulleit Bourbon nebo Maker's Mark a u rumu bych určitě sáhla po El Dorado Special Reserve 15 Year Old.
Na Old Fashioned je skvělé to, že není vůbec složité si jej umíchat doma, když vám někdo poradí jak na to. A právě naučit vás to je cílem dnešního příspěvku. Hodně práce vám ulehčí koktejlový balíček se všemi potřebnými ingrediencemi včetně správné skleničky, který naleznete na našem e-shopu.
Vrhněme se tedy na to. V balíčku najdete sedmičku skvělého Bulleit Bourbonu, lahvičku Angostury Bitter, kostky cukru, pomeranč a Old Fashioned sklenici. Další co budeme potřebovat a není v balíčku je samozřejmě led a trocha sody. Na dno sklenice položíme kostku cukru, kterou zakápneme Angosturou Bitter a rozdrtíme tloučkem (nebo čímkoliv co máte zrovna po ruce). Aby se vám cukr s angosturou lépe rozpustil, zakápneme jej troškou sody. Následně dáme do sklenice pár kostek ledu (asi tak do tři čtvrtin sklenice), vezmeme si lžičku a začneme míchat, aby se nám sklenička trochu namrazila. Potom do sklenice nalijeme 60 ml Bulleit Bourbonu a znova mícháme a doplňujeme ledem. Nakonec ozdobíme kouskem pomerančového měsíčku nebo jen kůrou chcete-li. Pokud nám bude drink připadat příliš silný, tak si jej naředíme sodou - bude jemnější. :)
Negroni
Nyní se můžeme pustit do druhého drinku, který se podává v Old Fashioned sklenici, a tím je fantastické Negroni. Dokonalá kombinace ginu, sladkého vermutu a hořko-sladkého bylinného likéru, která vznikla díky obrovské náhodě v roce 1919 ve Florencii v Café Casoni. Jistý hrabě Camillo Negroni si zde měl objednat svůj oblíbený koktejl Americano. Jenže tehdy jej nechtěl se sodovkou, nýbrž s ginem – asi měl těžký den, kdo ví. Barman mu samozřejmě jeho přání splnil, a ještě do něj přidal trochu vlastní invence – místo citronu použil pomeranč a koktejl Negroni byl na světě.
Na našem e-shopu najdete k Negroni krásné dárkové balení, ve kterém se skrývá litr Campari, litr Cinzano Rosso, sedmička ginu Hendrick's, pomeranč a Old Fashioned sklenice. Nicméně pojďme k vlastnímu receptu, technicky vzato je Negroni asi ten nejjednodušší z drinků, které vám představím. Stačí když vezmeme Old Fashioned sklenici, dáme do ní led a postupně budeme přilévat vždy po 30 ml Campari, Cinzano Rosso a gin. Nakonec to pořádně zamícháme lžičkou, doplníme si led a ozdobíme pomerančovou kůrou. Opět zde platí pravidlo – je-li koktejl silný, přidej trochu vody - zjemní se. :)
Manhattan
Dalším klasickým koktejlem je Manhattan. Tento drink se podává v Martini sklenici a tak by se mohlo zdát, že je čistě dámským. Chuťovým profilem je nicméně opravdu pro pány a ti současní se už za Martini sklenici stydět nemusí – jsme přeci v 21. století. Tento slavný koktejl se zrodil v roce 1870 a stál za ním jistý Dr. Iain Marshall a to přímo ve slavném Manhattan Clubu v New York City. Na počest prezidentské kandidatury Samuela J. Tildena se zde totiž konal banket, pořádaný Jennie Jerome – budoucí matkou Winstona Churchilla a během večera se podával netradiční a neokoukaný míchaný nápoj – Manhattan.
Balíček skrývající láhev Bulleit Bourbon, lahvičku Angostury Bitter, Cinzano Rosso, pomeranč a hlavně Martini sklenici najdete v naší speciální nabídce míchaných nápojů též. Příprava je celkem jednoduchá - vezmeme si Martini sklenici, naplníme ji ledem a dáme bokem, aby se nachladila. Vedle si do nějaké obyčejné skleničky dáme led, nalijeme 60 ml Bulleit Bourbon, 20 ml Cinazano Rosso a zastříkneme pár kapkami Angostury Bitter. Potom, jak už znáte z receptů předchozích, asi minutu mícháme. Následně vezmeme sítko a přes něj všechno scedíme do již prázdné ledem vychlazené Martini sklenice. Nakonec ozdobíme pomerančovou kůrou. Pokud máme, můžeme ozdobit i koktejlovou třešničkou.
Martini
A nyní se dostáváme ke koktejlu, který jde namíchat snad na tisíc způsobů – ten nejznámější je z filmů a románů s Jamesem Bondem a nazývá se Vesper. V čem se liší od klasického Martini koktejlu vám přiblížím později. Co se týče historického původu, není tak jasný jako u těch předešlých. Jedna teorie říká, že Martini vymyslel jistý barman v hotelu Knickerbocker v americkém New Yorku někdy v letech 1911 až 1912. Nutno však zmínit, že právě v této době byla v Americe zavedena prohibice. Ta ovšem, stejně jako snadná nelegální výroba ginu, vedla ke zvýšení popularity Martini a to se tak stalo nejvyhledávanějším koktejlem v USA. V té době mu propadl i slavný spisovatel Ernest Hemingway.
Nicméně Martini se dá udělat ze dvou různých destilátů nebo jejich kombinací, a těmi jsou gin a vodka. Potřebné suroviny zahrnují podle volby buď vodku, např. Beluga Noble nebo gin, doporučím Hendrick's, dále láhev Noilly Prat Dry - což je suchý vermut, olivy a samozřejmě Martini sklenici. Nyní k samotné přípravě. Do Martini sklenice dáme led, aby se sklenice vychladila (to znáte už od Manhattanu), vedle do skleničky si dáme také led a zalijeme ginem, vodkou nebo jejich kombinací, vždy ale musí dát objem alkoholu dohromady 60 ml. Následně nalijeme ještě 10 ml Noilly Prat Dry a mícháme dokud není sklenice ledová (asi minutku). Nakonec vše přes sítko nalijeme do vychlazené, již prázdné Martini sklenice a ozdobíme třemi olivami na špejli.
Vesper
A co již zmíněný Vesper drink, který tak rád pije sám agent jejího veličenstva Bond, James Bond? Jsou tam jisté rozdílnosti co se týče ingrediencí a vlastně i sklenice. Koneckonců James Bond v románu Casino Royal přesně popsal jak tento drink umíchat, tak se na to můžete podívat sami: „Suché martini. V hluboké sklence na šampaňské,“ říká. Oui, mon-sieur. „Tři díly ginu, jedna vodky, půl dílu Kina Lillet. Velmi dobře to protřepte a podávejte s dlouhým tenkým proužkem citronové kůry. Máte to?“ Takže když se vás pokusím instruovat úplně přesně, tak si nachystáme gin, vodku, Lillet Blanc a citronovou kůru. Šejkr si naplníme kostkami ledu, postupně si odměříme 30 ml ginu, 10 ml vodky a 5 ml Lillet Blanc a přidáme do šejkru a důkladně protřepeme. Nápoj poté přelijeme přes barové sítko do vymražené sklenky na šampaňské a hladinu nápoje zastříkneme aromaty z citronové kůry.
V dnešním příspěvku jsme si řekli jak umíchat ty nejznámější klasické drinky. Jen si představte, jak sedíte u sebe doma s drahou polovičkou a usrkáváte při malebné hudbě vlastnoručně umíchané Martini jako od profesionálního barmana – prostě dokonalé. A pokud se budete držet návodu a ingrediencí, tak to jistě koktejl jako od profesionála bude! Samozřejmě fantazii se meze nekladou a můžete si doma umíchat i nějaký vlastní drink. A co když díky koktejlovým balíčkům na našem e-shopu dokonce nastartujete svou barmankou kariéru? Tak směle do toho a hlavně – vychutnávej!