Whisky & Jídlo
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 3323
Skotská whisky zážívá v posledních letech renesanci, kterou jí mohou ostatní destiláty jen závidět. A zcela zaslouženě! Ohromující chuťové spektrum, snadná dostupnost, nepřeberný výběr a nekončící přísun zajímavých finish-cask vydání dělají z tohoto skutečně premiového destilátu vyložený trendmaker. Právem se tak nabízí rozšířit nabytá poznání a zkusit si ke své oblíbené whisky napárovat nějakou tu pochutinu. A co třeba celé menu?
Obsah článku
- Lehké, jemně sladké ovocné whisky
- Výrazné travnaté a ovocné whisky
- Plné tělnaté whisky
- Sladké whisky
- Intenzivní rašelinové whisky
Lehké, jemně sladké ovocné whisky
Jemné whisky pocházející tradičně z Lowlands se nejlépe hodí k lehčím mořským plodům, smaženým krevetám, uzenému divokému lososu včetně tepelně nezpracovaných pochutin, jakými je tatarák, sashimi a sushi. V rámci rychlého předkrmu nachystejte jemné krémové sýry s brusinkovou marmeládou a jako sladkou tečku servírujte hruškový nebo švestkový koláč.
Doporučené whisky: Arran 10, Auchentoshan Heartwood, Benriach 10, Bowmore Legend, Glenfiddich 18, Glenkinchie 12, Oban 14, Old Pulteney 12
Výrazné travnaté a ovocné whisky
Pokud v připraveném jídle převládá chuť bylinek, jako je bazalka, koriandr, máta, šalvěj, estragon a tymián, sáhněte po výraznějších whisky tónů travin nebo zeleného ovoce. Výsledkem bude neskutečně osvěžující harmonie chutí, na kterou jen tak nezapomenete.
Doporučené whisky: Bruichladdich The Classic Laddie, Caol Ila 12, Cardhu 12, Glengoyne 12, The Glenlivet 12, Tomatin Wood
Plné tělnaté whisky
Bohaté single-malty dozrávané v evropských sudech po sherry si velmi dobře rozumí s pečícím kořením používaným v dezertech. Ucítíte-li na patře skořici, zázvor či badyán, sáhněte po whisky sladkých aromatických tónů skořice, sušeného ovoce, medu, karamelu apod. Jistotou bude vánočka, perníky, zázvorové sušenky, čokoládové brownies, různé sladké pudinky a jablečné koláče.
Sladké tóny však nemusí být pouhou výsadou dezertů, fantasticky fungují i s masem. Karamelizované vepřové na kantonský způsob Char siu, pečený bažant se smetanovou omáčkou z divokých hub, jelení maso s karamelizovanou kořenovou zeleninou nebo grilovaný steak z hovězího krmeného luční pastvou vás uspokojí nadmíru. Pokud milujete sýry, nachystejte vyzrálý cheddar, goudu nebo měkký aromatický sýr s povrchovou plísní. Ke slaným oříškům kombinujte slané jemně nakouřené whisky.
Doporučené whisky: Aberfeldy 12, anCnoc 12, Bruichladdich The Organic 2009, GlenDronach Original 12, Glenmorangie Lasanta, Macallan Fine Oak 10, Tamdhu 12, The Dalmore 12
Náš tip! Experimentujte a vyzkoušejte k uvedeným receptům i jemně nakouřené whisky, např. Cragganmore 12 a Highland Park Harald
Sladké whisky
Pálivá pikantní jídla se obecně párují velmi složitě. Obvykle chceme v ústech jejich výraznou pikantní chuť zjemnit a naopak vytáhnout sladké koření. A právě k tomu nejlépe poslouží sladké whisky máslových tónů vanilky, skořice, rozinek nebo čokolády.
Doporučené whisky: Aberlour Casg Annamh, Benromach Organic, Balvenie Carribean Cask 14, Glenfarclas 18, Jura The Sound, The Glenlivet 15
Intenzivní rašelinové whisky
Pro milovníky nakouřených whisky z Islay nebo jiných ostrovů doporučujeme vydatná jídla robustních, asertivních příchutí. Vyhlášené jsou bezpochyby ústřice, pomazánky s ančovičkami, skvělá bude kachna a pečené kuře, uzený nebo grilovaný losos, sušené hovězí a výrazné sýry s ušlechtilou modrou plísní, jmenovitě roguefort, gorgonzola nebo niva. Pokud vás baví párování s kvalitní hořkou čokoládou, inspirujte se zde.
Doporučené whisky: Ardbeg Ten, Caol Ila Moch, Finlaggan Eilean Mor, Lagavulin 16, Laphroaig 10, Port Charlotte 10, Talisker 10
Slàinte mhath!