Skladová zásoba e-shopu a prodejen je odlišná.

Whisky & Čokoláda

Whisky & Čokoláda

Přidal: Počet shlédnutí: 2627

Není žádným překvapením, že si čokoláda s whisky rozumí mimořádně dobře. Vždyť obecně hřejivá a komplexní nátura většiny whisky logicky skvěle doplňuje a podtrhuje luxusní, krémovou texturu dobré, kvalitní čokolády. Nicméně, sladění těchto dvou rozdílných světů vyžaduje pečlivé promyšlení a trochu tréninku. Ostatně tak je tomu i u kteréhokoliv jiného párování.

Čokoládové pralinkyObsah článku:

  1. Postup degustace
  2. Skotské whisky
  3. Irské whiskey
  4. Americké whiskey
  5. Doporučení závěrem

Postup degustace

V ideálním případě degustujte několik hodin po jídle s čistou paletou. Zprvu si patro zalihujte několika doušky vybrané whisky. Při prvním napití ústa destilátem důkladně vyčistěte a zároveň postupným znecitlivěním adaptujte na alkohol. Po dalších několika málo doušcích už byste měli dobře rozpoznávat jednotlivé příchutě whisky. Pokud máte ve sklenici nápoj o vyšším alkoholu nebo dokonce sudové síly, pomožte si pár kapkami vody v pokojové teplotě – tzv. rozkapáním se whisky zjemní a zaoblí.
Jakmile budete s whisky zajedno, ulomte malý kousek čokolády a nechte jej pomaličku rozpouštět v ústech. Čím vyšší procento obsahu kakaa, tím pomaleji se bude teplu a vlhku vašich úst poddávat. Trpělivost se vyplatí! Komplexní tóny kvalitní čokolády se do vašich chuťových buněk potřebují postupně propracovat. Rozkousáním a polknutím ničehožnic vyjma rychlé konzumace čokolády nedocílíte. V klidu si s ní hrajte, válejte ji na jazyku a po celé dutině ústní, nechte ji s whisky seznámit. S posledním rozpouštějícím se kousíčkem opětovně upijte whisky a sledujte, jaká kouzla čokoláda s destilátem provádí. Nejspíš objevíte zcela nové tóny, které před vámi vaše oblíbená láhev doposud skrývala.

Willie’s Cacao

Skotské whisky

Vzhledem ke skutečně širokému spektru chutí produkce skotské whisky bude dobré chytnout se nějakých vodítek. Asi nejužitečnější informací je zrání v sudu. Vždyť minimálně 2/3 chutí definují právě sudy, v nichž tento ušlechtilý destilát dospíval. V článku párování chutí Whisky & Jídlo jsem whisky rozdělil do pěti kategorií dle výrazného chuťového profilu. V současnosti se již nemůžeme opírat o tradiční rozdělení stylů dle oblastí, už jen proto, že nakuřovat whisky umí i v Lowlands a na Islay dokáží sušit ječmen horkým vzduchem například z plynových hořáků. U čokolád pak sledujte cukernatost, tedy míru kakaa a chuťové tóny, které ti kvalitní výrobci uvádí na krabičce.

Johnnie Walker Experience Collection

Lehké, ovocné whisky

Lehké a snadno pitelné bývají nejčastěji whisky z nížin, typicky Auchentoshan nebo různé blendy, dobře zastoupené Johnnie Walkerem. Tyto se nabízí seznámit s čokoládami podobného ražení. Poohlédněte se po tabulkáchpralinkách či perlách obohacených zajímavou, výraznou příchutí. Na trhu jistě objevíte dobrou zásobu kombinací s chilli, různými asijskými čajicitrusy nebo citronovou trávou. Takový zážitek bude jemný a příjemně hřejivý.
Pakliže se vám práší už nějaký ten pátek na některý z levnějších blendů, například dobře známý Red Label, bude pro vás doslova horkým tipem tekutá, vždy hřejivá, horká čokoláda. Recept na nealkoholickou verzi i potřebné suroviny naleznete v sekci „Čokoládových receptů“ v Chutném blogu. Vy si pak jen ke konci přidáte poctivého panáka blendované whisky.

Dobře pitelné, poddajnější whisky bývají i tónů dřeva, sadového ovoce jablek či hrušek, sladkého koření a oříšků. Vzpomeňme mladší ročníky od Balvenie nebo Glenfiddich. U takových sáhněte po středně hořké čokoládě ovocných tónů s nasekanými oříškykousky rozinek nebo dokonce zázvoru. Dostáváte se tak do komplementárního párování jako z učebnice.

https://www.vychutnavej.cz/p/1504/the-arran-18-year-old

Sladké, tělnaté whisky

Taková whisky, co vám zaplní ústa, až máte pocit, že si do ní můžete kousnout, na dochuti se nedovolává opětovného napití a baví celé minuty, má pevné tělo. U párování pak platí, že čím sladší, hutnější podání whiska nabídne, zjednodušeně řečeno jakoby jste pili sladké koláče se sušeným ovocem, tím nižší obsah kakaa hledejte v čokoládě. Do takových čokolád beze strachu přidejte pomerančerozinky, vyzkoušet můžete maliny nebo i sladko-kyselou mučenku. Při výčtu těchto chutí nelze nezmínit produkci vysokohorské palírny Dalwhinnie, progresivních GlenmorangieMacallan nebo ostrovních Jura a mnou milovaný Arran. Krémová, čokoládová textura těchto single maltů obohacená exotickými citrusy a sladkým kořením vám v kombinaci s mléčnou čokoládou na jazyku doslova usmaží sladké americké palačinky polité pravým javorovým sirupem.

Slané, námořní whisky

Pokud budou vaše buňky po napití volat: „Sůl, tam je sůl," neváhejte a čokoládu si také řádně osolte. Naštěstí pro nás je v dnešní době nabídka slaných čokolád, jejichž smysl bych před dekádou vážně zpochybňoval, poměrně slušná. A jsou více než skvělé. Ve většině případů se vedle soli projeví ve whisky sladkost karamelu, sladu či pečícího koření. Již na první dobrou je tedy jasné, že komplementárním párováním, tedy hledáním podobných, nejvýraznějších chutí, musíme sáhnout po mléčné čokoládě se solí. Vaše chuťové buňky se spojením sladkých karamelových a slaných chutí přímo rozzáří, zajásají a zvolají: „Prosím, ještě!" Vlajkové lodě destilerií TaliskerLagavulin nebo i severně položeného Old Pulteney takovou parádu zařídit umí.

U lehce nakouřených, slaných whisky je to vlastně o tom, jakou chuť z ní chcete vytáhnout. Pokud je pro vás kouř nad sůl, upozorním na dva unikátní exempláře z nabídky čokoládovny Willie’s Cacao. Oba pochází z indonéského sopečného ostrova Jáva a liší se vlastně jen obsahem kakaa. Zatímco 54% Milk of the Stars bude měkčí, s jemnými karamelovými tóny, její suší 69% verze Surabaya Gold vás výrazným aroma kouřových tónů naprosto odzbrojí. Teď si k ní nalijte desetiletý Talisker nebo ještě lépe kouřovější Talisker Storm a rázem se ocitnete uprostřed divoké bouře ohromujících chutí.

Párování čokolády s whisky Talisker

Rašelinové whisky

Přesuňme nyní zrak k rašelinným whisky, jenž po destilaci budovaly svůj charakter v sudech po některým ze sladkých, fortifikovaných vín. Po nachutnání několika vzorků musí i pionýr této oslavované kategorie uznat, že čokoláda k whisce prostě patří. Stejně jako u výše zmíněných párování, i zde hledejte komplementární chuťové tóny. Pakliže si nebudete pomocí vlastního patra vědět rady a u nakouřených whisky je to přes jejich ohromující aromatiku zcela pochopitelné, dočtete se o výrazných tónech u každého kvalitního prodejce nebo přímo na stránkách destilerie.

Bowmore Darkest Aged 15 YearsVýborným představitelem rašelinové whisky dozrávané v sherry sudech budiž patnáctiletý Bowmore Darkest. Nabízí aromatický profil medu, karamelu a hořké čokolády s višňovým nádechem a také jemné cedrové dřevitosti zahalené do kouře. Ten si přímo říká o hořkou čokoládu blízkých chuťových tónů, tedy višnímedušvestek nebo karamelu. A není náhodou, že přesně takové v nabídce Vychutnávej.cz naleznete. Milujete desetiletý Ardbeg? Tato delikátní, rašelinou nakouřená whisky z Islay jemné kakaové palety úžasně harmonizuje s hořkou venezuelskou čokoládou jemně sladkých lískových oříšků Las Trincheras Gold

Čokolády o vysokém obsahu kakaa budou skvělé i k rašelinovým, až jódově medicinálním single maltům. Tyto, mnohými nazývané „ústní vody", si jen těžko nalijeme jako digestiv, například k trávení večeře. Přece jen mají opravdu dlouhou dochuť, tak dlouhou, že ji budete na patře cítit ještě druhý den, hned při prvním probuzení. Zkuste je ale zkombinovat s opravdu hořkou čokoládou vysokého podílu kakaa, klidně nad 70 nebo i 80 % a pocítíte ten zázrak. Rázem se těžká, silná sladkost rašeliny zjemní a transformuje až do osvěžující slasti nezapomenutelného dojmu. Pakliže seženete hořkou čokoládu s příchutí mentolu, stanete se svědky alchymie přímo omlazujících účinků. Skvělou společností při takovém bužírování bude zajisté desetiletý Laphroaig.

Irské whiskey

Vícenásobná destilace na ostrově původu whiskey nabízí povětšinou medově jemné tóny zralého ovoce, vanilky, čokolády a karamelového pudinku. Hledejte obdobně, tedy čokolády spíše středního obsahu kakaa podobných komplementárních tónů. Naladíte se na stále relativně sladké vlny, které si s jemnou whiskey, ať už z produkce Tullamore D.E.W. nebo Writers’ Tears budou libozvučně notovat.

Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon

Americké whiskey

Bourbon je pro většinu světových destilerií doslova vykoupením. Vždyť srovnatelně s ohromnou produkcí zásobuje palírny rumů a whisky svými dřevěnými, povětšinou jednou použitými sudy z amerického bílého dubu. Tím se jak do tohoto prvotního plnění tak i do několika následujících dostává sloučenina zvaná vanilin. Jedná se o typickou chuť amerických whiskey, vedle kterých často detekujeme ještě karamel, citrusy, oříšky a vánoční, spíše pikantní koření. Jemná sytost bílé čokolády na druhé straně poskytuje kontrast, který dokáže zmírnit ostrost výraznějšího bourbonu. Jestliže seženete bílou čokoládu doplněnou o chuť ovoce, jen dobře. Preferujete-li spíše čokoládu mléčnou, doporučím sladce-kyselou mučenku od Willie's Cacao v kombinaci s Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon. Dokonalost sama sebou.

Doporučení závěrem

Obecně platí, že vzhledem ke všem permutacím a kombinacím, které existují ve světě whisky i světě čokolády, vychází skutečná radost vlastně ze samotné hry párování a zábavě pokusů a omylů, které představuje. Předpokládám, že budete chtít spíše koupit čokoládu k již vlastněné whisce, než by tomu bylo naopak. Možná dokonce pořídíte tabulky dvě nebo tři. Postupně vám tak vlastně vzniknou degustační sady dvě – jedna ušlechtilého destilátu a druhá čokoládová. Vesele je pak mezi sebou budete moci kombinovat a třeba objevíte fantastický příklad párování, o jakém jste se zde nedozvěděli. Gratuluji! O to totiž přesně jde. Objevovat nové světy a nadšeně se jimi chlubit ve svém klubu cestovatelů, je snad tou největší zábavou ve světě chutí.

Tak směle vychutnávej!

Párování čokolády s americkou whiskey

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení