Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken

Sýr a víno? Oblíbená kombinace, kterou nikdy nic nepokazíte. Tajemství správného párování vína a sýru je poměrně jednoduché. Stejně jako víno, tak i sýr mění svůj charakter, vyvíjí se a zraje. Při snoubení těchto dvou komponentů je důležité brát zřetel na jejich intenzitu.

Domácí sýr se sektem Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken

Budete-li chtít připravit pro svou drahou polovičku malé občerstvení k večernímu posezení u skleničky vína, dbejte na těchto pár základních rad:

  • Těžká, obzvláště červená vína kombinujte s výraznými, zrajícími sýry.
  • Sladká vína spárujte se zrajícími sýry či sýry s ušlechtilou plísní.
  • Párování vína a sýrů ze stejného regionu jsou sázkou na jistotu.
  • Šumivá vína se skvěle hodí k mladým, jemným, měkkým či poloměkkým sýrům.

Jemný, čerstvý sýr si můžete jednoduše připravit i doma. Já ho dělám poměrně často. Stojí mě minimum úsilí a skvěle poslouží jako malé občerstvení. Ochutit jej můžete různým kořením, česnekem, bylinkami, zkuste přidat ořechy nebo naložený pepř. Zde se fantazii meze nekladou.

Ingredience na malý sýrový bochník o hmotnosti cca 300 g

  • 2 litry čerstvého plnotučného mléka
  • 50 ml octu
  • sůl
  • zelenou část z jarní cibulky
  • jemné síto, plátno

Mléko vlijeme do hrnce a zahřejeme na 90 stupňů. Jakmile dosáhneme požadované teploty, stáhneme hrnec z plotýnky, přidáme ocet, který nám zafunguje jako syřidlo, zlehka promícháme a necháme 30 minut stát v pokojové teplotě.

Mezitím si připravíme jemné větší síto a vyložíme jej plátýnkem. Obsah hrnce po půl hodině vlijeme do cedníku a necháme odkapat syrovátku. Potom zvedněte všechny cípy plátna, zatočte je a vymačkejte ze sýřeniny veškerou zbývající tekutinu. Základ na sýr dáme do misky, osolíme a přidáme jemně nasekanou cibulku dle chuti.

Ochucenou sýřeninu je potřeba vložit do formičky a nechat přes noc uležet. Ideální je použít sadu přímo na výrobu domácího sýru. Pokud ji však doma nemáte, nezoufejte. Poslouží vám i kelímek od velkého jogurtu, do kterého uděláte zespod pár děr o průměru cca 2 - 3 mm, díky kterým bude moct odtékat přebývající syrovátka. Díry vám půjdou dobře od ruky, když použijete nahřátý hřebík.

Kelímek vyložíme plátnem, napěchujeme hotovou sýřeninou, přeložíme plátýnkem, které přečnívá přes okraje kelímku a zatížíme menší zavařovací sklenicí s vodou či kamínky, aby vznikl pěkný sýrový bochník. Takto připravený sýr necháme nejlépe přes noc v lednici lisovat. Po cca 12 hodinách sýr vyjmeme z formy a máme hotovo.

Jelikož se jedná o čerstvý sýr, chutě se skvěle snoubí s šumivým vínem Madl. Já sáhla po skvělém lehkém sektu Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken.

Dobrou chuť!

Za vytvoření receptu Domácí sýr se sektem Madl děkujeme Janě z blogu Solnička v kuchyni.

Domácí sýr se sektem Madl

 

PRÁVĚ NÁS BAVÍ

vychutnavej.cz

  • 69 Příspěvků
  • 321 Sledující
  • 243 Sledovaní

E-shop světových chutí

Obchod s alkoholem, vínem, šampaňským, kávou, doutníky a čokoládou. Showroom: po-pá; 10:00-18:00 hodin

Dárkové poukazy

Dárkový poukaz libovolné útraty na e-shopu nebo showroomu Vychutnávej.cz. Více zde.

Dárkový poukaz 2 000 Kč
Dárkový poukaz 1 000 Kč
Dárkový poukaz 500 Kč

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.

Jak se pije v karanténě