Mai Tai

Mai Tai

Během 30. let minulého století se Spojenými státy šiří tzv. Tiki kultura inspirovaná kulturou domorodých Polynésanů. Po celé zemi vznikají restaurace, bary a kluby vyzdobené v polynéském stylu. V takovém podniku jste mohli narazit na hořící pochodně, ratanový nábytek, palmové listy, květinové věnce i podprsenky vyrobené z kokosových ořechů.

A přesně v této atmosféře se začíná psát historie koktejlu Mai Tai. Jako nejpravděpodobnější se jeví příběh, podle kterého byl tento drink poprvé umíchán v roce 1944 v kalifornském Oaklandu v restauraci Trader Vic's. Její majitel, Victor J. Bergeron, jej prý umíchal svým přátelům, kteří ho přijeli navštívit z Tahiti. Jeden z nich po prvním napití údajně prohlásil: „Maita'i roa ae!", což lze z tahitštiny přeložit jako „velmi dobrý“. A tak vznikl i název tohoto koktejlu Mai ta' neboli „dobrý“.
Populárním se koktejl stal během 50. a 60. let, kdy ho měla v nabídce celá řada „Tiki podniků“. Jeho slávu rovněž posílil film Blue Hawaii, ve kterém si zahrál hlavní roli zpěvák Elvis Presley.

Základní suroviny

  • 4 cl tmavého rumu Appleton Estate 12
  • 2 cl bílého rumu Flor de Caña 4
  • 1,5 cl pomerančového triple-secu Cointreau
  • 1,5 cl mandlového sirupu
  • 1 cl čerstvé limetkové šťávy
  • plátek ananasu a měsíček limetky na ozdobení

Příslušenství

  • barová odměrka
  • sklenice Highball
  • shaker
  • sítko

Návod k přípravě

  1. Do sklenice Highball dáme kostky ledu a necháme bokem chladit.
  2. Do shakeru nalijeme bílý rum, likér, sirup, vymačkanou limetku a přidáme led.
  3. Obsah shakeru řádně protřepeme a přes sítko přelijeme do vychlazené sklenice s ledem.
  4. Poté pomalu přilijeme předepsané množství tmavého rumu
  5. Na závěr ozdobíme plátkem ananasu, měsíčkem limetky a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Diskuse

(0 komentářů)

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.