Popis
Barva: Rubínová
Aroma: Černý rybíz, ostružiny, maliny, jemné koření
Chuť: Černé i červené ovoce s doteky dřeva, hořké čokolády a minerality, závěr je dlouhý. Na patře působí středně plně, s hladkými tříslovinami.
Kategorie: Suché
Odrůdy: 50 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 7 % Cabernet Franc a 3 % Petit Verdot.
Vinařská oblast: Bordeaux
Výroba
Toto víno pochází z vinic v apelaci Saint-Estèphe s převážně štěrkovito-jílovitými půdami. Hrozny se sbírají ručně, procházejí přísnou selekcí a kvasí v nerezových tancích s macerací kolem 20 dnů, následovanou malolaktickou fermentací. Víno zraje přibližně 16 měsíců v dubových barikových sudech, z nichž asi 45 % je nových, což mu dodává jemné tóny vanilky, koření a dřeva. Poté se jednotlivé složky scelí do finálního cuvée a víno se lahvuje k dalšímu zrání.
Doporučení
Obzvláště dobře se hodí k červenému masu, hovězímu, skopovému, jehněčímu a k sýrům. Dobré víno si zaslouží vhodnou sklenici. Bezolovnatý ručně zpracovaný křišťál od Moseru uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Prohlédněte si naši nabídku sklenic na vína.
Příběh
Château Les Ormes de Pez v Saint-Estèphe vlastní od roku 1930 rodina Cazes (proslulá Lynch-Bages). Modernizaci provedl Jean-Michel Cazes v 80. letech, dnes vede Jean-Charles mladší. Na 40 ha převládá Merlot a Cabernet Sauvignon; hluboké štěrky dávají robustní, elegantní vína s velkým potenciálem zrání v kategorii cru bourgeois exceptionnel.
