Víno & Vánoce

Víno & Vánoce

Přidal: Počet shlédnutí: 343

Sváteční příležitosti, obzvláště časy vánoční, přímo vyžadují postavit na stůl láhev kvalitního vína. Čím dál sebevědoměji párujeme tichá a šumivá i s teplými chody. Ať už budete smažit kapra, řízek, grilovat rybu nebo péct kachnu, nechte se inspirovat několika osvědčenými tipy párování tichých a šumivých vín ke svátečním hostinám.

Obsah článku

  1. Tradiční večeře s kaprem
  2. Luštěninová polévka
  3. Hovězí vývar
  4. Bílé ryby v přírodní úpravě
  5. Ryba s krémovou omáčkou
  6. Smažený kapr
  7. Losos
  8. Řízek
  9. Drůbež
  10. Maso s přílohou a omáčkou
  11. Cukroví a dezerty

Alzinger

Přípitek a tradiční večeře s kaprem

Pakliže u vás po svátečním přípitku následuje tradiční rybí polévka a smažený kapr, nabízí se vše spojit do jednoho. Ke kaprovi budou nejlepší volbou harmonická sušší vína s výraznější kyselinkou. Zvolte nám blízké Ryzlinky rynskéRyzlinky vlašské nebo dobře vyvážené Veltlínské zelené s nepříliš výraznou kyselinou.

Preferujete ke svátečním příležitostem lahodící šumivá vína s jemným perlením a krásnou pěnou? I sekty se vyrábí z výše uvedených odrůd. Dolnorakouský Christian Madl se v takových přímo vyžívá. K tradiční české štědrovečerní večeři doporučuje jeho krásně minerální aromatické cuveé pěti odrůd Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken, dále jemně kořenitý převážně z vlašáku prokvašený Madl-Sekt von den Weissen Brut, široce doporučovaný k tučným rybám a v neposlední řadě specialita pro milovníky puristického stylu rustikální Madl-Sekt Brut Nature z Veltlínského zeleného.

Luštěninová polévka

Polévka z kapra je poměrně pracnou záležitostí, kterou každý z nás nevyhledává. Některé rodiny tak pojídají luštěninové polévky např. z hrachu nebo čočky. K takovým se dobře párují květinové Ryzlinky vlašské chuťového profilu bylinek a koření, bez obav můžeme nalít i svěží vína odrůd Veltlínské zelené či Veltlínské červené a Sylvánské zelené.

Madl-Sekt Rosé Brut

Hovězí vývar

K hovězímu vývaru jsou skvělé krémové sekty z červených odrůd, které ležely delší dobu v láhvi na kvasnicích. Z našeho sortimentu máme vyzkoušený krásně svěží Champagne Gallois Premier Cru Brut Rosé, dále krémové, převážně Pinot Noirem tvořené šampaňské Guy Mea Brut Tradition a v neposlední řadě můžeme směle doporučit 100% Zweigeltrebe Madl-Sekt Rosé Brut bohaté ovocné sladkosti. Pro obzvlášť vyjimečnou večeři otevřete Madl-Sekt Önothek Rosé Trocken, zažijete úžasně sytou hostinu ovocného želé, bobulí, hrušní, jahod a nekonečné vitality.

Bílé ryby v přírodní úpravě

Při párování vína s masem obvykle více záleží na jeho úpravě a doprovodných přílohách než na mase samotném. Obecnou radou je tedy párovat víno k nejvýraznější chuti pokrmu. S rybami je tomu stejně tak. U přírodních úprav ryb bílého masa volíme víno ve „stejné barvě“ a s vyšší kyselinkou. Optimálně tedy opět Veltlínské zelenéRyzlink vlašský nebo také Sauvignon.Calmel & Joseph Villa Blanche Sauvignon 2019

Šumivá vína oceníte k rybě svěží, převážně tedy na odrůdě Chardonnay. Z ohromujícího výčtu tradičních šampaňských vyzdvihneme rodinné vinařství Gallois. V jejich vlajkové lahvi Premier Cru Brut Blanc de Blancs oceníte k rybě tolik důležitou svěžest citronového charakteru. Ze sektů sebevědomě doporučíme elegantní, lehce minerální Crémant de Limoux Brut plný šťavnatých broskví od jihofrancouzského dua Calmel & Joseph. Náš dolnorakouský soused Christian Madl nabízí více než důstojnou alternativu k francouzskému šampaňskému v podobě jemně krémovitého Madl-Sekt Cuvée Special Brut. Oceníte dobré souznění odrůd Chardonnay a Pinot Noir, tolik typické pro Champagne.

Ryba s krémovou omáčkou

Dle výše zmíněného pravidla párování chutí se řídíme i v případě podlití ryby krémovou omáčkou. V této instanci zvolíme krémovější víno plného těla, které leželo déle na kvasnicích. Ideální se mohou jevit pozdní sběry burgundských odrůd Rulandského bílého a Rulandského šedého.

Pakliže sáhnete po nějakém z šumivých vín, miřte najisto do kategorie dry, tedy suché, jež se lahvují s cukernatostí mezi 12 a 32 g/l. Určitě vás nezklame Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken nebo krásně čistý Luc Belaire Bleu Édition Limitée.

Přírodní kapr se salátem

Smažený kapr

Těžší smažený kapr v trojobalu potřebuje kyselinku, která jej v žaludku odlehčí. Do sklenic nalévejte plnější, suché Ryzlinky rynskéVeltlínské zelené nebo Ryzlinky vlašské. Takové parametry pak mohou mít i vína, jež si prošla dvojitým kvašením, tedy vína perlivá. Vybírejte sušší cukernatost brut, není třeba se bát i puritánského brut nature

U lehčí přípravy kapra bez trojobalu se nabízí zvolit jednu z bílých odrůd Rulandského bílého a Rulandského šedého. Tato vína jsou typická specifickou krémovitostí burgundských odrůd.

Champagne Gallois Premier Cru Brut Rosé

Losos

Červená vína využijeme u tučných ryb s tmavým masem. Například k oblíbenému lososovi volíme lehká červená vína nebo ještě lépe krémovější sušší růžová vína. Dokonalostí samotnou bude nějaké svěží rosé z Champagne s pěknou kyselinkou a delším ležením na kvasnicích, jež mu dodá pevnější tělo. Kromě lososa se takové růžové hodí i ke krevetám a humřímu masu. Vyjímkou potvrzující pravidlo bude bezpochyby Madl-Sekt von den Weissen Brut. V článku párování chutí „Sekty MADL v menu“ jsme lososa zkoušeli na salátku i v burgeru a obojí prošlo s vínem na výbornou.

Řízek

Ať už preferujete vepřový či drůběží, vždy bude lehce solený a v trojobalu, jenž do sebe natáhne tuk. Podobně jako u kapra zvolíme suché víno s výraznější kyselinkou a lehkou ovocností. Při servírování s vařeným bramborem či lehkým zeleninovým salátem bude ideální Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Pro štědrovečerní večeři ale nejspíš nachystáte výraznější bramborový salát s majonézou. K tomu bude zase lépe fungovat Rulandské bílé nebo mladý Sauvignon.

Calmel & Joseph Villa Blanche Merlot 2019

Drůbež

Mezi svátky se při rodinných návštěvách servírují různá menu. Často vídáme pečenou kačenu, husu či krůtu s nádivkou. K tomu se nám bude hodit nazrálejší červené víno z velkých dřevěných sudů s nižším obsahem tříslovin, které nezapřou jistou míru kořenitosti. Poohlédněte se po vybraných Merlotech, výborné bude Svatovavřinecké či Rulandské modré. Určitě se vyhneme těžkým barikovým vínům. Z bílých si bude s kuřecím masem nadmíru rozumět hezky vyvážené Sylvánské zelené nebo Sauvignon.

Maso s přílohou a omáčkou

Pakliže se u vás, podobně jako v legendární scéně z Pelíšků, podává „vždycky na hod Boží vepřová na smetaně s bramborovým knedlíčkem", sáhněte k hutnějším bílým vínům s vyšším obsahem alkoholu a alespoň polosuchou mírou zbytkového cukru. U vín podobného charakteru zůstaňte i při záměně vepřového za hovězí svíčkovou. Prohodíte-li omáčku za zelí, volte Ryzlink rynský. V porýní je totiž zelí, stejně jako tato královská odrůda, v domácím prostředí.

Cukroví a dezerty

Pokud nechcete v ústech zažívat muka nesouladu sladkého s kyselým, zapíjejte cukroví vždy sladkým vínem. Obecně platí, že víno by mělo být sladší než dezert. Vyjímkou jsou čokoládové dezerty s vyšším obsahem kakaa, u kterých volte sušší červená vína. Zde není třeba množství nijak přehánět. Naopak si libujeme v plných uspokojivých chutích po malých doušcích. Vytáhněte z kabinetu menší skleničky na likéry a naplňte je lahůdkovým dezertním vínem. Ovšem nejvíce své spoluhodovníky potěšíte vínem fortifikovaným nějakým prémiovým destilátem, ideálně pak koňakem. Takové se nazývají Pineau Des Charentes a vaše svátky povznesou na úroveň nejvyšší. Sladká tečka, jak má být. Ať byl ten rok jakýkoliv.

Tak směle vychutnávej!

Čokoládové recepty

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.