Víno & Oslavy

Víno & Oslavy

Přidal: Počet shlédnutí: 934

Sváteční příležitosti, obzvláště časy vánoční, přímo vyžadují postavit na stůl láhev kvalitního vína. Čím dál sebevědoměji párujeme tichá a šumivá i s teplými chody. Ať už budete smažit řízek, grilovat rybu nebo péct kachnu, nechte se inspirovat výběrem správného nápoje ke svátečním hostinám tímto průvodcem tichými a šumivými víny.

Obsah článku

  1. Tradiční večeře
  2. Polévka
  3. Ryby
  4. Řízek
  5. Drůbež
  6. Maso s přílohou a omáčkou
  7. Cukroví a dezerty

Přípitek a tradiční večeře

Pakliže u vás po svátečním přípitku následuje tradiční rybí polévka a smažený kapr, nabízí se vše spojit do jednoho. Kvalitní sekt je pro takovou příležitost jako dělaný. Ke kaprovi bude nejlepší vynechat klasické šampaňské odrůdy a zaměřit se na nám bližší ryzlinky nebo veltlín, ze kterých se sekty také vyrábějí. Pakliže preferujeme tiché víno, platí totéž a můžeme sáhnout i po lehce kořenitém Müller Thurgau.

Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken

Doporučená tichá vína: Blanc Signature IGP 2019Chateau Le Grand Verdus Blanc 2019Vican Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr - Karel Roden, Znovín Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 - Terroir ClubZnovín Veltlínské zelené pozdní sběr 2019 - Ledňáček říční

Doporučená šumivá vína: Madl Schretenperg-Sekt Cuveé TrockenMadl-Sekt Brut Nature

Polévka

Polévka z kapra je poměrně pracnou záležitostí, kterou každý z nás nevyhledává. Některé rodiny tak pojídají luštěninové polévky např. z hrachu nebo čočky. K takovým se dobře párují květinové vlašáky chuťového profilu bylinek a koření, bez obav můžeme nalít i svěží vína odrůd Veltlínské zelené či červené rané a Sylvánské zelené. K hovězímu vývaru jsou skvělé krémové sekty z červených odrůd, které ležely delší dobu v láhvi na kvasnicích.

Doporučená tichá vína: Vican Sylvánské zelené 2019 pozdní sběrZnovín Sylvánské zelené pozdní sběr 2019 - Ledňáček říčníZnovín Veltlínské zelené pozdní sběr 2019 - Ledňáček říční

Doporučená šumivá vína: Champagne Gallois Premier Cru Brut RoséGuy Mea Brut TraditionMadl-Sekt Brut NatureMadl-Sekt Önothek Rosé Trocken nebo Madl-Sekt Rosé Brut

Ryby

Při párování vína s masem obvykle více záleží na jeho úpravě a doprovodných přílohách než na mase samotném. Obecnou radou je tedy párovat víno k nejvýraznější chuti pokrmu. S rybami je tomu stejně tak. U přírodních úprav ryb bílého masa volíme víno ve „stejné barvě" a s vyšší kyselinkou, optimálně tedy opět veltlín a vlašák nebo také Sauvignon.

Vican Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr - Karel RodenDoporučená tichá vína: Villa Blanche Sauvignon 2019Vican Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr - Karel Roden, Znovín Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 - Terroir ClubZnovín Sauvignon pozdní sběr 2019 - Ještěrka zelenáZnovín Semillon pozdní sběr 2019 - Ledňáček říční

Doporučená šumivá vína: Crémant de Limoux BrutChampagne Gallois Premier Cru Brut Blanc de BlancsMadl-Sekt Brut Nature


Dle výše zmíněného pravidla se řídíme i v případě podlití ryby krémovou omáčkou. V této instanci sáhneme po krémovějším víně plného těla, které leželo déle na kvasnicích, ideální se mohou jevit pozdní sběry Rulandského bílého z Burgund a Ryzlinku vlašského.

Doporučená tichá vína: Villa Blanche Chardonnay 2019Vican Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů - Rodinná rezervaZnovín Rulandské bílé pozdní sběr 2017 Sur lie

Doporučená šumivá vína: Guy Mea Brut TraditionMadl Schretenperg-Sekt Cuveé TrockenMadl-Sekt Cuvée Special Brut


Těžší smažený kapr v trojobalu
zase potřebuje kyselinku, která jej v žaludku odlehčí. Do sklenic nalívejte plnější suché ryzlinky nebo veltlín. Skvělou volbou pak bude šumivé víno ze šťavnatých ryzlinků s cukernatostí brut, extra brut nebo i puritánský brut nature.

Doporučená tichá vína: Vican Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr - Karel Roden, Znovín Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 - Terroir Club

Doporučená šumivá vína: Guy Mea Brut TraditionMadl Schretenperg-Sekt Cuveé TrockenMadl-Sekt Brut Nature

Přírodní kapr se salátem

U lehčí přípravy kapra bez trojobalu se nabízí zvolit jednu z bílých burgundských odrůd Rulandského bílého, šedého nebo Chardonnay.

Doporučená tichá vína: Vican Chardonnay 2019 pozdní sběrZnovín Rulandské bílé pozdní sběr 2017 Sur lie

Doporučená šumivá vína: Champagne Gallois Premier Cru Brut Blanc de BlancsCrémant de Limoux BrutMadl-Sekt Cuvée Special Brut

Červená vína využijeme u tučných ryb s tmavým masem. Například k oblíbenému lososovi volíme lehká červená vína nebo ještě lépe krémovější sušší růžová vína. Dokonalostí samotnou bude nějaký svěží růžový sekt s pěknou kyselinkou a delším ležením na kvasnicích, jež mu dodá pevnější tělo. Kromě lososa se takové růžové hodí i ke krevetám a humřímu masu.

Doporučená tichá vína: Chateau Le Grand Verdus Rosé 2019Rosé Les Coquelicots IGP 2019Champagne Gallois Premier Cru Brut Rosé

Doporučená šumivá vína: Champagne Gallois Premier Cru Brut RoséMadl-Sekt von den Weissen Brut

Řízek

Ať už preferujete vepřový či drůběží, vždy bude lehce solený a v trojobalu, jenž do sebe natáhne tuk. Podobně jako u kapra zvolíme suché víno s výraznější kyselinkou a lehkou ovocností. Při servírování s vařeným bramborem či lehkým zeleninovým salátem bude ideální Ryzlink vlašský, rýnský nebo Veltlínské zelené. Pro štědrovečerní večeři ale nejspíš nachystáte výraznější bramborový salát s majonézou. K tomu bude skvělé Rulandské bílé nebo mladý Sauvignon. V každém případě se suchým sektem jmenovitých odrůd posunete zážitek ještě výš.

Doporučená tichá vína: Vican Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů - Rodinná rezervaZnovín Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 - Terroir ClubZnovín Sauvignon pozdní sběr 2019 - Ještěrka zelenáZnovín Veltlínské zelené pozdní sběr 2019 - Ledňáček říční

Doporučená šumivá vína: Guy Mea Brut PrestigeMadl Schretenperg-Sekt Cuveé TrockenMadl-Sekt Brut Nature

Drůbež

Mezi svátky se při rodinných návštěvách servírují různá menu. Často vídáme pečenou kačenu, husu či krůtu s nádivkou. K tomu se nám bude hodit nazrálejší červené víno z velkých dřevěných sudů s nižším obsahem tříslovin, které nezapřou jistou míru kořenitosti. Poohlédněte se po vybraných Merlotech, výborné bude Svatovavřinecké či Rulandské modré. Určitě se vyhneme těžkým barikovým vínům. Z bílých si bude s kuřecím nadmíru rozumět hezky vyvážený sylván nebo Sauvignon.

Chateau Le Grand Verdus Rouge 2018Doporučená tichá vína: Villa Blanche Sauvignon 2019Vican Sylvánské zelené 2019 pozdní sběrZnovín Sauvignon pozdní sběr 2019 - Ještěrka zelenáZnovín Semillon pozdní sběr 2019 - Ledňáček říční 
Chateau Le Grand Verdus Rouge 2018Vican Pinot Noir 2018 pozdní sběr - Karel Roden, Christian Madl Pinot Noir 2015El Aromo Carmenere Private Reserve 2015

Doporučená šumivá vína: Madl-Sekt Blanc de Noirs Brut

Maso s přílohou a omáčkou

Pakliže se u vás, podobně jako v legendární scéně z Pelíšků, podává „vždycky na hod Boží vepřová na smetaně s bramborovým knedlíčkem", sáhněte k hutnějším bílým vínům s vyšším obsahem alkoholu, např. odrůd Rulandského bílého nebo Veltlínského zeleného. U vín podobného charakteru zůstaňte i při záměně vepřového za hovězí svíčkovou. Prohodíte-li omáčku za zelí, volte ryzlink rynský. V porýní je totiž zelí, stejně jako tato královská odrůda, v domácím prostředí.

Doporučená tichá vína: Villa Blanche Chardonnay 2019Vican Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů - Rodinná rezervaZnovín Rulandské bílé pozdní sběr 2017 Sur lieZnovín Ryzlink rýnský pozdní sběr 2015 - Terroir Club

Doporučená šumivá vína: Madl-Sekt Cuvée Special Brut

Cukroví a dezerty

Pokud nechcete v ústech zažívat muka nesouladu sladkého s kyselím, zapíjejte cukroví vždy sladkým vínem. Obecně platí, že by víno mělo být sladší než dezert. Vyjímkou jsou čokoládové dezerty s vyšším obsahem kakaa volte sušší červená vína. Zde není třeba množství nijak přehánět, naopak si libujeme v plných uspokojivých chutích po malých doušcích. Vytáhněte z kabinetu menší skleničky a naplňte jej lahůdkovým dezertním vínem. Ovšem nejvíce své spoluhodovníky potěšíte vínem fortifikovaným nějakým prémiovým destilátem. Tím letošní svátky povznesete na úroveň nejvyšší. Sladká tečka, jak má být. Ať byl ten rok jakýkoliv.

Doporučená tichá vína: Bache Gabrielsen Pineau Des Charentes Very OldPineau Des Charentes Dupuy BlancPineau Des Charentes Dupuy RougeVican Ryzlink vlašský 2017 výběr z cibéb

Doporučená šumivá vína: Madl Schretenperg-Sekt Cuveé Halbtrocken

Madl Halbtrocken a slané pečivo

 

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Pro zobrazení stránky je nutný věk minimálně 18 let.