Jak vznikl kořeněný rum?
Přidal: Radek Navrátil Počet shlédnutí: 1167
Historii kořeněných rumů je těžké datovat. Nejspíše jsou tu s námi od dob, kdy v Karibiku započala výroba samotného rumu, tedy zhruba od 17. století, možná o něco dříve v Brazílii. Tento odhad mi dává smysl z mnoha důvodů. Tehdejší obyvatelé a otroci přezdívali rumu podle příběhů „Kill – devil“, a to proto, že rum byl tak silný a odporný, že by dokázal zabít i ďábla.
Rum z koloniální éry nelze s tím dnešním srovnávat po chuťové, ani po kvalitativní stránce. Palírnické umění bylo teprve v plenkách. Lidé destilující rum neměli za cíl vyrobit kvalitní a chutný produkt. Jejich cílem bylo vyrobit největší možné množství rumu. To čemu se dnes říká úkap, prokap a dokap neznali. A i kdyby, tak by tento princip oddělování částí při výrobě rumu pravděpodobně ignorovali. To je i jeden z důvodů, proč tehdejší lidé po požití rumu oslepli nebo dokonce umírali. A opět se vracíme k tomu, proč se tehdejšímu rumu přezdívalo „Kill – devil“.
Nekvalitně vyrobený rum byl ostrý, štiplavý a drsný. Prostě se nepil dobře. Karibské ostrovy nabízejí rozmanitou škálu flory, a tak se za důsledkem zakrytí nepitelné chuti čistého rumu začaly do rumu přidávat různé přísady. Hřebíček, vanilkový lusk, muškátový oříšek, skořice, kůra a kořeny dalších stromů s „afrodiziakálními“ účinky (Bois bande) a mnoho dalšího plnilo svůj účel na výbornou. Takto vylepšený rum, tedy kořeněný rum, nesloužil pouze k pití, ale také jako repelent proti moskytům.
To byly prvopočátky výroby kořeněných rumů. Rád bych věřil, že i v dnešní době každý výrobce používá pouze přírodní aroma pro výrobu kořeněných rumů. Bohužel, vůně a chutě některých rumů tomu úplně nenasvědčují.
Na degustaci „Spice your rum" vás s radostí naučím, jak si vyrobit vlastní kořeněný rum. Pro inspiraci ochutnáte 4 komerčně vyráběné rumy, a pak si vytvoříte recepturu vlastního kořeněného rumu, který si za odměnu odnesete sebou domů.
Přeji mnoho skvělých chuťových zážitků
Radek Navrátil, RumMe – Rumové degustace