Čokoládou za poznáním
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 2350
Pro někoho, kdo během života stráveného pod jednou střechou s rodiči mohl řadit mezi dostupné „sladkosti" pouze hašlerky, oplatky Bé-Bé a čokoládu na vaření Orion, je psaní o plantážní čokoládě vyjímečně subjektivním tématem. Možná i proto nejsem degradován na neřízenou spotřebu velkotovární čokolády za účelem naplnění břicha, ale s příchodem Willie’s Cacao čistě na vychutnávání pomale rozpouštějících se exotických chutí mezi jazykem a patrem úst. A co teprve, když k tomu nasajeme doutníkový kouř, upijeme brandy nebo čokoládu rozvaříme v kuchyni?
V prvotině Chutných blogů nesoucí název „Co k tomu doutníku“ jsem již počátky zařazení čokolád do sortimentu Vychutnávej.cz popisoval. Nyní si tuto neskutečně hlubokou a zábavnou gastronomickou oblast probereme obsáhleji. Vždyť od té doby jsem jí snědl dobré kilo a mohu tak nabídnout zase o něco zkušenější pohled na věc.
Výroba čokolády
Jistě mnohé z vás zajímá, jak se vůbec taková čokoláda vyrábí. Místo sáhodlouhého popisování jsem si dovolil přeložit infografiku poskytnutou přímo Willie's Cacao obohacenou o autentické fotky. Klikněte na obrázek, zobrazí se vám v plném rozlišení, vše pečlivě nastudujte a poté si nově nabyté znalosti prohlédněte v pohybu na níže dostupném videu.
Všimli jste si, jak nebývá tak snadné čokoládu s vyšším obsahem kakaa konzumovat ve vyšším tempu a míře? Jen tak na posezení mám problém sníst i Baby verze tabulkových čokolád Willie’s o hmotnosti 26 g. Možná jsem to jen já, ale čím vyšší kvalita potravin, tím sice vyšší jejich cena, ve skutečnosti však nižší spotřeba. Pochopitelně všechno je to nakonec v hlavě. Kdo by snad stále nebyl s to docenit kvalitních čokolád, nechť čte následující řádky s vyšší pozorností. Vždyť tím nejpodstatnějším faktorem ovlivňujícím míru čokoládového uspokojení, je práce ústy. Je to přeci jen degustace jako každá jiná.
Správná degustace
Čokoládu skladujeme na chladném místě, ideálně při teplotě okolo 18 °C. Před degustací je důležité mít čisté chuťové buňky. Pokud to myslíme vážně, ochutnáváme alespoň dvě hodiny po jídle. K neutralizaci pomůže i chleba či nejlépe kukuřičná polenta. Čokoládu degustujeme při pokojové teplotě, případně ji můžeme vložením mezi pokožku a oblečení ohřát na teplotu těla. Správná teplota je zkrátka naprosto zásadní.
- Mezi jednotlivými vzorky nezapomínáme popíjet dostatek čisté vody.
- Pakliže nás degustuje víc, tabulku nalámeme na potřebný počet ještě v papírovém obalu - vyhneme se tak zbytečnému kontaktu rukou s potravinou a zároveň ušetříme stůl od poletujících úlomků.
- Při pokojové teplotě tabulka sice hlasitě nepraskne, jako když je schlazená, ale odmění se aromatem. Před vložením do úst svou porci rozlomíme a k místě lomu přičichneme.
- Vložíme do úst na střed jazyka a ponecháme vlastnímu osudu. Čekání se vyplatí. Jen a pouze takto poznáme dosud nepoznané. Zpočátku se tvrdá pochutina nechce nechat dát. Uplyne několik vteřin. Pod neustávajícím nátlakem vyšší teploty vlhkých úst se čokoláda postupně rozpouští a dává se poznat. Nezapomínáme dýchat, 90 % chutí totiž stále vnímáme čichovým ústrojím.
- Pomůckou při hledání osobního chuťového profilu může být i tato mapa chutí.
Cítím kakaové boby, přirozenou sladkost. S úlomkem si v ústech pohrávám, rozmazávám jej po celé dutině, nic nesmí být ušetřeno. Kouřím doutník, jeho prosté tóny tabáku, kávy a jemného koření dodávají venezuelské Las Trincheras Gold nakouřený podtext. Teprve teď, po několika minutách, je veškerá tuhost čokolády pokořena a na celé ploše jazyku už mám jen lahodné čokoládové požehnání. Teď! Teď nastoupil onen proklamovaný oříšek, za mne chuťovým profilem nejblíž k lískovému. Nyní nezbývá, než si vybrat, co dál. Odkládám doutník a nalévám výběrový koňak XO Prestige z mnou oblíbeného koňakového domu Bache Gabrielsen.
Sortiment pana Willieho, celým jménem Willie Harcourt-Cooze, je neskutečně komplexní. Dává ochutnat kakao z různých koutů světa v několika příchutích a hlavně formách, ale nabízí i něco víc — recepty. Několik z nich jsem v Čokoládových receptech přeložil. Aby toho nebylo málo, přidal jsem ve spolupráci z předními českými foodbloggery i několik unikátních receptů, vytvořených přímo pro Vychutnávej.cz. Dovolím si tedy několik těch nápojových níže uvést, abyste si během zimního období místo často absentujícího sněhu, navodili patřičnou náladu alespoň adekvátními nápoji.
Horká čokoláda
Pojďme si po vánočních trzích udělat radost něčím opravdu dobrým. Čokoládový váleček Peruvian Black hmotnosti 90 g (polovina balení) vložíme společně se 450 ml vody a 2 lžícemi třtinového cukru do nepřilnavého kastrolku. Za stálého míchání přivedeme k varu a okamžitě snížíme stupeň vařiče. Za nízkého varu necháme 5 minut probublávat, nebo dokud se hmota nezahustí. Směs odstraňte ze sporáku a elektrickým mixérem vyšlehejte lehkou pěnu. Servírujeme horké. Za stovku a trochu práce získáme 4 porce opravdového blaha. Podrobný recept naleznete zde.
Z nespočtu alternativ horké čokolády zmiňme alespoň následující:
- Aztécká horká čokoláda — při zahřívání vsypejte 1 čajovou lžičku prášku chilli.
- Horká čokoláda se skořicí — při zahřívání vložte váleček skořice.
- Vanilková horká čokoláda — opět při zahřívání přidejte vanilkový lusk.
- Horká čokoláda „pro děti" — v 250 ml mléka rozpusťte 50g tabulku Milk of the Gods, vyšlehejte a přidejte šlehačku.
- Čokoláda s rumem — do výše zmíněné základní verze přidejte ke konci vařícího procesu 6 polévkových lžic rumu (viděl bych to na něco jednoduchého, bez umělého doslazování, např. Doorly’s Aged 3 Years) a v hrnku samozřejmě dozdobte poctivou domácí šlehačkou.
Milkshake
Čokoládový váleček Indonesian Black rozdělíme na polovinu, tedy cca 50 g hmoty vložíme společně s 200 ml plnotučného organického mléka a dvěma polévkovými lžícemi třtinového cukru do nepřilnavého kastrolku. Za středního stupně přivedeme k varu. Po celou dobu mícháme, abychom rozpustili veškeré částice kakaa a cukru. Sejmeme s vařiče a vmícháme dalších 200 ml výše zmíněného mléka pokojové teploty. Odstavené necháme vychladnout a odložíme do lednice. Následně nalijeme do mixéru, vhodíme 6 standardních kostek ledu a pořádně rozmixujeme. Servírujeme ve vychlazených sklenicích s širokým brčkem.
Do mixéru lze přidat, co se nám zamane: banán, maliny, ostružiny nebo i pár kousků čerstvého ananasu jistě ostudu neudělá. Pochopitelně můžeme i měnit poměry vstupních surovin. Nebo úplně nahradit váleček Indonesian Black za Milk of the Gods. Fantazii se meze nekladou. Podrobný recept naleznete zde.
Čokoládová vodka s trnkami
Nebyli bychom e-shop s alkoholem, abychom nezmínili alespoň jeden recept k navození povznesené nálady. Množství 4 tabulek 72% Rio Caribe Gold, tedy 200 g materiálu, vložíme společně s 500 ml nějaké příjemné vodky, 250 g čerstvých překrojených a odpeckovaných švestek a 100 g třtinového cukru do nepřilnavého hrnce. Na vodce bych zbytečně nešetřil, jelikož nedobrá vodka může vše pokazit. Při zakoupení litrové Pravdy zbyde ještě dost na popíjení a máme jistotu, že recept vyjde, jak má. Přiznávám, že čerstvé švestky teď těžko seženeme, s tímto receptem si budeme muset počkat na jejich sezónu.
Při nízkém stupni zahříváme, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí. Pozor, neuvádíme do varu! Následně velmi pomalu a opatrně nalijeme do sterilizované dózy. Hermeticky uzavřeme a na chladném místě necháme dva měsíce odležet. Po netrpělivém čekání dózu otevřeme, zamícháme a přes sterilizovanou nálevku přelijeme do jak jinak než sterilizované láhve. Myslím, že sterilizací se zde myslí vyvaření ve vodě nebo prostě řádně vypláchnuté. Během přelévání odstraňujeme švestky. Před servírováním vždy párkrát láhev obraťte, hustá čokoláda má tendence sedat na dno. Sklo volíme na šťopce, malého objemu, ideálně tedy skleničku na likéry, grappu nebo třeba i rum. Podrobný recept naleznete zde.
Na našich stránkách v sekci Čokoládových receptů naleznete nápadů celou řadu, nejen nápojových, ale i jídelních a samozřejmě dezertních. Kromě výše zmíněných bych se nebál zkusit i Ovoce namáčené v čokoládě. Nezabere příliš času a nabídne ohromující společenskou zábavu. Jakmile budete příště pořádat domácí párty, nechte dle popisu rozpustit několik druhů čokolád, připravte ganache, exotické ovoce a unášejte se na vlnách transgalaktických chutí daleko ze země, všední reality a lidského bytí. A k tomu nalévejte jak jinak než kvalitní brandy nebo třeba sladké fortifikované víno.
Tak směle vychutnávej!