Skladová zásoba e-shopu a prodejen je odlišná.

Zimní koktejly

Zimní koktejly

Přidal: Počet shlédnutí: 3622

Ač zima nabízí kratší dny, nepříjemné, vlezlé vlhko a poslední roky nestálou sněhovou nadílku, má stále něco do sebe. Člověk si může beztrestně v pět večer lehnout do gauče, něco si nalít a číst knížku. Taková činnost by mohla v létě při častějším opakování zvedat nejeden pár obočí. Ale v zimě ji naopak vyhledáváme. Seveřané to pojmenovali „hygge“. Já, zimní koktejly.

Obsah článku

  1. Aperitivní zimní koktejly
  2. Zimní prosecco koktejly
  3. Zimní koktejly na ginu
  4. Zimní koktejly na rumu
  5. Zimní koktejly na vodce
  6. Zimní koktejly na whisky & bourbonu
  7. Zimní koktejly na koňaku

Amaretto Disaronno Originale

Amaretto Sour

Přípravou jednoduchá, chuťově komplexní a vždy pitelná verze kyselého drinku. I když sladká vůně a luxusní textura jistě zapůsobí, je to právě třešnička na povrchu, která vás bude nejvíc bavit.

Návod k přípravě

  1. Do koktejlového šejkru bez ledu nalijeme 4,5 cl likéru Amaretto Disaronno, 3 cl citronové šťávy, 1,5 cl cukrového sirupu, vyšlehaný vaječný bílek a za sucha protřepeme.
  2. Poté přidáme led a opětovně šejkujeme, dokud ingredience nevychladnou.
  3. Scedíme do Old Fashioned sklenice naplněné ledem, ozdobíme citronovou kůrou a třešněmi Amarena.


Beer Americano

Kombinace hořkého Campari, sladkého Cinzana a piva? To zní jako špatný vtip na Negroni. Když však upustíme od ležáku a sáhneme po svrchně kvašeném Pale Ale, který ještě k tomu vyšejkujeme, bude to fungovat. A jak!

Návod k přípravě

  1. Do pivní sklenice naplněné ledem nalijeme 3 cl Cinzano Rosso a 3 cl Campari.
  2. Do velkého šejkru bez ledu nalijeme třetinku piva, uzavřeme a šejkujeme, dokud se nevytvoří směs se sametově hladkou pěnou.
  3. Obsah šejkru přelijeme do půllitrové sklenice na pivo a zamícháme.

Beer Americano

Red Passion

V zimě si často lahodíme na exotických plodech. Vedle dokonale zažitých banánů, pomerančů a mandarinek, si občas pochutnáme i na ananasu, granátovém jablku nebo třeba mučence. Až ji příště objevíte v regálu, přihoďte do košíku i Campari a nějaké slušné prosecco. Nebudete litovat.

Návod k přípravě

  1. Koktejlovou sklenici si předem vychladíme v mrazáku nebo ji nachladíme kostkami ledu.
  2. V šejkru bez ledu smícháme 3 cl Campari a čerstvou mučenku.
  3. Pakliže jsme sklenici chladili ledem, odstraníme jej a vodu slijeme.
  4. Do sklenice přes sítko přecedíme směs Campari s mučenkou a doplníme kvalitním proseccem.
  5. Na závěr můžeme ozdobit semínky mučenky z šejkru.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Peanut Butter Salted Caramel Martini

Už i do naší kuchyně se pomaličku prodírá západem tolik oblíbené lískooříškové máslo. Většinou jej roztíráme na pečivo nebo palačinky. Ale pít jej s ginem v koktejlu? A jak to vůbec uvedeme do tekutého stavu? To jsou věci!

Návod k přípravě

  1. Zprvu si vyrobíme sirup z arašídového másla a slaného karamelu. Od každého dáme velkou lžíci do šejkru a zakápneme horkou vodou. Mícháme, dokud nebude směs krásně hladká a dokonale propojená.
  2. Do směsi přidáme kostky ledu a 3 cl ginu Hendrick’s, šejkr uzavřeme a důkladně po dobu 5 až 10 sekund protřepeme.
  3. Obsah bez ledu opatrně přelijeme do koktejlové sklenice a ozdobíme nasekanými lískovými oříšky.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Hendrick’s GinPear Gin Fizz

Neskutečně jednoduchý a lahodný zimní drink. Nějaký ten gin máme doma vždy, kvalitní hrušková šťáva se nikdy neztratí a dobře rostlý rozmarýn zimu také docela dobře překoná. Dobrota na velké popíjení nebo třeba rychlý rozjezd před večírkem.

Návod k přípravě

  1. Sklenici Old Fashioned ze 3/4 naplníme ledem a poté přelijeme 6 cl ginu Hendrick’s a 12,5 cl vychlazené hruškové šťávy.
  2. Přidáme 3 cl šťávy z citronu a důkladně promícháme snítkou rozmarýnu (odříznutým koncem dolů).
  3. Snítku necháme ve sklenici, vložíme pár plátků citronu nebo hrušky a těsně před podáváním dolijeme vychlazenou sodou.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.


Winter Negroni

Kdo miluje Negroni, jistě ocení různé twisty na tento skvělý digestivní koktejl. Níže uvedená zimní verze patří mezi složitější. Kdo ale trochu rád vaří, zamiluje se do celého procesu. Kuchyní se rozvinou nádherné exotické vůně, až se spolubydlící začnou štosovat do fronty se skleničkami. Žádný spěch, rádi si počkají.

Návod k přípravě

  1. Do mělké misky nasypeme 110 g bílého krupicového cukru, ve kterém z obou stran obalíme 5mm plátky pomeranče.
  2. Velkou nepřilnavou pánev vymažeme tukem a dáme na střední teplotu.
  3. Jakmile se rozpálí, položíme na ni cukrem obalené plátky pomeranče a necháme z každé strany 2 – 3 minuty opékat nebo dokud neztmavnou a zkaramelizují.
  4. Pomeranče přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme zcela vychladit.
  5. Do malé pánve nebo hrnce vložíme bobule jalovce, asi jednu polévkovou lžíci, přilijeme 6 cl pomerančově šťávy a zbývajících 85 g krupicového cukru. Nastavíme na středně nízkou teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Následně přivedeme směs k varu a vaříme ještě po dobu 5 minut nebo do zhoustnutí.
  7. Sklenice Old Fashioned naplníme kostkami ledu.
  8. Ve velkém, alespoň litrovém džbánu smícháme 25 cl ginu Tanqueray London Dry, 25 cl vermutu Punt e Mes a 25 cl Campari.
  9. Rozlijeme do sklenic, pokapeme teplým sirupem, vložíme karamelizované pomeranče a ihned podáváme.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Winter Negroni

Cranberry & Rum

Rum uměl vždy dobře zahřát. Vzpomeňme horské psy se soudkem lahodného moku na obojku vždy tak ochotně zachraňující ztracené turisty. A teď ještě kdyby byl ten rum smíchaný s horkou brusinkovou šťávou okořeněnou vanilkou a hřebíčky. To bychom spásného bernardýna vyznamenali minimálně medailí za mixologii.

Goslings Black Seal

Návod k přípravě

  1. Do hrnce nalijeme 1 l brusinkovou šťávy i 3 cl citronové šťávy a dále vhodíme svitek skořice a 2 hřebíčky.
  2. Obsah na středním plameni přivedeme k mírnému varu.
  3. Hrnec sundáme z vařiče a vmícháme 6 cl rumu Goslings Black Seal.
  4. Přelijeme do žáruvzdorných sklenic Old Fashioned nebo tumblerů a ihned servírujeme.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.


Dr Razorback

Colu s červeným vínem pila například Aňa Geislerová hrající Marcelu ve filmu Kráska v nesnázích. Evženovi alias Josefu Abrahámovi se to sice moc nepozdává, ale uznává, že za takovou společnost to stojí přehlédnout. Dr Razorback přidává do směsi ještě rum a navrch exotické perličky Citroníku Caviale. Tím už by nepohrdnul ani Evžen.

Návod k přípravě

  1. Sklenici Old Fashioned nebo tumbler naplníme ledem, přidáme 4,5 rumu Havana Club Añejo Especial, 4,5 cl červeného vína odrůdy Shiraz a doplníme kvalitní colou.
  2. Na závěr můžeme ozdobit limetovými perličkami Caviale nebo plátky limety.
  3. Promícháme a ihned podáváme.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Dr Razorback

White Russian

Stejně jako Black Russian byl i White Russian poprvé umíchán v roce 1949. Jeho vznik byl velice jednoduchý – do černé verze se pouze přidala smetana. Nic složitého. Dalo by se však říci, že tímto krokem mladší bráška White Russian zastínil svého o něco staršího sourozence. Za oblibu koktejlu White Russian se nesporně zasloužil známý film Big Lebowski, ve kterém je jednoznačně nejoblíbenějším drinkem hlavního hrdiny.

Návod k přípravě

  1. Do sklenice Old Fashioned vložíme několik kostek ledu.
  2. Přilijeme 2 cl kávového likéru Kahlúa a 5 cl vodky Pravda.
  3. Do šejkru vložíme jednu kostku ledu, přilijeme 5 cl smetany a důkladně protřepeme.
  4. Ztuhlou smetanu nalijeme do sklenice.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.


Talisker Hot Chocolate

Jistě jste už měli mnoho verzí vždy syté a tělu prospěšné horké čokolády. Těžko hledat lepší nápoj, se kterým se vždy tak rádi zachumláme pod deku s knihou nebo domácím mazlíčkem na klíně. A co teprve s mrazivým dnem udělá kombinace horké čokolády a desetiletého Taliskeru ozdobená opečenými marshmallow? Mňam. Vychutnejte si lahůdku skotského ostrova Skye.Talisker 10 Years Old

Návod k přípravě

  1. V menším hrnci si ohřejeme 5 cl vody.
  2. Vařič upravíme na středně nízkou teplotu a nakrájíme do hrnce 50 g hořké čokolády s obsahem kakaa mezi od 60 do 70 %.
  3. Mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí.
  4. Hrnec sundáme z vařiče a přidáme 5 cl whisky Talisker 10 Years Old (můžeme použít i Talisker Storm nebo Port Ruighe), dále přilijeme 1 cl cukrového sirupu a 15 cl mléčného nebo ovesného mléka v pokojové teplotě.
  5. Mléko v hrnci našleháme párou z trysky kávovaru nebo pomocí napěňovače mléka.
  6. Přelijeme do plechového hrnku a ozdobíme velkým opečeným marshmallow.


Baklava Cocktail

Všichni známe tu nepříjemnou situaci, kdy již po jídle nezbývá dost místa na dezert, ale chuť na něco sladkého přetrvává. Co byste řekli koktejlové alternativě tradičního osmanského dezertu baklava nabitého sirupem a bourbonem?

Návod k přípravě

  1. Do šejkru přidáme 3 cl citronové šťávy, 1,5 cl pistáciového sirupu, 4,5 cl bourbonu Maker’s Mark, 1,5 cl likéru Amaretto Disaronno, 1,5 cl medového sirupu a 1,5 cl zahuštěného krému. 
  2. Následně přisypeme kostky ledu a pořádně protřepeme.
  3. Obsah bez ledu opatrně přelijeme přes sítko do keramického hrnku a ozdobíme nasekanými pistáciemi.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Baklava Cocktail

Whiskey Cider Spiced

Že by americká alternativa za svařák? Místo vína cider, spousta koření, exotické citrusy, to vše vylepšené Kentucky bourbonem a výtečným likérem Grand Marnier. Až budete při masopustu nebo jiné zimní akci postávat s přáteli venku v chladu, připravte si Whiskey Cider Spiced. Něco mi říká, že by z toho mohla být pěkná raritní tradice.

Návod k přípravě

  1. Do středně velkého hrnce vložíme deseti hřebíčky napíchaný menší pomeranč a na tenké plátky nakrájený menší citron.
  2. Následně přidáme koření, tedy 5 lusků kardamomu naprasklých plochou nože a 2 svitky skořice.
  3. Na závěr přilijeme tekutiny, konkrétně 1 l jablečného cideru, 10 cl bourbonu Bulleit a 10 cl likéru Grand Marnier.
  4. Na mírném ohni ohříváme po dobu 5 – 6 minut, aniž bychom směs přivedli k varu.
  5. Přes sítko přelijeme do žáruvzdorných sklenic tvaru Old Fashioned nebo keramických hrnků a podáváme.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.


Whiskey Eggnog

Tradiční vaječný koňak je skvělý, ale jeho příprava chvíli trvá a ne vždy je na ni čas. Tuto zjednodušenou verzi připravíte po jídle během několika málo chvil. Pak si ji můžete vychutnat libovolně teplou nebo na ledu jako osvěžující dezert.

Maker’s Mark

Návod k přípravě

  1. V hrnci na středním ohni rozpustíme 1 l vanilkové zmrzliny, aniž bychom ji příliš zahřívali nebo přivedli dokonce k varu.
  2. Přidáme 20 cl bourbonu Maker’s Mark, 1 cl vanilkového extraktu, po jedné polévkové lžíci mletého zázvoru a mleté skořice a také jednu čajovou lžičku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  3. Dobře promícháme, sundáme z vařiče, rozlijeme do sklenic a ozdobíme špetkou každého z použitých koření.
  4. Podáváme za tepla nebo vychlazené s ledem.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.


Poire Belle Helene Cocktail

Koňakem pošírovaná hruška v koktejlu? Na ty nejlepší věci se musí umět počkat. Na tuto naštěstí jen jeden den. Jelikož takový drink vám jen tak někde neudělají, budete si jej muset připravit doma. Naštěstí dny jsou v zimě krátké, večery dlouhé a některé lahůdky se prostě vyzkoušet musí.

Návod k přípravě

  1. Do šejkru nalijeme 2 cl koňaku Bache Gabrielsen American Oak, 2 cl rumu Pampero Especial a 2 cl likéru Licor 43.
  2. Vložíme na měsíčky nakrájenou hrušku Williams (nebo jinou tvrdší odrůdu), čtyřikrát zastříkneme Angosturou Bitters, promícháme lžící a šejkr pevně uzavřeme.
  3. Směs necháme louhovat alespoň po dobu 24 hodin.
  4. Druhý den ze směsi odstraníme hrušky, které si dáme bokem na talířek a přidáme sojové mléko s bílkem.
  5. Šejkr uzavřeme, bez ledu na dvakrát protřepeme a na dvakrát scedíme do sklenice Old Fashioned.
  6. Na závěr ozdobíme jak koktejl, tak karamelizovaný plátek „pošírované“ hrušky hnědým třtinovým cukrem.

Detailní popis přípravy koktejlu naleznete zde.

Tak směle vychutnávej!

Poire Belle Helene Cocktail

Potvrzení o věku a nastavení cookies

Cookies nám umožňují lépe vyhodnocovat Vaši návštěvnost a následně přizpůsobit reklamu třetích stran přímo na míru.
Kliknutím na „Bylo mi 18 let a přijimám všechny cookies" vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním a zároveň potvrzujete, že Vám již bylo 18 let. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Přejeme příjemný nákup.
VYCHUTNAVEJ s.r.o.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení