Sekty MADL v menu
Přidal: Martin Svoboda Počet shlédnutí: 883
Jelikož se rakouské sekty MADL v našich končinách etablovaly více než dobře, je na čase pozdvihnout tento šumivý zážitek o další stupeň výše. Dobrý sekt či šampaňské už dávno není jen o přípitku. Každý vinař včetně Christiana Madla u popíjení vždy něco přikusuje. To samé doporučují i nám. A co takhle otevřít láhev k celému menu?
Obsah článku
- Madl-Sekt Brut Nature
- Madl-Sekt von den Weissen Brut
- Madl-Sekt Cuvée Special Brut
- Madl-Sekt Blanc de Noirs Brut
- Madl-Sekt Rosé Brut
- Madl-Sekt Önothek Rosé Trocken
Madl-Sekt Brut Nature
Jak již sám název napovídá, Brut Nature není po druhotném kvašení v láhvi nijak doslazován dosážním likérem. Hodnota zbytkového cukru se tedy nachází pod hranicí 3 g/l. Jedná se o nedosířené rustikální víno, které rozhodně není pro každého. Ovšem pozor, čtyřletým zráním na kalech dosáhl krásné chlebové krémovitosti, která vás v kombinaci s „nulovou" cukernatostí bude neskutečně bavit.
Aperitiv: Vhodný do každé vína znalé společnosti.
Předkrm: Nachystejte si studený latinskoamerický salát Ceviche z marinovaných ryb smíchaných s červenou cibulí, rajčaty, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi dle oblíbeného receptu.
Hlavní chod: Upečte si dobře propepřené a prosolené kuřecí maso s citronem nebo smaženého lososa s koriandrem a rýží.
Madl-Sekt von den Weissen Brut
Volně přeloženo, je von den Weissen vlastně sekt z bílých. A vskutku taková je filosofie této řady, složením i chutí. Nehledě na jeho ročník, vždy bude kombinací tradičních rakouských bílých odrůd z vinohradů Christiana Madla. Kombinuje se Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Případně bude vyroben pouze z jedné, jako tomu bylo u veleúspěšného ročníku 2010, kdy obsahoval výlučně Ryzlink vlašský.
Aperitiv: Určitě doporučujeme. Skvěle vyváženým poměrem cukru a kyselin osloví kohokoliv. Svěžest bílých vín a více jak 6leté ležení na kvasnicích jej předurčuje vypít pěkně na slunci někde na balkoně, terase či zahrádce.
Předkrm: V letních dnech vyzkoušejte lososa na všechny způsoby, například syrového v nigiri nebo sashimi.
Hlavní chod: Zůstaňte u lososa a připravte skvělé risotto z pečeného lososa a červených paprik. Na titulním obrázku máme marinovaného lososa v tandoori, se zeleninovým salátem, mangem, chilli a koriandrem a také burger z filetovaného lososa s limetovo-bazalkovým dipem a zeleninou. Obojí prošlo na výbornou.
Madl-Sekt Cuvée Special Brut
Cuvée Special je dlouhodobě tím nejbližším k francouzským šampaňským, co můžete z portfolia sektů Madl ochutnat. Nejen, že se Christianovi vinohrady nachází na stejné rovnoběžce jako ty v apelační oblasti Champagne, také odrůdy zpracované tradiční metodou jsou v tomto speciálu vždy z velké většiny totožné s těmi francouzskými: Chardonnay a Pinot noir. Výsledkem je decentně krémový sekt hlubokých tónů briošky a bílého chleba, který si budete dosyta užívat.
Aperitiv: Více než adekvátní alternativa za šampaňské.
Předkrm: Slané studené předkrmy na všechny způsoby, tedy polotvrdé sýry, uzeniny, slané pečivo s kuřecí terinou a další.
Hlavní chod: Se sushi se nemůžete minout, díky jednoznačné převaze Chardonnay bude fungovat i s ústřicemi. Když vám po včerejším obědě zbydou řízky, vytáhněte je chvíli předem z lednice, položte na chleba, zakusujte nakládané okurky a zapíjejte Cuvée Special. Ostatně tak to má nejraději i sám Christian.
Madl-Sekt Blanc de Noirs Brut
Pokud je Blanc de Blanc bílé z bílých, bude Blanc de Noir bílé z červených. Ve vinařství Madl se pro šumivá vína používá Zweigeltrebe a Pinot Noir. Tento nejvyspělejší sekt ze základní ročníkové řady tak bude vždy pikantně zralý, šťavnatý a plný krémové kořenitosti. Vskutku nádherné dospělé pití pětiletého zcelování na kvasnicích.
Aperitiv: Skvělý, když se nikam nespěchá. Zasluhuje totiž klid, dobrou náladu a zaslouženou společnost.
Předkrm: Při párování vycházejte z klasické rady, tedy víno z tmavých odrůd – tmavé maso. Nastartujte menu s paštikou z kachních či husích jatýrek a dobrým kváskovým pečivem. Fantastické budou také Rillettes, tedy paštiky z pomalu pečené masové směsi se zeleninou. Dle vlastní zkušenosti doporučujeme i polotvrdé sýry. Jednoduché a geniální.
Hlavní chod: Jednoznačně pokračujte tmavým drůbežím a upečte kachnu s červeným zelím a knedlíkem. Pokud nemáte tolik času, sáhněte po dobrém hovězím steaku: v pokojové teplotě obalit v olivovém oleji, zatáhnout na pořádně rozpálené pánvi, osolit, opepřit, pokrýt plátkem másla a nechat dojít v troubě. Dokonalost.
Madl-Sekt Rosé Brut
Ač jsou růžová vína z modrých hroznů, vylisovaná šťáva je čirá. Oproti tichým vínům neleží růžová nebo-li Rosé na slupkách a jejich barvu je tedy třeba vytvořit dobarvením. Stejně jako u šampaňských i sektům k tomu pomůže přidání 2 – 3 % červeného vína před plněním do lahví. Toto krémové Rosé jahodovo-květinového nádechu nabízí bohatou ovocnou sladkost, jež se pitím postupně umocňuje.
Aperitiv: Pokud nevíte, kdo bude sedět u stolu, s tímto Rosé v brutu nešlápnete nikdy vedle. Skutečně vděčné víno.
Předkrm: Podobně jako u ostatních vín z červených odrůd si bude i tento 100% Zweigelt náramně rozumět s jakýmkoliv studeným předkrmem z kachního masa nebo jatýrek.
Polévka: Popíjet víno k polévce se může zdát zvláštní. K silnému hovězímu vývaru však Madl-Sekt Rosé funguje náramně. A dobrý vývar má rád snad každý.
Hlavní chod: V hlavním chodu můžete pečenou kachnou skvěle navázat na předkrm nebo dobrým hovězím steakem na vývar. S jednou lahví tak obsáhnete celou hostinu.
Madl-Sekt Önothek Rosé Trocken
Kdo ochutná Christianův ceněný Önothek, těžko se vrací k šampaňskému. Za dané peníze nabízí zážitek srovnatelný s životními milníky největšího štěstí. Toto vysoce elegantní, krásně plné víno je díky dlouhému ležení na kalech a necelým 18 g zbytkového cukru neskutečně šťavnaté, plné hrušní, jahod a bobulí. Mistrnost vinaře se pak nachází v jeho svěžesti, nad kterou se budete rozplývat a s každým douškem nevěřícně kroutit hlavou. Madl-Sekt Önothek Rosé Trocken umí zázraky.
Aperitiv: Jednu láhev vypijte ve dvou, maximálně ve třech lidech. Nikam nespěchejte, v klidu se do hlubin chutí propíjejte.
Ostatní chody: Můžete párovat podobně jako předešlý Rosé Brut. Díky vyššímu cukru se bude hodit i ke krémovým sýrům nebo jahodovým dezertům.
S jídlem doporučuji nespěchat. Önothek je naprosto dokonalý jen tak, vychlazený na 8 °C, z kvalitních sklenic a sdílený s těmi nejlepšími přátely a milovanými členy rodiny. Takto prožitá láhev se do paměti zapíše na věky věků. A o tom to je.
Tak směle vychutnávej!